Keuken aanvullend mechanisch ventileren?

Joosttt

  • #1
Beste allen,

Momenteel ben ik bezig met de planning van een verbouwing. Het gaat om een twee-onder-een-kap woning met drie verdiepingen uit de jaren 60. Bij de verbouwing gaan in ieder geval alle softboard plafond er uit en moet de elektrische installatie vervangen worden.

Omdat alle plafonds er uit zijn kan ik ook mooi de ventilatie aanpassen. Momenteel zit er natuurlijk ventilatie. Ik had bedacht dat mechanische ventilatie een goed idee is voor de badkamer, het boventoilet (midden in het huis, dus geen raam) en de voorzolder waar de wasmachine en droger komen te staan. Het beneden toilet heeft een raampje en hier lijkt natuurlijke ventilatie me voldoende. De luchtaanvoer zal op natuurlijke wijze plaats vinden.

De keuken wordt geheel vernieuwd en er komt een afzuigkap die de lucht direct naar buiten afvoerd. En dan nu mijn vraag:
Is het ondanks deze afzuigkap een goed idee om aanvullend mechanisch te ventileren in de keuken?
Enerzijds ligt nu toch alles open en als ik het zou doen is nu het moment. Anderzijds komt er hierdoor een ventilatiepijp door de bovenliggende slaapkamer. Op de ventilatie unit die ik voor ogen heb zitten vier aanvoer aansluitingen, dus qua aansluitingen zou het passen.
 

Geus

  • #2
Dat hangt helemaal af van wat er aan isolatie is gedaan in de loop der jaren, of wat je van plan bent te gaan doen. Als dat minimaal is, heb je waarschijnlijk meer natuurlijke ventilatie dan je lief is. Voor zo'n ingesloten toilet kan ik me voorstellen dat je iets wilt organiseren. Maar voor een niet goed geïsoleerd huis is een 24/7 werkend ventilatiesysteem m.i. onzin.
 

Kaajee

  • #3
Ervan uitgaande dat in deze tijd (duurzaamheid/milieu/energiebesparing) iemand die een (grote) verbouwing plant er ook aan (betere) isolatie gedacht wordt, mogen we hopen dat het pand goed dicht zit of gaat zitten.

Dan is een MV systeem/installatie dus een prima oplossing inderdaad. Ik zou ook een afvoer mogelijkheid in de keuken maken. Precies vanwege de redenen die je geeft: nu kan jet relatief eenvoudig.
Baat het niet: het zal ook niet schaden, eventueel kun je het 'rooster' uitvoeren in zo'n variant die je ook dicht kunt draaien. Mocht het negatief werken (wat ik me niet kan voorstellen) kun je dat rooster eenvoudig dichtzetten.
 

StefanD

  • #4
Kun je de afvoer van de afzuigkap niet gebruiken om ook nog een aparte ventilator aan te sluiten?
Een afvoer door een slaapkamer kan natuurlijk op zich geen kwaad, maar je bent de ruimte wel kwijt.
 

Joosttt

  • #5
Er zal inderdaad aanvullend geïsoleerd worden en het is prettig om op de toekomst voorbereid te zijn. Ik was niet van plan in de komende tien jaar opnieuw de plafonds open te maken.
Ik weet alleen niet of het gebruikelijk is om ook nog MV te hebben terwijl er een aparte afzuigkap in je keuken hangt. Ik heb eens wat rond gekeken bij anderen thuis en heb dit vaker niet dan wel gezien.

Via de huidige afzuigkap continue ventileren zie ik niet zitten. Je houdt toch altijd dat gezoem van de ventilator.
 

Kaajee

  • #6
Juist in veel modernere huizen (nieuwbouw) wordt MV toegepast. Dan zie je op verschillende plekken een roostertje oid om te ventileren. Dit wordt mn. gedaan omdat tegenwoordig heel goed geïsoleerd wordt/is en er dus relatief weinig natuurlijke ventilatie meer is.

Maar ook in de slaapkamer zelf zou de MV natuurlijk van toepassing kunnen zijn. Je kunt toch een mooie koof maken waar de buis doorheen gaat, evt. kun je nog een (afsluitbare) aftakking in de slaapkamer houden/maken mocht je die (ipv de keuken, in de toekomst/extra) willen ventileren.
 

Geus

  • #7
Kwestie van voor- en nadelen tegen elkaar afwegen. Dat de pijp door een slaapkamer moet, lijkt mij een groot nadeel. Daar zit ook een kostenplaatje aan.
Heeft de keuken een buitendeur en/of ramen? Hoe zijn die geïsoleerd? Heb je openslaande ramen? Ben je iemand die als het ff kan een raam open heeft staan of heb je het liever dicht? Zitten er roostertjes boven de ramen? Als alles goed dicht zit, waar komt dan de lucht vandaan die afgevoerd wordt? Wordt er in de keuken alleen gekookt en afgewassen of is het een woonkeuken, waar je ook vaak met meerdere mensen zit?
MV is niet per definitie beter dan andere vormen van ventilatie. Probeer te bedenken hoe jij na de verbouwing comfortabel in dat huis kunt wonen en als dat goed lukt, dan is het over 10 jaar ook nog comfortabel.
 

Geus

  • #8
Kaajee schreef:
Juist in heel vele modernere huizen (nieuwbouw) wordt MV toegepast.
Dat is ook omdat het bij zeer goed geïsoleerde huizen noodzaak is. De laatste tijd zie je dat daar ook weer op teruggekomen wordt en dat men weer meer openslaande ramen en raamroosters installeert. Zodoende kan de bewoner elke ruimte meer op maat naar behoefte ventileren.
 

Kaajee

  • #9
Eens...

Waarom doe je het niet als volgt:
Je bereid je keuken voor om evt. in de toekomst aangesloten te kunnen worden op de MV.

Vervolgens maak je de MV in het plafond van je slaapkamer (met wederom zo'n afsluitbare rooster in het geval je het toch niet wil).
Dan zou je later altijd nog de boel kunnen doortrekken naar je keuken door je slaapkamer. Dan hoef je nu niet meteen een buis/koof door je slaapkamer te maken.
 

Geus

  • #10
In iets gaan investeren wat je misschien niet gaat gebruiken lijkt me niet handig.
Zoals je misschien al merkt ben ik geen onverdeeld voorstander van 24/7 draaiende MV. Waarom zou je stroomkosten gaan betalen voor ventilatie als je het ook gratis kunt regelen? Ikzelf heb MV in de badkamer, omdat ik afhankelijk van het weer mijn vocht niet altijd snel genoeg kwijtraak. Deze bedien ik handmatig zolang het nodig is en verder staat 'ie uit.
 

Joosttt

  • #11
Bedankt voor alle reacties!
Momenteel is het nog niet geweldig goed geïsoleerd. Het idee van continue ventilatie zonder dat je er over na hoeft te denken om een raampje open te zetten spreekt me wel aan. Maar voor de luchttoevoer moet je toch ook iets open hebben, dus denk ik niet dat het heel veel extra opleverd.
Die extra pijp door de slaapkamer en de kosten hiervan wegen toch zwaarder dan de voordelen dus zie ik af van ventilatie in de keuken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu