Kelder uitgraven - Kan het zand uitgezogen worden?

Willemmartijn

  • #1
Hallo, ik heb een vraag over mijn kruipruimte/kelder.

Onder mijn woonkamer van 32m2 bevindt zich een kruipruimte/kelder van hetzelfde formaat. Nu is die kruipruimte/kelder toegankelijk via een kleinere kelder achter in ons huis, d.m.v een gat in de muur. De kruipruimte/kelder is een ruimte met bakstenen muren die zo'n 180 cm of dieper in het zand liggen. Alleen de bovenste 60 cm muur ligt bloot, de rest van de ruimte is gevuld met zand en daarvan de toplaag, zo'n 40 cm, doordrenkt met bakstenen die daar tijdens de bouw, zo'n 100 jaar geleden, zijn achter gelaten.

Nu kan dit zand er naar mijn idee uitgezogen worden echter weet ik niet zeker of dit zand functioneel is.

Zelf bewoon ik het onderste gedeelte van een huis van 3 verdiepingen hoog. Maar naar mijn idee heeft het zand in die kruipruimte/Kelder geen invloed op de constructie.

Kan iemand mij vertellen of zand in kelders werd gestort om zo de muren extra stevigheid te bezorgen of om gewoon van het zand af te komen? Of wellicht nog een andere reden?
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #2
Dit zand kun je niet zomaar weghalen. De druk is nu nagenoeg aan beide zijden gelijk. Wanneer je binnen alles weg gaat halen krijg je een ongelijke drukverdeling. De grond van buiten drukt de muur naar binnen, weet niet of dit ook tot “takenpakket“ valt van een constructeur, maar mijn advies is om iemand in hand te nemen met kennis van zaken. Deze kan je dan melden of dit mogelijk is met behulp van aanpassingen of tot een bepaalde diepte.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Dit zand verzorgd nu de bovenbelasting op de ondergrond tot bovenkant fundering.
Hierdoor is meer belasting mogelijk op de fundering. Haal je dit weg, dan krijg je verticale zettingstoename. Staat het huis op palen, dan speelt dit minder.
Verder breng je in beide gevallen de horizontale stabiliteit van je fundering in gevaar. Raadpleeg een constructeur en een geotechneut.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Hoe weet je dat de kruipruimte rondom muren van 1,80 diep heeft?
Heb je bouwtekeningen?
Dat de kleine kelder muren heeft houdt niet in dat de kruipruimte dat ook heeft.
 

Willemmartijn

  • #5
Hoi Jack, ik weet dit omdat ik bij de ingang naar de kruipruimte, dit gat zit op heuphoogte, langs de keldermuur naar beneden ben gaan graven tot ik niet meer verder kon. De bodem van het gat tot aan het plafond van de kelder/kruipruimte is momenteel 180cm maar de muur loopt nog verder. Bijgaand wat bouwtekeningen. Volledig zijn die niet echt maar meer heb ik niet en het gemeentearchief ook niet. Mijn buurman 2 huizen verder heeft het zelf ooit uitgegraven maar volgens mij is daar nooit een specialist aan te pas gekomen. Ik heb bij de tekeningen zelf wat slordig erbij gezet. De tweede tekening is van de bestaande kelder.

20200908_191746.jpg 20200908_191959.jpg
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Je gaat toch niet aan het tuinieren in de kruipruimte. :denk:
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #7
Lees ik de tekening goed dat het gebouw gezet is op een bestaande fundering? Misschien dat er in het gemeentearchief nog gegevens zijn van het vorige bouwwerk?

@Peter We wachten het topic over een krachtstroomaansluiting in de kruipruimte in de Elektriciteitsrubriek rustig af :mrgreen:
 

Willemmartijn

  • #8
Haha. Nee hoor. Drie kids en maar 2 echte slaapkamers dus we zoeken wat extra ruimte. De kruipruimte onder de woonkamer is meer dan genoeg om er 2 ruimtes bij te krijgen. Bij het gemeente archief hadden ze alleen de tekeningen die ik al had toen ik het huis kocht en die erbij kreeg. Het is dus enigzins onduidelijk of er palen zijn geplaatst. Maar het lijkt erop dat er een staalconstructie aanwezig is.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #9
Bij een gemeentearchief kunnen ze soms onderzoek doen.
Op oude kaarten nog van voor de tijd dat er postcodes waren, staan vaak andere nummers, met die nummer komen ze soms dan weer bij bouwtekeningen die niet standaard te vinden zijn.

Hier doet een vrijwilliger dat.
Ze heb ik een tekening van een verbouwing die ouder is dan het bouwjaar volgens het kadaster.

" Lees ik de tekening goed dat het gebouw gezet is op een bestaande fundering?"
Dat zou het puin wel eens kunnen verklaren: scheelt afvoeren bij het slopen van het oude pand.
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #10
In zijn algemeenheid moet je voor stukken ouder dan 50 jaar niet naar het gemeente archief.
meestal worden deze in een apart streekarchief of beeldbank bewaard sommige zijn online in te zien zoals de beeldbank van Amsterdam
bij andere kan je een afspraak maken om deze stukken te bekijken en eventueel te laten scannen

wat jij wilt kan prima maar is geen doe het zelf klus.
zitten er palen onder je woning of staat deze op staal?
 

Willemmartijn

  • #11
Bedankt voor de reacties en de tips.
Het is mij niet helemaal duidelijk of het huis op palen staat of op staal. Zelf denk ik staal als ik naar de tekening kijk. Mocht het zover komen dan wil ik de kelder uit laten zuigen. Dit lijkt mij gewoonweg het makkelijkst . Daarna zal ik zeker de hulp inroepen van een aannemer maar in eerste instantie zal ik een expert op locatie hetgeen moeten laten beoordelen. Het is toch een huis van 100 jaar oud en ik wil niet dat de boel neer beneden komt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Zoals gezegd moet je eerst een constructeur inschakelen. Het is geen kwestie van even uitzuigen en afwachten wat er tevoorschijn komt.

Je hebt voor het maken van een kelder ook altijd een vergunning nodig. De gemeente heeft hiervoor ook de constructiegegevens nodig.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #13
De beeldbank van Amsterdam is onderdeel van het archief, maar het klopt dat het overal net iets anders kan zijn.
Door die opmerking ben ik er achtergekomen dat we hier ook een beeldbank hebben en nu heb ik een kaart uit 1872 waar ons huis niet opstaat, maar die van o.a. de overburen wel terwijl dat pas in 1910 gebouwd zou zijn?

Maar wat ik wil zeggen: Het kan lonen om door te vragen,
die oude bouwtekening uit 1904 had ik nooit gevonden als een medewerker bij ons niet heel behulpzaam was, ik had er al eerder naar gevraagd maar een andere medewerker had toen niet gezegd dat er nog opties waren.
Extra informatie kan ook geld schelen voor onderzoek wat een constructeur niet hoeft te doen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu