Kabels in leiding zitten vast

Optroodt

  • #1
Ik was bezig UTP en coax door m'n appartement te trekken in de vooraf aangelegde leidingen. Meeste ging wel goed, alleen de laatste (en tevens de langste) 'route' geeft enorm veel problemen.

Deze route is van de meterkast naar woonkamer, en de meterkast ligt buiten het appartement. Ik begon ambitieus en wilde 2x UTP en 1x coax door de PVC leiding leggen, helaas kwam ik ergens klem te zitten dus heb ik het hele zooitje weer teruggetrokken. Ik dacht laat ik 2x UTP doen en geen coax, was toch al een coax aansluiting in de kamer, maar op een gegeven moment ging het zo stroef dat m'n trekdraad (gewoon zwartelektriciteitsdraad) brak!

Nu kan ik die wel weer in elkaar draaien maar als ik verder trek breekt hij weer. Als ik probeer aan de kant van de UTP de boel terug te trekken dan kan ik zoveel kracht zetten als ik wil maar ik krijg er gewoon geen beweging meer in. Ik weet nu echt niet meer wat ik moet doen, die UTP kabels moeten er echt komen omdat ik SNELLE verbindingen nodig heb tussen de computers.

Heeft iemand een idee, of stel dat ik dit zelf niet kan oplossen met mijn beperkte gereedschap, kan een professional dit wel?
 

Ronald42

  • #2
Tja ten eerste nooit de zwartedraad als trekdraad gebuiken. Das mosterd na de maaltijd maar toch. De draden worden door het trekken warm en gaan daardoor plakken en gaat het trekken steeds zwaarder.

De UTPs moeten eruit dat is duidelijk. Wellicht kan je aan de meterkast kant trekken (korte rukjes) en iemand vanuit de woonkamer met een metalen trekveer proberen te duwen. Ik heb zoiets nog nooit gedaan maar ja je moet wat. Als water geen probeem is spuit wat water zover mogelijk de leiding in om het glijden te bevorderen.

Als de draden eruit zijn ga dan eerst met een trekveer door de leiding bind daar aan de UTPs en als het een 3/4 (19 mm) leiding wat mij betreft ook de coax. Spuit wat siliconenspray in de leiding en op de draden en houd de draden met gewoon water nat (laat ze door een spons lopen) je zult zien dat het trekken nu een stuk eenvoudiger gaat.
Gebruik GEEN afwasmiddel o.i.d. als je ooit de draden er weer uit zou willen halen levert dit problemen op. Het gaat namelijk plakken.

Een trekveer kun je bij de bouwmarkt huren. Een profesionel heeft het zelfde probleem als jij namelijk de vastzittende kabels.

Suc6
 

Gerrit

  • #3
Ronald heeft gelijk, dit wordt moeilijk. Allereerst vind ik het aantal snoeren door de buis al vrij veel, vooral als de afstand lang is.

Dan nog iets; bij een cursus aanleg netwerken werd ons op het hart gedrukt vooral geen glijmiddelen te gebruiken bij UTP. Kabels die echt moeten voldoen aan CAT-5E of CAT-6 kunnen hier niet tegen omdat de eigenschappen van de kabels worden aangetast.

Maar dat is achteraf, hoe krijg je ze weer los? Dat zal niet meevallen: door het warm worden tijdens het trekken verweekt de isolatie van zowel snoer als buis, als je even stopt met trekken koelt alles weer af en smelten ze samen.

Als dit gebeurt over enkele meters krijg je ze er gewoon niet meer uit. Wat Ronald al zei; Probeer het met korte rukjes.

Sterkte

Gerrit
 

Ronald42

  • #4
Dit heeft in thuisnetwerken met een beperkt aantal aansluitingen geen tot nauwelijks invloed, mede omdat de lengte van 1 UTP bijna 100 m mag zijn. In huis word dit bij lange na niet gehaald.

Wil je toch geen glijmiddelen gebruiken beperk je dan tot water. Zonder gaat niet.
 

Jacovrie

  • #5
Toch nog een aanvulling op de reacties van Ronald en Gerrit.

Het is mij niet duidelijk wat de diameter van de buis is. Waarschijnlijk hebben we het hier over 5/8" buis en zit de buis in beton zodat je er ook niet meer bij kan komen. Problemen die meerdere malen voorkomen bij buis in beton is dat bochten zijn afgeplat en dat geeft grote problemen bij het trekken van meerdere draden.

Hopelijk krijg je de kabels er weer uit. Wat je zou kunnen doen is met een trekveer proberen door de buis een twee aderige VmvK kabel te trekken, die je op de kop iets rond gemaakt hebt en bij het inbrengen door een natte spons hebt gehaald Overigens altijd bij draden trekken, gelijktijdig duwen en trekken. Je hebt dus twee mensen nodig.

Wanneer deze wel door de buis past, kun je de UTP kabels er met de VmvK kabel doorheen trekken. De VmvK kabel kan bij het terugtrekken, wanneer deze vast komt te zitten, meer trekkracht hebben en is de kans groot dat je deze zonder al te veel problemen weer terug kunt trekken.

Zet merktekens op de kabel, zodat je bij het terug moeten trekken weet waar de 'opstopping' zit. Voornoemde is een noodgreep en je moet er wellicht ook de VmvK kabel voor aankopen (als het niet werkt ook nog voor niets).

Voornoemde heeft mij al eens geholpen toch hetgeen ik wilde er door te krijgen. Wanneer echt niet anders mogelijk, gebruik dan zuurvrije vaseline op de kop van de kabel en probeer dan nog eens. Volgens mij heeft zuurvriie vaseline geen nadelige werking op UTP kabel e.d. Wel als laatste redmiddel gebruiken.
 

Wajang

  • #6
En lukt het niet met de UTP-kabels, dan kan je altijd draadloos!
 

Optroodt

  • #7
Inmiddels heb ik de kabel er weer uit gekregen, hij leek muurvast te zitten maar in werkelijkheid kwam hij er centimeter voor centimeter weer uit, met wat korte rukken inderdaad.

Ik ben niet zo'n kenner wat buizen betreft, maar ze zitten inderdaad vast in het beton dus je kunt er nergens meer bij. 5/8" klinkt aannemelijk.
Ik heb nog geen nieuwe kabels getrokken aangezien mijn trekveer maar 10 meter lang is en de te overbruggen afstand zo'n 20 tot 25 meter.

Ik denk dat een beetje water/afwasmiddel of iets anders niet zo'n probleem is wat betreft performance. Het zijn Cat5e kabels en je kunt ook 2x 100mbit over 8 aders laten lopen, dus ik heb het idee dat de specificaties heel conservatief zijn.

Ik heb wel wat vragen, het huis is nieuw opgeleverd en door alle leidingen zaten van die dikke zwarte electriciteitsdraden, waarom mag ik daar dan niet aan trekken? Het is het enige dat ik heb en het lukte naar alle andere kamers ook.

Ook heb ik over kortere afstanden (andere leidingen) al eens met een trekveer geprobeerd, maar meestal kan ik ze op een gegeven moment niet meer doorduwen, ik doe waarschijnlijk iets fout. Hoelang kan een trekveer maximaal zijn eigenlijk?

@Wajang, draadloos komt er ook (slechts 54Mbit/s), maar ik ben poweruser (en beroeps ICT-er) en ik wil per se een goede infrastructuur hebben liggen dus alleen draadloos is ei-gen-lijk geen optie.

Ik sta wel versteld van alle goede tips hier, bedankt daarvoor, zo leer ik nog eens wat. Binnenkort meer.
 

Gerrit

  • #8
Even een korte reaktie:
Dank je voor de complimenten.
De zwarte draad in de loze leidingen is een trekdraad
Trekveren zijn er tot maximaal 30 meter
 

Jacovrie

  • #9
Misschien overbodig en in deze situatie niet van belang, maar kan het zijn dat er ergens toch nog een centraaldoos tussen zit.

In de meeste huisaansluitingen, is mijn ervaring, komt een afstand van de meterkast naar de woonkamer van 20 tot 30 meter toch niet zo vaak voor.

Als er al zo'n afstand wordt overbrugd zit er toch vaak een centraaldoos of lasdoos tussen. Afstanden komen wel voor bij wasmachine aansluitingen op zolder e.d. Kan zijn van niet, maar toch.
 

R.J

  • #10
Optroodt, ik heb exact hetzefde gehad. Mijn nieuwbouwhuis had op ieder kamer een loze leiding met een 1.5mm zwarte draad erin. Op de 1e en 2e verdieping lukte het me niet om een trekveer er helemaal door te krijgen. Ik had het idee dat het op de laatste meter stokte. 2 dagen mee bezig geweest en alleen maar gevloekt. :mrgreen:

Toen heb ik de installateur gebeld die de leidingen had aangelegd. 'Ja meneer, loze leidingen doortrekken is een vak apart'. Hem maar laten komen, en met wat handige tools en wat vakkundig duw en trekwerk hadden ze het in een uurtje voor elkaar. Ieder z'n vak zie je maar weer. Dus de tip is: haal er een vakman bij ...
 

Ronald42

  • #11
Ik ben vakman, maar in it geval zou ik zeggen weggegooid geld. Wat je wilt natuurlijk maar toch met de tips die reeds hier gegeven zijn moet je, mits de leidingen begaanbaar zijn, de klus zelf kunnen klaren.

Vastzitten op de laatste meter duid op een te scherpe bocht in de installatie. Hetzij gebogen of met flex en is geen kwestie van vakmanschap eerder het tegenovergestelde.
Met een verenpomp om de veer met meer kracht door de leiding heen te duwen lost je ook dit euvel vrij éénvoudig op. Draad is soepeler en zal éénmaal door de te scherpe bocht geen problemen meer geven.

Tenslotte gebruik bij al het ander als VD draad iets van een glijmiddel. Water, Silliconen spray of talkpoeder. Liever geen zeep dit kan in de toekomst als ze er ooit weer uitmoeten problemen geven.
 

Keesnijssen

  • #12
Als je het helemaal niet weet dan is er ook nog een zend en ontvanger
trekveer, dan kan je gelijk horen waar het plobleen zit!

Groetjes kees
 

Ronald42

  • #13
Hee nog een spiekenisser altijd leuk. Kees bedoeld een tokveer maar daar kun je geen kabels mee trekken. Is overgens wel handig al heb ik hem in al die jaren slechts een stuk of 3x gebruikt.

Veer gaat in de pijp tot de verstopping met sensor kun je nu de pijp (veer) volgen uit het speakertje klinkt tok, tok, tok....... (tokveer) tot het tokken ophoud daar bevind zich de verstopping. (of de kip is dood :lol: :lol: )

Hij word vooral gebruikt in de nieuwbouw als ze toch nog lekker een gaatje in de muur kunnen hakken. Als ik voor een storing oid kom zijn de woningen meestal al bewoond en dan moet ik vaak om het probleem heen werken.
 

R.J

  • #14
Zo'n ding net als in de operatiekamer zou ook wel leuk zijn. Een klein cameraatje aan het eind :mrgreen:
 

Kodiak

  • #15
Tip van de ervaringsdeskundige op dit gebied:
Wat ik als installateur voor UPC deed in dit geval, was inderdaad een silliconenglijmiddel gebruiken. "kabelsnot" noemden wij het omdat het op de groene kleur na bijna alle eigenschappen had.

En wat die kleur betreft, heb ik ook regelmatig groene zeep gebruikt omdat deze minder agressief zou zijn.
Ook een goed middel is boter, hoewel ik de gevolgen op langere termijn natuurlijk niet ken. (schimmel?) tis maar een dun laagje dus waagde ik het erop.

Maar de grootste truuk is rustig met 2 man te werken. Probeer een lange trekveer die al dan niet met behulp van de reeds aanwezige zwarte draad (dat is ook de opzet van die draad! niet om de draden zelf te trekken!!) in de buis te werken.
Leg de beoogde kabels zo, dat je altijd een "driehoek" hebt, als je de een doorsnede van het geheel voor je ziet.

o   o
     o

Handhaaf ten alle tijde die driehoek. Elke twist die 2 van de 3 draden maken, geven ergens in het traject een hobbel of verdikking die het moeilijk maken in de bochten etc.

In de eerste 30 cm is het handig om er een paar stukjes tape eromheen te leggen waarna je rustig gaat trekken waarbij de ander de driehoek handhaaft en de kabels rustig invoerd. Zo krijg je de kleinst mogelijke diameter en moet het goed gaan.
 

Kodiak

  • #16
Wajang schreef:
En lukt het niet met de UTP-kabels, dan kan je altijd draadloos!
Draadloos is niet heilig want dat signaal is altijd te ontvangen door derden (al dan niet gekraakt), de snelheid is beperkt en er zijn mensen die niet tegen deze straling kunnen.
Jacovrie schreef:
Misschien overbodig en in deze situatie niet van belang, maar kan het zijn dat er ergens toch nog een centraaldoos tussen zit.

In de meeste huisaansluitingen, is mijn ervaring, komt een afstand van de meterkast naar de woonkamer van 20 tot 30 meter toch niet zo vaak voor.
In de meeste nieuwbouw huizen, zijn er loze buizen naar sommige vertrekken gelegd, juist met het oog op dit soort zaken. Extra telefoonaansluiting op de studeerkamer, extra groep voor wasmachine op zolder etc.
Geen lasdozen daartussen. Ik geef je wel gelijk met dat lengtes van 30+ niet vaak voorkomen tenzij je een ruime bungalow hebt.

Nog een opmerking voor nieuwe huizenbezitters:
Er bestaat iets als bouwgarantie. Men heeft een zekere garantie dat de leidingen goed horen te zijn. Blijken ze dat niet te zijn, heb je het recht dit kosteloos te laten corrigeren. Beton in de leidingen. Te krappe bochten etc.

In almere is een wijk waarbij de prefab betondelen schijnbaar niet goed aangesloten waren voor wat de leidingen betreft. Bij 2 gezinnen in hetzelfde blok hetzelfde probleem. Knik in de 5/8 buis in de vloer. 1 gezin stond erop dat dit hersteld zou worden.
 

Optroodt

  • #17
Even weer een update.

Die lengte van 30 meter kan best, het appartement is ongewoon lang (24 meter) en de meterkast ligt buiten het appartement en niet gelijkvloers. Ik heb er een elektricien/installateur bij laten komen, trekveer van 30 meter verdween bijna in z'n geheel erin, tot ie vast kwam te zitten. De 'sukkels' hadden geen trekveerpomp bij zich, dus op een meter na ongeveer zijn ze gestopt. Het vreemde is dat de trekveer vanaf beide kanten makkelijk 20 meter er in kan en er dus geen sprake lijkt te zijn van een afplatting (of ben ik nu naief?).

Omdat het nieuw is wil de woningbouwvereniging nog wel het een en ander fixen (waarschijnlijk die garantie). De aannemer gaat me als het goed is bellen om hier iets op te verzinnen.

@Ralph, jouw situatie komt me heel bekend voor :D, blijkbaar is dit minder makkelijk dan gedacht. Vakman erbij is in dit geval maar beter denk ik en aangezien het onder garantie valt kost het me ook niks.

@Kodiak, die driehoek heb ik inderdaad gedaan, maar het was gewoon te dik voor de bochten. Ook denk ik dat het geheel in de pijp toch een beetje is gaan draaien. 3 kabels is nu allang geen vereiste meer, 1 wel!

Ik hoop zo dat het lukt (want kabels over de vloeren zijn echt een doorn in het oog), dan kan ik eindelijk laten weten hoe het wél is gelukt.

Youri
 

Gerrit

  • #18
Hier kan ik me wel iets bij voorstellen.

Door de lengte van de veer ondervindt deze toch vrij veel wrijvingsweerstand. Als er dan nog een paar bochten bijkomen kan dat zonder pomp net te veel worden.

Er is dus kennelijk niets aan de hand. Pomp er bij en het zou moeten lukken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu