Isoleren dubbelsteens slaapkamermuur

Kooymak

  • #1
Ik heb wat vochtdoorslag bij een slaapkamermuur (kopse kant van het huis, geen spouw, bouwjaar 1920). Het is heel weinig maar net wat lichte schimmel plekken achter een kastje wat er tegen staat.

Nu ben ik van plan om er een gipgswandje voor te zetten aangezien de hele kamer binnenkort nieuw stuucwerk krijgt.

Opbouw:

- Muur
- Dampdicht folie
- Rachels
- Dampdoorlatend folie
- Gipsplaat
- Stuuc

Isolatie lijkt me niet nodig omdat het een slaapkamer is en er een luchtspouw onstaat.

Mijn vraag: klopt deze opbouw of zouden jullie het anders doen??
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Ik zou het wel isoleren als je toch bezig bent, een Rc waarde van 2,5 is gewenst en de folies net andersom. Vochtdoorslag kan overigens ook met impregnatie aan de buitenzijde voorkomen worden.
 

Kooymak

  • #3
Bedankt voor je feedback!

Ik twijfelde al een beetje over de folie volgorde... Ik ging er vanuit dat het vocht van buiten kwam, maar misschien dat het inderdaad leefvocht is. De buitengeven heeft al een stuuc laag en is wit geverfd.

Wat als ik 2 lagen dampdicht folie gebruik,met daar tussen isolatie?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Het vocht van buiten moet juist kunnen ademen omdat dit deel van constructie koud kan worden en er dus condensatie kan optreden. De dampdichte folie breng je dus aan de warme binnenzijde om idd het leefvocht uit de isolatielaag te houden. Niet opsluiten dus met twee lagen dampdicht want dan kan er dus juist condensatie aan de koude kant ontstaan.
 

Kooymak

  • #5
Duidelijk bedankt!

(dan heeft een aannemer in mijn vorige huis het dus niet goed gedaan....)
:roll:
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Wat ik aangeef zijn algemene richtlijnen. Dit vindt je ook terug op de websites van diverse isolatiemateriaal fabrikanten. Als er in een specifieke situatie vanaf geweken moet worden zal daar wel een rede voor zijn. Iig is condensatievocht bij isolatie een belangrijk punt van aandacht. Die schimmel in jouw situatie is wat dat betreft letterlijk een teken aan de wand. Ook goede ventilatie binnen speelt hierbij een rol.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu