Kelder ombouwen tot badkamer

Harmjean

  • #1
Ik bezit een dijkhuis met een kelder. Deze ruimte leent zich perfect voor een badkamer. Denk de volgende problemen tegen te komen:
  1. Afvoer kwelwater wat onder de dijk door komt bij hoogwater.
    Hoe kan ik dit afvoeren?
  2. Maken van een vloer. Hoe pak ik dit aan?
  3. Waterdicht maken van de muren. Zijn volgens mij waterdicht,
    maar hoe maak ik ze zeker waterdicht?
  4. Waar moet ik nog meer op letten?
Alle tips zijn welkom...
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #2
Zou je eerst willen vertellen over het een vrijstaand of een tussen woning is?

w.
 

Harmjean

  • #3
Het is een vrijstaand huis, waarvan een gedeelte van de kelder in de dijk ligt.
 

Mark B

  • #4
Woon zelf ook in een dijkhuis met de badkamer in de kelder/dijk.

Ons huis is in de jaren 70 verbouwd door een (sl)echte amateur, met als gevolg dat we bij hoog water en/of hevige regenval natte voeten kregen.

Tijd dus voor rigoreuze maatregelen, of te wel de hele oude zooi eruit, boel iets uitgraven en nieuwe vloer storten.

Om het kwelwater kwijt te raken hebben we een pompput aangelegd achter de badkamer (wel bereikbaar via de kruipruimte) met daar in een dompelpomp, echter na enige tijd bleek dat er nog nauwelijks water in de put stond, ook niet na hevige regen of hoogwater.

Om de instroom van water te voorkomen hebben we een betonnen rand gestort op de betonvloer, je krijgt dan een soort waterdichte bak, hierop hebben we de muren gemaakt van gipsplaat, dus enig afstand van de oorspronkelijke muur, je verliest dan wel wat ruimte maar je muren blijven droog.

Om de vloer te maken hebben we eerst zand gestort (+/- 10 cm) hierop een laag drukvaste EPS en hierop een kuip van 0.5 mm LDPE folie, daarna de betonwapening en dan via pomp beton gestort.

Let vooral op dat je diep genoeg zit zodat je na het storten van de vloer en het aanbrengen van de dekvloer voldoende hoogte overhoudt want zeker met een betonpomp zit er zo teveel in.

Moet zeggen dat een en ander wel ontzettend veel werk is (veel meer dan we van te voren hadden ingeschat) en dat het me niet gelukt was zonder de hulp van een laatste jaarsstudent van de TH en een uitvoerder in de betonbouw (van je vrienden moet je het hebben.

Succes
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu