Kastschakelaar aansluiten op draden stekkerdoos

Amras25

  • #1
Ik reageer hier even op, omdat dit het meest recente topic is over een kastschakelaar. Afgesplitst van dit onderwerp - mod

We hebben in huis een nieuwe kast gemaakt waar nu de CV ketel in hangt. Ik heb daar een stopcontact gemaakt waar de CV ketel in zit en de vloerverwarmingsunit.
Nu zijn we vergeten iets te installeren voor een lamp.
Daarop had ik het volgende bedacht: een stekkerdoos met en heel lang snoer en dat snoer komt uit in de meterkast (zo'n 3 meter naast deze 'CV-kast').

Ik wilde in die stekkerdoos een adapter doen voor een lamp met sensor. Zoiets als je ook in kledingkasten wel ziet.
Nu kom ik ook steeds vaker een wat simpeler kastschakelaar tegen, waarmee de lamp aan gaat als de deur open gaat.

Grote vraag is nu: normaal plaats je die in plaats van de draden die naar de normale schakelaar lopen. Die is er dus niet. Kan ik nu de stekkerdoos los halen, en doen alsof de draden die in het snoer zitten de schakeldraden van de lamp zijn?

Dan zit dus de stekker in de meterkast in het stopcontact.. in de cv-kast loopt dat snoer naar de kastschakelaar en van daar uit gaat er een snoer naar de lamp die dan in/aan het plafond zit.

Eigenlijk een beetje als een standaard schemerlamp, maar dan in plaats van een aan/uit schakelaartje halverwege het snoer dan een kastschakelaar?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Zou je een foto van het stopcontact voor de CV ketel en vloerverwarmingsunit kunnen maken? Er is waarschijnlijk een betere en veiliger oplossing dan een heel snoer vanuit de meterkast trekken en daar een lamp aan knutselen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Dat denk ik ook. Als je iets kunt aftakken van de bestaande wcd voor cv ketel of vv pomp dan is dat een stuk makkelijker en veiliger. Foto's helpen om een beeld te vormen .
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als je een opbouw contactdoos (stopcontact) voor je cv hebt, zit ik er eerder aan te denken om op de plaats van de contactdoos een lasdoos te plaatsen. Van daaruit maak je dan de nodige aftakkingen naar je contactdoos, die je een eindje verplaatst, nieuw aan te leggen verlichting en schakelaar.
Ik ben er doorgaans niet zo happig op om kastschakelaars in een vaste installatie toe te passen, deze dingen zitten, zoals de naam al zegt, veelal in kastmeubelen, die meestal met snoer en stekker op een contactdoos zijn aangesloten, deze schakelaars hebben in de meeste gevallen geen fatsoenlijke ingang voor een buis of goot.
In vaste installaties wel met buis of daarvoor bedoelde gootsystemen, VD draad, lasdozen en lasklemmen werken, en niet met snoeren en kroonsteentjes.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #5
By the way @Amras25 .
Wat jij nu doet is niet helemaal de bedoeling, je gaat met jouw vraag op een oud topic verder.
Ik refereer naar deze link, en naar deze passage.

* Maak voor een probleem of vraag over je apparatuur of situatie altijd een nieuw onderwerp. Zet geen vraag over bijvoorbeeld een Bosch wasmachine achter een andere Bosch wasmachine, ook al lijkt de klacht/storing identiek. Alleen wanneer een antwoord betrekking heeft op een reeds eerder gegeven antwoord, is het de bedoeling dit antwoord bij het oorspronkelijke bericht te plaatsen.

Het is niet verkeerd als je de zoekfunctie gebruikt, maar houd het daarbij voor het vergaren van informatie, en niet voor het inhaken op een oud topic met je vraag, anders wordt het zo'n onoverzichtelijke en rommelige bedoening op het forum.

Als je in je vraag naar een ander topic met soortgelijke informatie wilt verwijzen, kan dat uiteraard wel gewoon.
Denk hier een volgende keer even aan, als je weer een nieuwe vraag hebt.:prima:
 
  • Like
Waarderingen: Amras25

Amras25

  • #6
Ik heb even wat foto's gemaakt..
Ik heb dus nu al een stekkerdoos die vanuit de CV-kast naar de meterkast gaat (snoer gaat bovenlangs)

In de CV-kast zit een opbouwstopcontact voor CV en vloerverwarming.
Daar zit, logischerwijs alleen een blauwe, bruine en geel/groene draad in.

Er zit dus geen lichtschakelaar in de kast. Aalleen, zoals je kan zien buiten de kast (achter de bezemsteel) een dimmer en een schakelaar. De wand in de kast is een stenen muur waar gips tegenaan gezet is.

Wat zou ik hier mee kunnen?

IMG_20200929_101709.jpg IMG_20200929_101743.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Die verlengsnoer moet je zo niet doen, dat is gewoon knutselwerk dat niets te zoeken heeft in een vaste installatie.

Het is beter om verder te werken met opbouw leidingen vanuit de wcd die je al gemaakt had. Dit kan ook met een p25/k25 systeem. Je plaatst dan een lasdoos waar nu de wcd zit en breidt vanuit daar uit.

Of... op de foto zie ik dat het plafond nog open is; heb je niet de mogelijkheid om alsnog een leiding door de holle gipswand omhoog te steken en via het plafond naar bijv. de meterkast te laten lopen? Met wat creativiteit en het betere frotten moet dit volgens mij lukken.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #8
Jules1962 schreef:
In vaste installaties wel met buis of daarvoor bedoelde gootsystemen, VD draad, lasdozen en lasklemmen werken, en niet met snoeren en kroonsteentjes.
Dit geldt ook voor tafelcontactdozen, die je in je hand hebt.

Verder sluit ik me bij het antwoord van Vonkentrekker aan.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #9
Ik zat eerder hieraan te denken.
lasdoos contactdoos.jpg
vd draad.jpg
schakelaar.jpg
montageplaat.jpg
pvc buis.jpg
lasklem.jpg

Met deze artikelen kom je al een heel eind.
  • Een contactdoos i.c.m. een lasdoos.
  • Massief VD draad, 2,5mm2 bruin, blauw en eventueel geel/groen, 1,5mm2 zwart.
  • Een schakelaar.
  • Een montageplaat voor de schakelaar.
  • Voldoende lengte 5/8" pvc buis, bochten zijn ook los verkrijgbaar, en handig ook om 5/8"doorverbindingssokken mee te nemen.
  • lasklemmen (op de afbeelding dat ding in het geel) andere kleuren mogen uiteraard ook.
  • Een lamp armatuur plus lamp (deze staat niet tussen de afbeeldingen, aan jou de keuze, welke).
  • 5/8" beugels of clips om de pvc buis op de wand te bevestigen.
Wat te doen?
  • Je schroeft de schakelaar met montageplaat ergens bij de deur aan de wand.
  • Op de plaats waar nu de contactdoos voor de cv hangt komt nu de combinatie lasdoos/dubbele contactdoos, oude contactdoos heb je hier niet meer nodig..
  • Je bepaalt waar je in je hok je armatuur voor je lamp wilt hebben.
  • Je legt vanuit je voedingspunt pvc pijp naar je schakelaar, als je tekort komt kun je verlengen met daarvoor bestemde verbindingssokken, deze zet je op de wand of plafond vast met beugels of clips, max. 10 cm vanaf een doos , schakelaar en armatuur en losse bocht, max 40 cm onderling.
  • Je legt vanuit je voedingspunt pvc pijp naar de plek, waar je je armatuur wilt hebben montage op dezelfde wijze als de andere pvc pijp.
Montage dient zodanig te gebeuren dat de uiteinden van de pvc pijpen een paar millimeters in de schakelaar, armatuur en doos vallen, dus er niet voor eindigen.
Alles is tot zoverre ik weet bij de gemiddelde bouwmarkt verkrijgbaar, VD draad kun je op rollen van 5, 10 of 20 meter kopen.
Als je hier eerst mee begint, komen we later wel op de bedrading en het aansluiten terug.

Op deze manier weet je tenminste zeker dat je het goed doet.
 
  • Informatief
Waarderingen: Klusidee ralf en Jan

Amras25

  • #10
Ok, dus beter is om vanuit de bestaande wandcontactdoos verder te werken.
Nu komt er een pvc buis uit de muur en daar zit dan meteen de wandcontactdoor op. Maar beter is dus dáár een lasdoos in te bouwen, en vandaar een verbinding naar een schakelaar te maken.

En dan weer gewoon een opbouwstopcontact terug te plaatsen.

Tot zover vat ik hem.
Nu vraag ik me alleen af: welke draad trek ik vanaf de lasdoos naar de schakelaar? In de bestaande situtaie heb ik alleen bruin blauw en groen/geel.
Op de tekening de situatie waarvan ik denk dat het zou moeten worden.
De blauwe (Br) gaat dan van stopcontact door naar de lamp en de bruine gaat naar de schakelaar. maar er moet dus ok nog een zwarte naar de schakelaar en samen met de blauwe van de schakelaar naar de lamp.
En dan wil ik dus eigenlijk dat er geen aan/uit schakelaar zit, maar een schakelaar waar de lamp aangaat als de deur open gaat

IMG_20200929_134141.jpg schakelaar.jpg.png
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #11
Exact alleen is de variant die Jules toont meteen een lasdoos en wcd in 1.

Van lasdoos naar de lamp lopen direct blauw en geelgroen. De bruine draad loopt van de lasdoos naar de schakelaar en na de schakelaar loopt er een zwarte draad richting de lamp. Bij de lamp heb je dan dus blauw, geelgroen en zwart.

Als eerder gemeld is een dergelijke kastschakelaar niet bedoeld om op te nemen in een vaste installatie. Al gebeurt dit in de praktijk wel vaker (en tegenhouden kunnen we je ook niet)...
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #12
Wat ik met de kastschakelaar wil zeggen, als de installatie goed is uitgevoerd, mag je geen millimeter los draad zien, met zulke schakelaars, die vooral met soepele snoeren worden gebruikt, kun je met buis of goot doorgaans niet zover komen dat je er mee een paar millimeter in de behuizing van de schakelaar komt. Je kunt het laatste stukje naar de kastschakelaar met K of P25 goot proberen, er zijn verloopjes voor in de handel.
k25 verloop.jpg
k25.jpg


Dit bedoelde ik met de combinatie dubbele contactdoos met lasdoos.
100_2290.JPG

Het bakje links is de lasdoos, hier boor je een gat in de achterkant ter grootte van de pvc buis wat er uit de muur komt, vervolgens schroef je deze op de muur zodat het geboorde gat voor de pvc buis uit de muur komt en de drie draden in de doos uitkomen. Als hier alles is doorgelast, kun je het stopcontact aansluiten en deze op het bakje drukken.
Draden worden in lasdozen met lasklemmen doorverbonden, nergens anders.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #13
Zo moet het er ongeveer uit komen te zien.
amras25.jpg
 
Laatst bewerkt:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #14
Mooie uitleg Jules, daar moet TS mee vooruit kunnen.

Overigens heb je rechts natuurlijk geen zwarte draad in het schema, die zit niet in de lasdoos.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #15
Scherp opgemerkt @Vonken_trekker
Ik zie het, zwart rechts is intussen weg gegumd.:lol:
 
  • Like
Waarderingen: Amras25 en Vonken_trekker

Amras25

  • #16
Jules1962 schreef:
Scherp opgemerkt @Vonken_trekker
Ik zie het, zwart rechts is intussen weg gegumd.:lol:
Maar dus ook wel een geel/groene naar de lamp?


En ja, misschien moeten we dan eerst maar even verder met een reguliere schakelaar
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #17
Geel/groene naar de lamp is afhankelijk van het materiaal, waaruit de armatuur is opgebouwd.
Is de buitenkant kunststof, dan zal er waarschijnlijk geen aardaansluiting op de armatuur zitten, dan heb je de geel/groene naar de lamp ook niet nodig.
Zit er aan de buitenkant van de armatuur metaal, wat bij een storing onder spanning zou kunnen komen te staan, dan zit er ook een aardaansluiting op de armatuur, dan is de geel/groene wel vereist, en dat de geel/groene ook daadwerkelijk ononderbroken op de aardrail in de groepenkast is aangesloten.

Maar in principe zou ik zelf, als ik dan toch met de bedrading bezig ben, ook de geel/groene in ieder geval tot aan de laatste lasdoos mee trekken.
 
  • Like
Waarderingen: Amras25

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #18
Ja geelgroen ook naar de lamp. Wellicht heeft het huidige armatuur geen aarde aansluiting maar toch kun je deze draad maar beter alvast aanleggen mocht je hem in de toekomst wel nodig hebben.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #19
Inderdaad, aardedraad optie van Vonkentrekker is praktischer dan de mijne, nu ben je toch bezig.
 

Amras25

  • #20
Dank voor het meedenken en advies geven. We hebben er een andere oplossing voor gevonden. Aangezien er toch al een schakeling was voor de spotjes in de hal was én boven de kast was nog een opening, heb ik er gewoon een spotje achteraan gehangen. Dat kon de dimmer toch nog wel hebben qua vermogen.

InkedIMG_20200929_1017431_LI.jpg IMG_20201001_124705.jpg
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962 en Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu