Kalk verwijderen van muur

RonC

  • #1
Hoi,
Ik ga mijn keldermuren behandelen met kelder epoxy, ik ben nu de oude verflaag van de muren aan het verwijderen met een plamuurmes. Onder deze verflaag (latex) zit vrij veel kalk. Weet iemand hoe ik deze het beste kan verwijderen?
Of zou het niet erg zijn als er een dun kalklaagje op de muur zit, de epoxy schijn namelijk diep in de muur te trekken.
Alvast bedankt!
Ron
 

Fiesiekus

  • #2
Is het geen gips?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Of kalkstuc ?
 

RonC

  • #4
Geen idee, eigenlijk. Het geeft in ieder geval af als je erover wrijft.
Vreemd genoeg zit het niet overal, er zijn ook plekken waar geen kalk te zien is als de verf eraf is.
Ik heb gelezen dat er in latex voor buiten (ik vermoed namelijk dat dit gebruikt is omdat die beter tegen vocht kan) kalk zou zitten.
Maar kalkstuk of gips is natuurlijk ook goed mogelijk.

In de begeleidende brief bij de epoxy staat:
"Werk steeds op een gezonde, zuivere, vetvrije en absorberende ondergrond en
verwijder intensief alle bestanddelen, die vreemd zijn aan deze ondergrond, zoals oude verf, kalkresten, beschadigde of door zout aangetaste delen, enz. … Loszittende bezettingen dienen eveneens weggenomen te worden."

TF_Kelder-Epoxy.pdf Link.

Vreemd genoeg zie je op het filmpje dat op de site staat dat ze alleen de loszittende delen verwijderen, ook hier zie je een witte kalk-achtige muur...
Momenteel verwijder ik de gehele verflaag zodat dit spul beter in de muur kan trekken maar een heel dun laagje kalk wat er achter blijft krijg ik er niet helemaal af, het beton blijft wit zelfs na gebruik van een staalborstel. De epoxy zou diep in de ondergrond moeten trekken dus ik mag denk ik aannemen dat een flinterdunlaagje kalk geen belemmering zou vormen....
 

Fiesiekus

  • #5
Dan zou ik met een emmer heet water en een grote spons, nog eens flink gaan boenen over de muur zodat er zoveel mogelijk ongerechtigheid oplost in het water.

Daarna goed laten drogen.
 

Coko

  • #6
Dat is witkalk, werd vroeger altijd gebruikt in kelders. Schijnt schimmel werend te zijn. Maar het verwijderen is erg lastig.
Goed afwassen totdat het niet meer afgeeft, klinkt makkenlijker dan het is. Daar ben je wel even zoet mee.

Normaal gesproken behandel je een muur waar witkalk op gezeten heeft met diepgrond, weet niet of dat met epoxy ook nodig is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu