Juiste houtsoort zwevende kast

Luggjonathan

  • #1
Ik ben van plan om een zwevende kast aan de muur te maken. De kast wordt ongeveer 240cm breed x 80cm hoog x 60cm diep. Een behoorlijke kast dus. Het is de bedoeling dat er tussenschotjes in komen om het in vakken op te delen en ook deurtjes erop. We willen boeken en dozen met relatief zware spullen erin zetten.

Mijn idee was om het volledig van 18mm mdf te maken en aan twee balken van 5x5cm aan de muur te bevestigen. Mdf is alleen behoorlijk zwaar, waardoor ik bang ben dat het eerder van de muur zal kletteren. Daarnaast heb ik gehoord dat met deze lengte (240cm) er een grote kans is dat het mdf gaat doorbuigen, ook al is het ook telkens bevestigd aan de tussenschotjes.

Hebben jullie hier advies voor? Iemand opperde dat ik de kast zelf van massief hout zou moeten maken en dan alleen de deurtjes van Mdf voor het schilderen. Is massief hout lichter dan mdf? Hebben jullie dan tips welk hout ik zou moeten gebruiken? Alvast bedankt!!!
 

Millew

  • #2
Massief hout, zoals vuren en grenen, is inderdaad een stuk lichter dan MDF, dat ca. 700 kg/m3 weegt. Het varieert een beetje al naar gelang de fabrikant en persing.
Voor het gewicht van houtsoorten is er de houtwijzer.
Vurenhout zit gemiddeld op 350 kg/m3.

Een dergelijke kast kan je m.i. het beste van multiplex (constructiekwaliteit) maken. Minder kans op kromtrekken dan massief hout en qua sterkte dicht in de buurt van vurenhout.
Al naar gelang de houtsoort, die voor het multiplex is gebruikt, zit het gewicht tussen dat van vurenhout en MDF in.
En als je echt zwaar spul in de kast wil zetten, dan zou ik naar 22 mm dik gaan.

I.i.g. geen MDF, want dat is voor constructieve doeleinden maar matig geschikt.
 

Luggjonathan

  • #3
Dank voor je snelle antwoord. En multiplex is beter dan massief vurenhout?
 

Millew

  • #4
Multiplex is wat minder sterk dan massief vurenhout maar het trekt niet zo gauw krom.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
Ik weet niet of het in je ontwerp past maar je kan overwegen om de achterwand door te laten lopen tot op de grond zodat deze daarop afsteunt.
Dan is je kast evengoed zwevend maar kan zijn gewicht ook kwijt naar de vloer ipv alleen aan de muur.
 

Luggjonathan

  • #6
Hi Frank,

Dank voor het meedenken. De kast heeft in beginsel geen achterwand, alleen tussenschotten en twee balken waaraan de bovenkant, onderkant en zijkanten aan vast gemonteerd worden (en welke balken aan de muur zijn bevestigd via slagpennen). Daarnaast komt er een bed meteen onder de kast te staan en wij hebben iedere centimeter van de kamer nodig. Maar ik zal nog eens kijken hoe stevig het geheel wordt. Als het niet stevig genoeg lijkt dan is jouw idee wel een goede optie.

groet,
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #7
Met een bed er onder moet je wel heel zeker zijn van de constructie en sterkte van de muur.
Ik zou er niet lekker onder slapen geloof ik.
Indien je zover komt zou ik het geheel wel testen door er gewicht mbv zandzakjes oid in te leggen.
 

StefanD

  • #8
Als het bed er helemaal onder staat, dan zou je ook aan de voorzijde poten kunnen maken zonder dat die meteen in de weg staan.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Waar is de muur van gemaakt/dikte?
 

Luggjonathan

  • #10
De achterste muur waar het gewicht voornamelijk op zal steunen (via de balken waar de kast aan hangt en die met slagpennen in de muur zullen worden bevestigd) is een buitenmuur, dus baksteen met stuklaag. De zijmuur waar ik de kast nog extra aan zal bevestigen (zit in een hoek aan één kant) is muurplaat. Daar doe ik een aantal holle wand pluggen met stevige schroeven. Zoals gezegd is dit alleen extra bevestiging.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu