Kan je tegelen op tapijtlijm?

MPol

  • #1
Ik heb even een vraag? Wij hebben op de vloer tapijtlijm op basis van oplosmiddelen. Met bijv. thinner of aceton te verwijderen maar erg chemisch klusje.

Ik vroeg mij af of de poederlijm ook hecht aan de tapijtlijm wanneer alleen het foam eraf is en er dus nog kleine lijm ribbels van de kam op de vloer zitten?
 

EricSa

  • #2
Niet doen, de lijm moet echt weg zijn. Indien je het er niet volledig afkrijgt kan je ook een laag egaline aanbrengen voordat je gast tegelen.
 

MPol

  • #3
Dank voor de reactie. Net ook nog even overleg gehad met een specialist en die adviseerde mij het zelfde. Dat worden dus weer lange avonden krabben/schuren en op de knietjes zitten. prima vooruit zicht dus voor het weekend en de avonduren.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Probeer het eens met een verfföhn, even wat warm maken en met een plamuurmes eraf steken of krabben met een verfkrabber.
Niet te dicht met de neus er boven hangen en goed ventileren.
 

MPol

  • #5
Ik heb met wat terpentine geprobeerd hiermee gaat het er af als ik plamuur mes gebruik.
Het is echter best een harde heel dunne laag kan hierop getegeld worden of hecht de poederlijm niet? ca 85 m2 is een behoorlijke klus. zie ook foto

 

EricSa

  • #6
Denk dat je zelf het antwoord wel weet.
Zie eerdere posts.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
EricSa schreef:
Niet doen, de lijm moet echt weg zijn. Indien je het er niet volledig afkrijgt kan je ook een laag egaline aanbrengen voordat je gast tegelen.
Ik begrijp niet helemaal dat egaline wel kan en tegellijm niet, volgens mij kan tegellijm prima op niet wateroplosbare lijm.
 

EricSa

  • #8
Egaline heeft een hoge aanvangsthechting, dit door de toeslagstoffen die er inzitten. Dat hecht zelfs op gips, hout, metaal.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #9
Als de oude lijm niet oplost met water, en hij zit verder helemaal goed vast op de ondergrond, dan kun je daar met een goede flexibele, snelwerkende tegel poederlijm overheen lijmen.
wel eerst 24 uur van te voren de vloer voorstrijken met een tegel voorstrijk middel.

btw ik denk dat een goede snelwerkende tegelpoederlijm een betere aanvangs hechting heeft, als egaline.

wel eerst de oude lijmlaag testen met warm water, en dit dan een nachtje goed nat houden door er een natte doek op te leggen.
als de lijm dan niet afgeeft, of loslaat van de vloer dan kun je gerust hier over tegelen.
 

MPol

  • #10
In ieder geval bedankt voor jullie reacties.
Zoals altijd meerdere antwoorden... maakt het niet altijd makkelijker.
Ik heb inderdaad al geprobeerd met water, warm en koud. Het water blijft er na een dag gewoon op liggen behalve daar waar de cement dekvloer door het toplaagje komt. Daar trekt het natuurlijk in.
Mij is ook vertelt dat mogelijk eerst een voorstrijk of papje van flexibele tegellijm en dan tegelen. De specialisten geven ook tegenstrijdige berichten. Naja de tijd zal leren wat we gaan doen. Eerst nog even wat extra voorbereidingen in de badkamer maken alvorens we de gehele vloer te gaan tegelen dus heb nog even bedenk tijd.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Peter schreef:
wel eerst 24 uur van te voren de vloer voorstrijken met een tegel voorstrijk middel.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu