Kalkzandsteen schilderen

Hharbers

  • #1
Ik heb in mijn nieuwe garage kalkzandsteen vellingblokken gebruikt. Nu wil ik de binnemuren schilderen om ze beter vuil en vet afstotend te maken.
Een latex lijkt me niet zo geschikt omdat dat erg gevoelig is voor vuile handen en niet echt oliewerend is.

Ik zat aan betonverf of grondverf te denken. Mag gewoon wit of lichtgrijs zijn en niet te duur.

Nog tips hoe te werken (voorstrijken of niet) en eventuele niet te dure alternatieven.

Gaat om ongeveer 70 m2. Hoeveel zou ik nodig hebben?

Henk
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Hoeveel u nodig bent staat op het blik, het aantal m2 staat er op voor gewoon schilderwerk, voor steen zult u iets meer gebruiken.

Het voorstrijken weet ik niet, misschien van de specialisten ?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #3
Kalkzandsteen bevat ongeveer 10 % kalk. Deze kalk zorgt een bepaalde alkaliteit die er weer de oorzaak van is dat "gewone" muurverf erop verzeept indien de muur te alkalisch is. Kalkzandsteen is geen beton ( verf ).

Niet te duur, dus goedkoop, kunt u niet combineren met uw eisen ten aanzien van vet-en vuilbestendig en reinigbaarheid. U zult zich toch moeten wenden tot de epoxy- polyuretanverven. Deze vormen een sterke chemicalien bestendige dichte laag.

U kunt echter niet beginnen op kalkzandsteen dat niet Ph neutraal ( 7.0 ) is. Dit checkt u door de muur goed af te stoffen, gedestilleerd water op een deel van de muur aan te brengen en het indicator papier hierop te drukken. Is de muur hoger dan 7.0 dan dient u voor te strijken met een fluateringsmiddel om de Ph neutraal te krijgen.

Is de muur neutraal dat strijkt u voor met epoxygrond en werkt af met epoxylak in de gewenste kleur.

Het gebruik van gewone alkydharsverf houdt ook het risico van verzepen in omdat alkyd gevoelig is voor verzepen. U kunt dit dus wel gebruiken, maar niet op een kalkzandsteen met een te hoge alkaliteit. Dan eerst weer fluateren. Het laat zich wel raden welke van de 2 beschreven verven een langere levensduur en duurzaamheid bezit.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu