Jaren 30 kozijn maat voordeur

Sander02

  • #1
Ik wil mijn metalen kozijn/voordeur vervangen door een houten kozijn/deur.

Nu is de maat van de opening 107. Met standaard kozijn maat, kom je dan op deurbreedte uit van ongeveer 96.

Maar bij de buren is kozijn buitenmaat 75 ipv 66. Is dat een veel voorkomende maat uit de jaren 30? Dan zou de deur zo'n 93 moeten zijn.

Maar zo'n kozijnmaat kan je waarschijnlijk alleen op maat laten maken? Ik vraag dit omdat ik bij voorkeur een originele jaren 30 deur wil gebruiken en een mooie vinden in 96 is lastiger dan 93.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Vroeger was het standaard kozijnhout idd een maatje zwaarder, ruw 100 mm, tegenwoordig is ruw 75 mm, geschaafd 67 mm standaard, Maar er is nog steeds kozijnhout van geschaafd 90 mm te koop.
 

Sander02

  • #3
Dank je Rola, hoe is de precieze benaming van de maat die ik nodig heb. Als ik er op zoek vind ik alleen 66x110 voor een A-profiel. Binnenmaat is dan 50mm. Bij de oude maat meet ik 75mm aan de buitenkant bij buren, dus dan zou binnen ongeveer 60mm zijn? Heet het dan 75/110?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Geen idee wat de officiële benaming is. Ik zou aanraden om eerst de deur te kopen, als het een gebruikte is kan die ook wel eens maar 92cm breed zijn. Daarna het kozijn op maat (laten) maken.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #5
Je kunt een kozijn met zwaarder hout laten maken, maar je kunt ook rondom een verdikking op de stijlen en bovendorpel van het kozijnhout lijmen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu