Kanteldeur veer spannen

M.L. Kuiper

  • #1
Onze garagedeur uit '73 klapt met grof geweld dicht als je niet oppast. Nu zitten er aan beide kanten veren die het gewicht van de deur voor een deel zouden moeten compenseren. Deze veren hebben een verstelmogelijkheid dmv een strip met gaten. Ze staan nu op de stand "meest los". Er is dus nog voldoende ruimte om de veren te spannen.

Mijn vraag is of- en hoe ik dat kan doen? De veren zitten namelijk enorm strak, zelfs als de deur open is. Zijn hier tips en trucs voor om dit aan te pakken? Met alleen spierkracht is de veer niet uit te rekken om hem een gaatje verder te zetten....

 

Henk E

  • #2
Probeer het eens met een lange plank / balk met daaraan een stukje sterk touw.
De lus van het touw om de haak van de veer en dan gaat er iemand op die plank / balk staan en een tweede persoon versteld de veer.
Advies om daar wel een waterpomptang of lange punttang voor te gebruiken om te voorkomen dat de vingers tussen komen.

 

Poster

  • #3
Hallo

Heeft de deur alleen deze veren, of bovenin nog twee torsie veren.

Wat is het merk van de deur ?

Een mogelijk is om met een staaldraad/ketting takeltje de veren omhoog te halen, en in één van de volgende gaten te plaatsen.

Neem de nodigde voorzichtigheid in acht, er staat een hoop spanning op.

Grt.
 

M.L. Kuiper

  • #4
Het is een Hormann deur. Er zit bovenin geen torsieveer, Dat er veel spanning op staat is mij duidelijk. Het systeem met een plank waar je op gaat staan lijkt me goed controleerbaar. Een takel gaat denk ik niet werken omdat de veer naar beneden toe opgespannen moet worden. (onderaan zit de verstelmogelijkheid)

Ik zal laten weten of het idee van Henk gewerkt heeft. Alvast bedankt voor het meedenken!
 

Poster

  • #5
U kunt met een takeltje de veer ontspannen uit het bovengat, dan een gat verplaatsen, en dan de veer weer in het bovengat plaatsen, dat was eigenlijk de bedoeling.

Grt.
 

M.L. Kuiper

  • #6
@Poster: Nu snap ik je idee, dank!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Deze veren altijd aan de bovenkant laten zitten, de spanning op de veer is groot en daardoor is het zeer lastig de veer weer in het gat te krijgen, daar moet meer afstand voor overbrugd worden dan onderaan.
Het idee van Henk is werkbaar maar het kan eenvoudiger door een dikke stang in het onderste halve oog van de veer te steken en daar op gaan staan, ik heb in m'n eentje vaak zo'n veer gespannen en/of verwisseld op die manier.
Gebruik op z'n minst een stevige waterpomptang bij het sturen van de veer in de strip.
Probeer eerst hoe de deur open gaat en sluit met twee gaatjes verschil, meestal is dat voldoende.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu