Kapzaag of ...

Red

  • #1
Ik heb een eenvoudige kapzaag voor in een verstekbak, maar ik vindt dat ding veel te kort (30cm minus handvat etc is amper 24cm).

Nu verkoopt een zweeds merk een zgn precision houtzaag van 50cm lang met een blad van 0,93mm dik en tandjes ut9 (9 per inch). Kan je met een dergelijke zaag net zo strak zagen als een echte kapzaag, of toch maar beter een goede kapzaag kopen, al is de langste die ik heb gezien nog maar 35cm.

Te gebruiken voor lijstwerk, als plinten voor vloer & plafond, architrafen etc...

bvd
 

@rie

Specialist Elektra
  • #2
Ik gebruik deze zaag kost haast niets en werkt goed
 

Fiesiekus

  • #3
Het zaagblad van bovenstaande afbeelding is ook te vervangen; bijv. door 1 met een fijnere of grovere vertanding. Ik heb precies dezelfde, klem 'm stevig vast in een werktafel en zaag alles van hout en kunststof in heel veel verschillende hoeken (+ haaks). Af en toe her en der een snuifje olie en hij zaagt als een tierelier.
 

Black Knight

  • #4
Die zaag zoals hoger afgebeeld is inderdaad een aanrader. Hier staat practisch dezelfde (ouder model, maar verder identiek), wordt regelmatig gebruikt (en uitgeleend) voor plinten, planken voor poorten etc.. en werkt nog steeds prima (na meer dan 10 jaar).
Die zaagbladen kan men zelfs laten slijpen (goedkoper dan een nieuw zaagblad).
 

Red

  • #5
Ok ik dacht eerst dat er een metaalzaag inzat, maar nu zie ik dat het een hoger zaagblad is.

Is dit een gewoon bouwmarkt exemplaar?
 

@rie

Specialist Elektra
  • #6
De zaag is bij de meeste bouwmarkten wel te koop.

sus6 @rie
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Ik had eerst ook een dergelijk zaag, maar vond het een onding simpelweg omdat het zaagblad gewoon te dun is er er te veel speling links en rechts in die goedkope dingen zit.
Vooral de kwaliteit van het zaagblad is, in mijn ogen, van belabberde kwaliteit en ook al probeer jij netjes recht door een balkje te zagen zonder hard te drukken oid. e rustig te zagen, maar op onverklarbare wijze weet de zaag dan toch nog scheef door het hout te gaan. :cry:

Vandaar dat ik hem na enige tijd heb vervangen door een betere, met een steviger zaagblad en dan merk je toch dat wat betere kwaliteit ook een veel beter resultaat geeft.

suc6

Gerrit
 

Red

  • #8
Gisteren heb ik bij een Duitse bouwmarkt voor E18 inderdaad zo'n ding gekocht en het is inderdaad niks. Hij gaat retour:
- de spanschroeven van het zaagblad al dol zo uit de doos, ik kan het blad niet goed spannen
- Zaagt niet haaks, horizontaal niet en verticaal ook niet, blad gaat schuin weg, zoals een decoupeerzaag scheef gaat wanneer je langs een geleiding wil zagen
- Kan geen scherpere hoeken maken dan 45 graden, hoe moet je dan een hoek maken bestaande uit 2 latjes die bij elkaar 85graden zijn?
- Kan andere hoeken dan standaard hoeken niet vergendelen, dus hij verloopt tijdens het zagen. Maar ook bij vergrendeling in een hoek van 90 graden is hij niet haaks.


Neen, ik probeer hem in te leveren en koop bij de vakhandel een echte, of ik fabriek zelf iets en koop gewoon een goede kapzaag met fijne vertanding. Voor gewone 90 graden en 45 graden hoeken werkt een stevige verstekbak beter en voor de overige hoeken kan je beter met een lijmtang een geleiding in spannen, das omslachtig maar werkt zeker net zo goed.

Het idee is goed maar de uitvoering van mijn exemplaar is minder. Ik kon hem helaas niet bezichtigen voordat ik hem kocht, ik kwam er pas achter nadat ik hem in elkaar had gezet.

Voor dit geld mag je ook niet veel verwachten, maar dit is niks.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
Dat bedoel ik dus ook, die van mij was toen ongeveer het 10 voudige maar dan nog in guldens, maar die zaagt nu na 15 jaar nog steeds mooi zuiver is onder elke hoek vast te zetten en ook wat breeder met een langer zaagblad en goede materiaal klemmen.
Maar hoeken kleiner dan 45 graden lukt ook met dit prof ding niet.

Echter voor een half jaar geleden was na heel veel gebruik de zaag toch wat stomp geworden, dus even naar de bouwmarkt een nieuw zaagblad gekocht.
Wat denk je ??
Er was niet meer mee te zagen, geen balk of lat was haaks en recht.

Dus toch maar weer een goed zaagblad bij de vakhandel gekocht en hij zaagt weer als vanouds. (bleek ook nog eens maar 3,5 euro duurder te zijn)
Zo zie je maar dat goedkoop toch vaak ook duurkoop is.

Maar ja als je maar dat ding maar een paar keer gebruikt dan moet je je toch afvragen of je toch niet beter zelf even een zaagbakje kunt maken.

suc6

Gerrit
 

Red

  • #10
Maar ja als je maar dat ding maar een paar keer gebruikt dan moet je je toch afvragen of je toch niet beter zelf even een zaagbakje kunt maken.
Ja, zolang je voor een paar tientjes iets redelijks kan kopen is het een goed idee, maar deze kwaliteit is zeker niet beter dan een goede verstekbak van bouwmarkt kwaliteit met een redelijke kapzaag.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #11
Mits met beleid gebruikt geeft een uitverkoopje electrische kapzaag ook best een strak resultaat.
(is goedkoper dan een goede handverstekzaag)
 

Red

  • #12
Ik neem aan dat je een afkort/verstekzaag bedoelt, zo'n circelzaag op statief waarmee je onder verstek en helling kan zagen. Ik was gister in een prof.gereedschap winkel waar men inderdaad nog hand-verstekzagen had (zo een van de bouwmarkt maar dan van goede kwaliteit) maar deze varieerden in prijs van 80-300 euro, afh van afmeting en kwaliteit. Men zei dat ze deze nog nauwelijks verkopen, omdat je voor bijna hetzelfde geld een elektrische afkort/verstekzaag kunt kopen. Dat is ook de reden dat de betere(langere) kapzagen uit het assoritment zijn verdwenen omdat de profs het toch elektrisch doen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #13
Inderdaad die bedoel ik. :D
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu