Kale muur stucen

Thehog

  • #1
Ik heb tegels en stucwerk in mijn toilet verwijderd. Nu is er een behoorlijk ongelijkmatige stenen muur onder vandan gekomen; de bakstenen zijn met verschillen van (tot wel 3) centimeters op elkaar gestapeld.

Hoe kan ik deze het best afwerken om opnieuw te betegelen? Origineel zaten de tegels met cement op de muur. Kan ik met goudband de ongelijkheid in de muur wegewerken en er dan overheen tegelen?
 

Espaan

  • #2
Hier staan een boel FAQ's bij de bekende leverancier over gips. Knauf artikellink niet gevonden

Voor het tegelen moet een laag van minimaal 10mm in 1x worden aangebracht en dan mag er overheen getegeld worden. Zie ook bijv Goudband technisch blad. Bij grof metselwerk wel goed voorstrijken met een Stuc primer bijv of iets van Flevopol.

Let wel op dat in een natte ruimte er niet over gips heen mag worden getegeld. Dan moet je een cementgebonden pleister gebruiken. Maar dat zal in een toilet geen probleem zijn.

Succes
 

Pepjo

  • #3
Ik vraag me dat toch af, wat Espaan beweert over tegelen over stucwerk. Ik lees het al een paar keer hier op het forum, en volgens mij klopt het niet. Ook op de door Espaan opgegeven link staat : de constante relatieve luchtvochtigheid mag niet boven de 70 % komen. Een piek kan dus wel, maar met ventilatie komt je badkamer nooit continu aan 70% ( althans bij mij niet)

En zoals de klusidee-moderator (Kees) al schrijft in een ander topic is het bij mij ook: ik heb al jaren een over stuc getegelde badkamer en nooit problemen gehad, niet in dit huis en niet in mijn vorige.
 

Chathanky

  • #4
Dat klopt inderdaad, het gaat er meer om dat het gips niet in rechtstreeks contact komt met water, dan gaat het wel mis. De luchtvochtigheid tot 70 % kan geen kwaad, en voor korte perioden kan het gips meer hebben en dampt het weer uit als de vochtigheid weer afneemt.

Zelf heb ik 4 jaar geleden de badkamer gestuct met gips, ook het douchegedeelte, hier op is getegeld met een waterwerende flexibele tegellijm van een goed merk, en een goede voegmiddel.
Tot op heden nog geen enkel nadelig gevolg van ondervonden, alle tegels nog muurvast zonder holle klanken.

Risico blijft wel als er vocht achter de tegels komt, is dit er vaak niet snel uit, dit hangt mede af wat er achter het stucwerk zit.
 

H@ns

  • #5
Roodband vormt een prima onderlaag voor tegelwerk, ook in een badkamer. De grote jongens op gebied van stucproducten zijn hier zelf ook duidelijk over: het kan!
Slecht tegelwerk en voegwerk kunnen vochtproblemen veroorzaken maar dat geldt net zo goed voor cementgebonden ondergronden.

Belangrijk is dus dat je goed tegelt, dus wanden inlijmen in horizontale banen zodat evt. lekwater niet verder naar benende kan zakken om daar te verzamelen. Daarna waterdicht afvoegen.

In een dochecel waar veel water tegen de wanden komt is het wellicht beter om kalkstuc als onderlaag te nemen. Tegels met poreuze randen waar de voeg net iets te diep ligt kunnen daar veel water opzuigen. Door de frequentie van het douchen kunnen de tegels niet goed drogen en zuigt het vocht dus van tegel naar lijmlaag naar onderlaag. Dan kan gips wat zacht worden waardoor de verlijming op den duur los kan laten.

Overigens is er tegenwoordig een mooi alternatief voor kalkstuc; UP, watervaste stuc voor natte ruimtes.
 

Espaan

  • #6
Ok gelukkig wat meer ervaring uit de praktijk. Stucen onder tegels is dus niet zo'n probleem, zelfs niet in de douche zelf. Goed om te weten.

Wij hebben thuis in de badkamer ook gewoon 1 van de wanden gestuct met gips, onder de tegels zitten groene gipsplaten, dus dat was al geschikt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu