Kale muur egaliseren met kalkcementmortel ?

Nachtwacht

  • #1
Goedendag,

ik heb de muren in mijn badkamer kaal gemaakt en wil deze nu weer egaal maken zodat de tegelzetter makkelijk aan het werk kan.

Er is mij geadviseerd dit te doen met kalkcementmortel. Dit omdat je dit op kunt zetten in dunne lagen. (kalkstucmortel is volgens mij net even iets anders en daar staat ook op de verpakking dat ik het in minimaal 10mm moet opzetten)

Klopt het dat je kalkcementmortel dunner op de muur kunt smeren ? (bedoeling is zeg maar 4mm gemiddeld met stukken van 2mm tot 1cm of dieper voor de gaten en waar de leidingen in de muur zitten)

Kan je dit ook gebruiken op gasbeton blokken ?

Mijn probleem is een beetje dat de meeste produkten die je kan gebruiken om te egaliseren (diverse stucmaterialen of kalkstucmortel) allemaal met een minimale laagdikte van 1cm moeten worden opgezet. Vind ik een beetje zonde van materiaal en ruimte.

bij voorbaat dank
 

Fiesiekus

  • #2
Waarom gebruik je geen gips? Volgens de site van de fabrikant kan het achter tegels in vochtige ruimtes worden toegepast.
 

Nachtwacht

  • #3
Omdat ik het liefst een zo dun mogelijke laag aanbreng op de plekken waar dat kan was mijn insteek (laat gerust weten als ik fout zit te denken !)

Neem ik van een bekend merk wat bekende gipsen, dan zitten die in de range van:

1 tot 3mm - op sommige plekken heb ik meer nodig dan 3mm (kuilen en bij de leidingen) Gaat dus niet werken op de muren, wel op het gasbeton (mits dit gipsprodukt geschikt is voor afwerken met tegels)

minimaal 5mm - Zou kunnen maar liefst zou ik waar mogelijk 2mm gebruiken

minimaal 10mm - Dat wordt dus nog dikker.

Ik zoek dus eigenlijk iets wat geschikt is voor 2 tot 20mm en dat heb ik in gips nog niet kunnen vinden. Ik kan natuurlijk een veelgebruikt gipsprodukt wel dunner opzetten maar ik zoek dus liever een produkt wat sterk en dun kan.
 

Fiesiekus

  • #4
Hecht zo'n dunne laag van kalkcement wel goed?

Overigens kan je oneffenheden van 3 - 5 mm ook met het lijmbed opvangen; desnoods in de wat diepere gaten een dag tevoren eerst een klodder lijm smeren en laten drogen.
 

Nachtwacht

  • #5
Fiesiekus schreef:
Hecht zo'n dunne laag van kalkcement wel goed?
Dat is eigenlijk mijn grootste vraag. er is mij gezegd dat dat wel zo zou zijn en dat het "kneiterhard" wordt.

Helaas heb ik er persoonlijk dus geen ervaring mee... maar zoek ik gewoon iets om het werk van de tegelzetter zo aangenaam mogelijk te maken zodat ik geen scheve tegels krijg :D
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #6
Misschien fix & finis
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Vraag de tegelzetter even om te komen kijken, meestal is de muur vlak genoeg om de tegels met een iets dikkere laag tegellijm mooi te kunnen zetten.
Kleine stukjes van 1 cm diep is geen probleem, die kunnen zo dichtgestreken worden met tegellijm.
 

Nachtwacht

  • #8
Delea schreef:
Misschien fix & finis
Helaas zegt men dat F&F alleen geschikt is van 1 tot 3mm

Ik heb een flink aantal "gaten" die toch wat dieper zijn nog daargelaten dat ik ook met de sleuvenfrees de waterleiding in de muur heb gefreesd.

Ik kom dus voor een flink aantal plekken niet goed uit daarmee.

Ik kwam overigens wel een ander gipsprodukt tegen van een ander merk, gips type "finesse" wat voor ca. 2 tot 12mm zou zijn.

Hoe goed is gips als "achtergrond" voor tegels in de natte ruimte ? Het klinkt mij niet perfect maar het lijkt dat de meesten daar anders over denken ?
 

Nachtwacht

  • #9
Jan schreef:
Vraag de tegelzetter even om te komen kijken
Is een optie alhoewel een aannemer mij al gemeld heeft dat een tegelzetter alleen op "strakke" ondergronden wil werken. (maar dat is dus iemand anders dan de tegelzetter)

Ik zit ook met het "probleem" dat ik met grote tegels wil gaan werken, 60*60

Ik wil het dus zo strak mogelijk afleveren zodat ik niet achteraf te horen krijg dat het toch niet helemaal gelukt is omdat de ondergrond niet helemaal glad was. Het zal niet de eerste "pro" zijn die van te voren zegt dat het wel gaat lukken maar als het dan toch niet lukt.... dan ben ik zuur omdat ik de zetter, waar de tegels niet vandaan komen, niet zomaar even alles zie vervangen :D

Ik ben dus helaas van het type dat alles zo goed mogelijk aflevert zodat de dingen waar ik de pro voor in (moet) schakelen zo goed mogelijk afgeleverd worden.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Daarom schreef ik ook dat u het beste de tegelzetter kunt laten kijken, die kan het beoordelen.
U kunt het erger maken voor de tegelzetter door niet vlak genoeg te stucen, vooral met dat grote formaat tegels.
 

Nachtwacht

  • #11
Ja, daar zit wat in :D

Nou was ik van plan om met stucprofieltjes te gaan werken dus heb ik daar nog wel wat vertrouwen in maar zelfs dan, het is geen slechte optie maar geeft me wel wat plannologische problemen.

Ik wil het muurtje af hebben voordat ik de vloer stort, waarbij ik namelijk weer rekening moet houden met de douchebak die er verzonken in komt en tegen die muur aan komt te liggen. Die muur moet dus af zijn voordat ik de vloer stort, wat ik begin volgende week wilde gaan doen...

Ik had de tegelzetter dus wat eerder in moeten schakelen om te komen kijken, dat is duidelijk. Nu moet hij dus op korte termijn maar even tijd hebben omdat ik niet goed heb gepland :oops:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
U kunt de vloer toch eerst storten ?
 

Nachtwacht

  • #13
Nee, het is een inbouw douchebak die op gelijke hoogte gaat komen met de afgewerkte vloer.

Ik laat in de te storten vloer dus een uitsparing over die "exact" pas is waar de douchebak dan later weer in wordt gezet. (bedoeling is zelfs na het tegelen van de vloer en de muren)

Het maakt daarom nogal wat verschil hoe dik de uiteindelijke muur gaat worden. Op 1 millimeter zal het niet aankomen (komt tenslotte ook nog kit tussen) maar als ik nu de muur niet egaliseer, de vloer stort en een uitsparing over houd voor de douchebak, daarna komt de tegelzetter en die weet te melden dat we eerst nog met een centimetertje moeten gaan egaliseren, dan past het geheel niet meer.

Wellicht dat ik hier dus wat fout denk en doe, zou goed kunnen, is de eerste keer dat ik dit zelf doe maar daarom dus deze volgorde.
 

Henri 1970

  • #14
Kalkcementmortel en kalkstucmortel zijn beide materialen die minimaal 10 mm dik aangebracht moeten worden. Maar je mag er gerust dikker mee stucadoren (eventueel in meerdere lagen)
Gips is af te raden in een badkamer omdat deze bij langdurig contact met vocht zal gaan rotten.
Er bestaan gelukkig diverse kant-en-klare cementgebonden mortels die wel goed te gebruiken zijn voor deze ondergrond.
succes !
 

Nachtwacht

  • #15
Henri 1970 schreef:
Kalkcementmortel en kalkstucmortel zijn beide materialen die minimaal 10 mm dik aangebracht moeten worden.
Thanks. Er was mij gezegd dat kalkcementmortel ook dunner zou kunnen maar ik had er al mijn twijfels over (een laagje van 2mm stelt nou eenmaal niet zo veel voor....)
Henri 1970 schreef:
Gips is af te raden in een badkamer omdat deze bij langdurig contact met vocht zal gaan rotten.
Ik wist dat er nadelen aan gips zouden kunnen zijn, wist niet precies wat het was maar het is dus rotten. Nou zullen de meeste mensen natuurlijk wel zeggen dat het wel mee zal vallen omdat er een tegel laag overheen komt en die zou het af moeten sluiten.... ik neem zelf liever maar het zekere voor het onzekere....
Henri 1970 schreef:
Er bestaan gelukkig diverse kant-en-klare cementgebonden mortels die wel goed te gebruiken zijn voor deze ondergrond.
Yep, had ik bij de bouwmarkt gevonden inderdaad. Een dunne laag moet ik dus maar opgeven tenzij de tegelzetter zegt dat ik er helemaal niets op hoef te smeren en dat het voor hem goed genoeg is.

Allen dank voor de reacties zo ver, ik houd me altijd aanbevolen voor verdere tips, ik kan ze gebruiken :D
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu