Isoleren steensbuitenmuur met stucwerk buitenzijde

Rsw85

  • #1
Na wat speurwerk op het forum heb ik tot op heden niet echt een goed antwoord kunnen vinden op de vraag die ik nu ga stellen.

Ik heb een zeer oud huis gekocht rond 1800 gebouwd waarschijnlijk. Dit huis is in de loop der jaren veel verbouwd en er is vanalles mee gebeurd. Zo heeft het bijvoorbeeld in het (zee)water gestaan tijdens de tweede wereldoorlog.

Inmiddels zijn we begonnen met de renovatie. alleen de buitenmuren en het dak zijn nog origineel. Alle binnenmuren zijn verwijderd en er ligt een nieuwe 15cm dubbelbewapende constructievloer in het huis.

Het idee is om dragende binnenmuren (tegen de buitenmuur aan) van keramische porotherm stenen te metselen en deze te isoleren met steenwol tussen de binnen en buitenmuur. De buitenmuur willen we bekleden met plastic/folie zodat het zout niet meer naar de binnenmuur kan overslaan.

Tot zover denk ik nog redelijk overzichtelijk. Echter de buitenmuur is voorzien van stucwerk aan de buitenkant. Dit willen we ook vernieuwen en ook hier zal rekening gehouden moeten worden met eventueel zout in de muren.

Is het mogelijk/verstandig/ om de steensbuitenmuur zowel van buiten als van binnen te isoleren? Zo ja, hoe ziet dit er dan uit in lagen?

Alvast bedankt voor jullie reactie
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Geef even op hoe dik je muur nu is en hoe dik de materialen zijn die er moeten komen.
 

Rsw85

  • #3
De bestaande steensmuren zijn ongeveer 15 tot 20 cm breed. De protherm stenen + isolatie willen we maximaal 20cm dik laten worden. Anders lever ik binnen toch behoorlijk wat ruimte in. Dus 10 cm voor de steen en 10cm voor de isolatie. Hier verwachten we ook een mooie isolatiewaarde te kunnen bereiken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Rsw85 schreef:
Is het mogelijk/verstandig/ om de steensbuitenmuur zowel van buiten als van binnen te isoleren? Zo ja, hoe ziet dit er dan uit in lagen?

Alvast bedankt voor jullie reactie
En wat is het idee om buiten op de muur aan te brengen.

Het valt nog niet mee heb je enig idee hoeveel types porenbeton bestaan. Heb je een type merk enz. die je zou willen gebruiken.
 

Rsw85

  • #5
Ik heb zelf ook geen idee wat er op de buitenmuur moet komen te zitten. Die klus wil ik op een later tijdstip uitbesteden aangezien het nogal traditioneel stucwerk is met allerlei blokverdelingen erin.

Momenteel zit er dus nog wel stucwerk op alleen dit is ook zeer oud en laat op plaatsen ook los.

Ik wil binnenkort wel aan de binnenmuren gaan beginnen en probeer erachter te komen hoe ik die moet aanpakken zodat ik later met het nieuwe stucwerk niet in de problemen kom.

Excuses voor mijn misschien wat warrige verhaal.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Maar je schrijft dat je later isolatie op buitenkant van de muur wil aanbrengen, dat maakt nogal een verschil. Kunststof isolatie is over het algemeen dampdichter dan steen dus je vocht kan moeilijk naar buiten uit dampen en gaat zich opsluiten in je constructie.
 

Rsw85

  • #7
Ahh dan snap ik de verwarring. Ik bedoelde eigenlijk dat ik later voorzieningen zal moeten treffen om op of tegen te kunnen stuccen.

Is het dan ook mogelijk om dat van isolatiemateriaal te maken zodat isolatiewaarde nog beter wordt of is dit af te raden en moet je dan later gewoon stucplaten gebruiken?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Zover ik het kan simuleren wordt het lastig om met iets van cellen beton of poroton 100 mm dik en steenwol 100 mm dik te maken. Beide materialen zijn dampopen en de steensmuur houd het vocht tegen, dit condenseert dan tegen de binnenkant van de steens buitenmuur.
Een PUR isolatie met aluminium cachering heeft een behoorlijke damprem.

Wat het zout betreft daar kan ik je niet mee helpen.
 

MvanV

  • #9
Maar je kan aan de binnenkant van de steenwol een dampdichte folie aanbrengen. Die zijn ook rol verkrijgbaar. (soort dik plastic). Dan kan het gewoon. Dan is het doorgaans wel verstandig een kier of een dampoenfolie tegen de buitenmuur te doen .
Volgorde: Gipsplaat of cellenbetonb.poriton, dampscherm, steen/glaswol, dampopen folie of kier, buitenmuur.
 

Fvdb7126

  • #10
Zelf ben ik ook bezig een oud huis te renoveren. Daarbij hebben we gekozen voor een isolerende voorzetwand, die aan de binnenzijde wordt gemonteerd. Alles in één, dampremmende laag, gipsplaat, spouw. (Geen metselwerk of stijl- en regelwerk.) Verkrijgbaar in verschillende diktes en plaatlengtes tot 3m. Werkt bijzonder vlot en het heeft een hoge isolatiewaarde. Frank
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Klinkt intressant maar hoe zet je de isolerende voorzetwand vast.
 

Fvdb7126

  • #12
Daar bestaat uitgebreide documentatie over.
Google maar eens op voorzetwand all in one
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu