Kantelraam zit vast (geen beweging)

Arie-vld

  • #1
Hallo,

Ik heb een vraag of iemand mij toevallig kan helpen met een vastzittend kantelraam. Dit probleem heb ik al enige tijd en ik heb geen idee hoe ik dit raam weer los/open kan krijgen. Het raam zit dicht en is zowel niet meer in de open als de kantelstand te zetten. Ik heb gezocht of andere dit probleem toevallig ook hadden, maar ik lees alleen maar mensen waarbij het raam juist open staat i.p.v. dicht zoals in mijn situatie.
De handel staat naar beneden wat betekend dat deze dicht is. Hij zou normaal nog in 2 andere posities kunnen:
- 45 graden naar rechts is open
- 90 graden naar rechts (en dus boven) is kantelstand.

Ik kan de hendel tot de helft van de 45 graden naar recht draaien en dan blokkeert deze. Er lijkt dan aan de bovenkant heel klein beetje los te komen, maar de hendel draait niet verder. Ik durf niet met te veel kracht de hendel door te duwen (heb het een beetje geprobeerd, maar volgens mij lukt dat niet eens) omdat ik bang ben met deze kou dat als ik teveel kracht zet misschien het raam open gaat en ik deze dus niet meer dicht krijg.

Wat ik al geprobeerd heb is op meerdere punten WD-40 te spuiten, maar dit heeft geen resultaat opgeleverd.

Is er iemand die toevallig een oplossing weet?
 

Rob smeets

  • #2
Probeer eens een duidelijke foto te plaatsen van dit raam en ev van de raamkruk. Er bestaan zoveel verschillende soorten kantel, tuimel en kiepramen ramen namelijk..
 

Arie-vld

  • #3
Hierbij heb ik 2 foto's gemaakt:


Zijn deze foto's duidelijk genoeg om te zien wat voor een raam het is?
 

Rob smeets

  • #4
Probeer de kruk horizontaal te zetten terwijl je het raam iets optilt(door met je linkerhand kracht te zetten. Als dit niet lukt kun je het raam naar boven stellen door in het scharnier (linksonder) met een passende inbus met de klok mee te draaien. Kan zijn dat je eerst een plastic dopje moet verwijderen.
 

Arie-vld

  • #5
Dank voor je antwoord!
Om goed bij het raam te kunnen moet ik een bureau/kamer verbouwen dus ik ga kijken of dat dit weekend of volgende week lukt.

Jij had het over het raam optillen, bedoel je door kracht te zetten op de kruk? Of de onderkant van het raam proberen op te lichten.
Dat is mij nog niet geheel duidelijk.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Combinatie van beide: Zowel met de kruk als met de andere hand til je het raam iets op. Door tegelijk aan de kruk te draaien zal het sluitmechaniek zich weer pakken.

Het mechaniek is uit zijn normaalstand geschoten, dus WD40 zal je hier idd niet bij helpen.
 

Key Keeper

  • #7
Beste Arie,
als ik de foto bekijk denk ik dat er roto beslag in zit.
het kan zo zijn dat als je het raam iets lift en de kruk draait.
dat het raam opengaat dan kan je boven op, voor de kiepschaar
het raam stellen met een gewone platte schroevendraaier.
gaat het raam niet open dan is het gewoon de draaiblokkering dit blokkeerd de kruk van draaien.
is het verstandig om bij de kruk en anders boven tegen het raam te drukken.
of heb je nog zo'n raam in huis voor een beslagmerk.

met vriendelijke groet Ralph
 

FrankFieuw

  • #8
Hoewel deze vraag al zeer oud is, wil ik toch reageren omdat ik hetzelfde probleem had. Nadat ik hier vergeeft naar een oplossing zocht, heb ik het toch kunnen fixen.

Het raam zit dus vast, de kruk zit vast en bovenaan, aan de kant van de scharnieren toont het raam en kleine spleet. Alsof heel het raam goed gesloten is, behalve die hoek.
Je staat daar te rammelen aan de kruk, je duwt tegelijk de raam dicht of je probeert tegelijk de raam te heffen. Dat werkt dus niet.

Wat wel werkt: Maak die spleet GROTER. Ik deed het met een klauwhamer. Even die spleet vergroten terwijl je de kruk probeert te draaien. Dat ging vanzelf alsof er nooit iets aan de hand was geweest. Het raam viel open in kiepstand. Dan gewoon terug gesloten en alles werkt weer zoals voorheen.
 
  • Like
Waarderingen: Sylvy

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu