Kabel van meterkast direct aansluiten op kookgroep

Cheisz

  • #1
Geachte Specialisten/vakgiganten/experts/forumleden

Wij zijn onlangs de trotse eigenaar geworden van een Boretti met dubbele oven. Omdat dit fornuis een aansluitwaarde heeft van 5kW, moet ik hiervoor een 5-aderige (voor 2x 230v) kabel trekken door een loze leiding vanaf mijn meterkast. (vraag me af of dit door een standaard leiding met een paar bochten lukt, maar ben koppig genoeg dit te proberen)
Nu zit de loze leiding naar mijn keuken op een nogal ongelukkige plek. Het plaatsen van een perilex stekkerdoos is daar bijna onmogelijk en ronduit onhandig.

Nu was ik van plan de perilex aansluiting vlak bij mijn over te plaatsen, maar nu vroeg ik me af of ik niet gewoon de kabel direct op mijn oven aan kan sluiten. De oven zal worden ingebouwd en dus ook niet meer verplaatst. (De meterkast bevindt zich op een paar stappen van de keuken, dus in geval van een probleem ben ik net zo snel bij de meterkast als bij een stekker) Ik kan eigenlijk geen argumenten bedenken tegen het direct aansluiten, maar kan ook geen mensen vinden die dit zo al eens hebben gedaan.


Nu is mijn vraag: Kan en mag dit?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Kan, mag niet.

Het toestel moet dicht op het toestel spanningloos gemaakt kunnen worden.
En met dicht word bedoeld zo dat de gene die er aan moet werken kan zien dat er niemand de boel weer inschakelt
.
 

Xr8

  • #3
Je kunt er toch gewoon 2 blauwe, 2 bruine en een groen gele draad in trekken. Een kabel kan wel eens problemen geven. Draad met een veer gaat normaal gesproken prima. De leiding is uitgevoerd in 3/4"buis.

Je kunt op je wanddoos toch een kniedeksel plaatsen en vanuit daar naar een opbouw perilex gaan. Rechtstreeks aansluiten kan niet de bedoeling zijn zoals Headhunter ook al aangeeft.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu