Kastdeurdranger/uitzetter

Willembever

  • #1
Ik wil een lage zwevende kast maken van standaard keuken bovenkastjes. Daarbij moet ik de deurtjes omzetten zodat ze naar beneden kantelen ipv naar boven. Tot zover geen probleem.

Nu zit er tussen het deurtje en de kast een soort dranger/uitzetter, die ervoor zorgt dat het naar boven klappende deurtje uitgeklapt blijft staan en een beetje gedempt weer naar beneden komt. Voor een naar beneden klappend deurtje zoek ik iets dat juist de andere kant op (openklappend) dempt, maar dichtklappend niet en liefst het laatste stukje juist meehelpt (zelfsluitend). De betere standaardkasten hebben dit ook, maar waar vind je dit soort uitzetters? Omgeving (verwijderd).

Alle tips zijn welkom,
Eric
 

Toon

  • #2
Er worden op dit forum geen adressen verstrekt. Er kan hooguit een richting worden aangegeven.
 

Willembever

  • #3
Ok, geen probleem, mag ook via PB.

Mijn lokale bouwmarkt (ik noem geen namen ;-) heeft in ieder geval niets bruikbaars, behalve zo'n scharnier dat ervoor zorgt dat het deurtje niet verder kan klappen dan 90graden, maar ik zoek iets luxers, een soort demper die maar 1 kant op werkt. De correcte benaming zou misschien ook al helpen.

---
Eric
 

Kees61

  • #4
Het heet klepschaar
Voor de bovenkastjes zorgt het gewicht van de klep er voor dat het vanzelf naar beneden zakt.
Als je het omgekeerd wilt laten werken, dus dat de klep vanzelf naar boven sluit, dan moet je iets verzinnen dat er een kracht op zet. Ik denk niet dat je iets zult vinden.
Er bestaan klepscharen die dempen bij het openen, en dat is wel fijn als iemand de klep uit zijn handen laat vallen :-) en bij het dicht doen remt het niet, maar je moet wel zelf de klep sluiten.
Wij noemden het wel remscharen, maar als je daar nu naar zoekt dan kom je bij raambeslag terecht.

Wat ook bestaat is beslag voor vertikaal schuivende kleppen/deuren (hoe noem je zoiets). Daarbij zit dan een contragewicht achterin de kast gemonteerd. Maar het kan niet buiten (onder) het kastje schuiven.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Misschien een kleiner soort gasveren zoals die ook in de achterklep van een auto zitten ?
 

Kees61

  • #6
Bij de bovenkastjes zit er een mechaniek in, dat de klep omhoog houdt. Als je de klep even oplicht, dan kan het weer zakken.
Maar een gasveer moet je induwen als je dek klep wilt openen.
Maar wat de TS wil, is dat de klep vanzelf naar beneden zakt, en ook weer vanzelf dicht gaat. Ik heb nog nooit een sluiting gezien dat twee kanten op werkt.
 

Willembever

  • #7
Sorry, zo bedoelde ik het niet. Hij moet gedempt zakken, en omhoog geen demping hebben. Dat laatste stukje automatisch is waarschijnlijk helemaal niet nodig, omdat de (keuken)scharnieren dan ook al een beetje helpen. Maar een (gas)veer i.c.m. met demping bij alleen het uittrekken zou ideaal zijn, die zullen bij een achterklep ook wel worden toegepast, maar die zullen te zwaar zijn voor mijn lichte klepjes. Ik zal eens bij de betere ijzerwarenhandel informeren of die wat hebben - ik weet nu in elk geval dat het een klepschaar / remschaar heet.

Bedankt voor de reacties,
Eric
 

Willembever

  • #8
Ik heb een probeerkastje inmiddels binnen, en het is helemaal gelukt. De schaar was open te maken en de rem kon eenvoudig worden omgedraaid. Evengoed bedankt - ik weet nu tenminste de naam van wat ik heb versleuteld.

Dit topic mag op slot.

---
Eric
 

Toon

  • #9
Goed dat het gelukt is en bedankt voor de terugmelding.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu