Isoleren kleine kelder

Timbest

  • #1
Dag mensen,

Ik woon in een oud huisje met een kleine ('aardappel')kelder. Deze loopt van de buitenmuur tot halverwege de woonkamer. Er zit een raampje in de muur en aan de andere kant een deur (met klein trapje) naar de woonkamer. de kelder is ongeveer 1,50 meter breed, 1,50 meter hoog en 4,00 meter lang en ligt direct onder een bedstee en een inloopkast, beide met houten vloer. beide zijn onderdeel van de woonkamer.

Er komt best veel kou door de deuren van de bedstee en de inloopkast en nu leek het me een optie om de kelder te gaan isoleren. Ik ben een simpele ziel zonder technische kennis en wat ik had bedacht, was om glaswol op de vloer en tegen de wanden te leggen, met daar tegenaan gipsplaten. Dat drukt de kou wel, dacht ik, en is prijstechnisch niet zo verkeerd. Maarrrr, er is ook zoiets als vocht. En er zijn waarschijnlijk wel meer dingen waar ik niet aan denk.

Kan iemand mij uitleggen hoe (en of) ik mijn kelder het best kan isoleren?

dank alvast,
tim
 

Timbest

  • #2
Laat ik het anders vragen: kan ik zonder problemen isolatie tegen de wanden bevestigen of moet ik rekening houden met vocht? en zo ja, hoe?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Je moet rekening houden met vocht.
Lucht heeft de eigenschap om van warm naar koud tegaan. Dus lucht uit de woonkamer gaat door het hout en steen naar de koude vlakken ook die van je kelder.
Je kan de muren met glaswol isoleren maar je moet absoluut een damprem op de isolatie aanbrengen.
Ik zou PIR/PUR platen met een aluminium cachering tegen de muren plaatsen. Deze platen zijn dampdicht en zullen wat betreft het vocht een stuk veiliger zijn in je constructie. Er zijn lijmtechnieken als de muren redelijk vlak zijn.

Wat en hoe het zit met het gedrag van het vocht vanuit de grond kan ik je niet helpen. Misschien iemand anders of iemand die ervaring heeft met deze situatie.
 

Bernhard

  • #4
Het condenseren van waterdamp kan je voorkomen door de stenenmuur warmer te maken. De isolatie op de muur zal de muur kouder maken. Achter de isolatie is de temperatuur dus lager. Het gevolg is meer kans op condensatie. Een zgn damprem moet dan 100% dicht zijn en dat is praktisch niet uitvoerbaar. omdat het gas waterdamp altijd een sluiproute kan volgen. mvgr bernhard
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
De muur warmer maken is de juiste oplossing maar ik verwacht dat dit niet haalbaar is.

Achter de isolatie is de temperatuur lager maar omdat het transport van lucht wordt belemmerd door de dampremmende laag wordt ook de luchtvochtigheid achter de isolatie lager. De combinatie van die twee zorgen ervoor dat ook het dauwpunt lager komt te liggen. Misschien komt dat punt wel zo laag dat het aan de buitenkant van de muur komt te liggen.
Timbest zou misschien de temperatuur en de luchtvochtigheid is kunnen meten. Krijg je iets meer inzicht.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu