Isoleren binnenzijde platdak

Matje

  • #1
In de bijkeuken wil ik nieuw plafond maken. Omdat het plafond er nu toch uitligt wil ik gaan isoleren. Het is een simpel platdak met balken en daarover underlaymentplaten met daarop dakleer. Heb al informatie gezocht op internet en dit forum maar daar gaan de discussie veel te ver. Uiteindelijk zie je dan door de bomen het bos niet meer.

Met welk materiaal kan ik het beste isoleren? Moet ik tussenruimte houden tussen het underlayment en het isolatie materiaal?

Alsvast bedankt voor de reactie(s) !
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #2
Beste matje,

Ik weet niet wat voor tips je allemaal gekregen hebt, maar een ding zou ik NOOIT doen en dat is een plat dak met een houten constructie aan de onderkant isoleren!! Je zult ook bij geen enkele fabrikant van isolatiemateriaal een gebruiksaanwijzing vinden voor zo'n situatie. Dat durven ze niet aan.

Het probleem is condens boven de isolatie. Hoe dampdicht je ook alles uitvoert, en hoe goed je ook probeert te ventileren tussen de isolatie en de planken, het risico blijft heel groot.

De oplossing die wel veilig is en ook gemakkelijk uit te voeren is het omgekeerde dak: weerbestendige PUR platen op het dak. Die kun je bedekken met tegels of kiezel. Resultaat: een warm dak aan de binnenkant en geen risico van condens en rot.

Groeten, Hein
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
De onderkant van een dak niet isoleren, het hout mag niet opgesloten worden.
Zolang u zorgt voor ongeveer 5 cm ruimte tussen de dakplanken en de isolatie en deze ruimte overal goed geventileerd wordt kan er niets mis gaan, zonder ventilatie gaat het wel mis.

Gebruik een harde soort isolatie dus geen glas of steenwol, bij een bouwmaterialenhandel kunnen ze u aan de hand van uw gegevens hierover adviseren.
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #4
Misschien ben ik een zwartkijker maar ik blijf erbij: doe het niet! Boven de isolatie onder het dak wordt het 's winters steenkoud. Het kleinste beetje vocht zal er onmiddelijk condenseren. Bij die lage temperatuur verloopt verdamping door ventileren ook niet erg snel.

Als je het toch zo wil doen: doe zoals Jan zegt en zorg bovendien voor een perfect afsluitende dampremmende laag aan de onderzijde van de isolatie. Zorg voor voldoende ventilatiegaatjes ter hoogte van de 5 cm ruimte boven de isolatie. En dan maar duimen dat het goed gaat!
Maar nogmaals, er is een veilig alternatief voorhanden.

Groeten, Hein
 

Matje

  • #5
Maar goed, is niet isoleren dan wel een juiste optie? Dan is de warmte in mijn hal zo weer verdwenen. Voordeel is dan wel dat het dakhout niet nat wordt. Een juiste afweging is dus moeilijk.

Behagelijk warm, lagere stookkosten (op den duur).

Of kouder en tochtiger, meer stookkosten, maar het dakhout blijft droog?

Moet ik het zo zien?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Zoals gezegd wordt: aan de bovenkant, dus op het dak isoleren.

Dan zowel behaaglijk als geen risico op rotting.

Zoek eens met omgekeerd dak!
 

Matje

  • #7
Aan de buitenkant is natuurlijk het beste. Het dakleer is ook niet meer in superconditie. Dus misschien wel een extra overwegenspuntje.

Stel ik isoleer nu vanaf binnen zoals hierboven is beschreven met polystyreenplaten. Kan dit ook met het oog op een toekomstige isolatie van buitenaf? Dan praat ik over een jaar, twee of drie jaar wanneer de portomonee het toelaat. Of dan eerst maar niet isoleren?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Jan schreef;
Als je het toch zo wil doen: doe zoals Jan zegt en zorg bovendien voor een perfect afsluitende dampremmende laag aan de onderzijde van de isolatie.
Het is niet voor niets dat ik harde isolatie heb aanbevolen, deze is dampwerend van zichzelf, overbodig om hieronder nog dampwerende folie aan te brengen.

Waar geen vochttoetreding is kan het ook niet condenseren.

Overigens, de situatie zoals die nu is lijkt me ook niet erg bevorderlijk qua condensatie van het vocht.
 

Chathanky

  • #9
Net als wat de rest al aangaf, als het aan de bovenkant te doen is en dat is in bijna alle gevallen doe het dan niet onder het platte dak.

Doe je het toch aan de onderkant zorg dan voor ventilatie tussen de isolatie en het dakbeschot. Zorg ook voor een dampremmende laag aan de warme zijde en laat dit niet onderbroken.

Garanties kan niemand je geven om het onder het dakbeschot te isoleren.
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #10
Bij een "warm dak" kan je met met gecacheerde pur of polystireenplaten gaan werken. (bitumenlaag vastgelijmd op isol.)

Bij een omgekeerd dak eigenlijk alleen met XPS (roofmate) of e.v.t. Foamglas (moeilijk te verkrijgen).
Maar dan moet je wel tegen UV-straling gaan beschermen; bv met grind, of nog beter: betonnen daktegels.

w.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Uit een artikel in een vakblad:

Wil men toch op eigen risico van binnenuit isoleren dan zijn twee dingen van groot belang:
  1. Zorg voor een zeer hoge en goede dampremming (bijv. Thermosheets) aan de warme kant met een goede rand aansluiting (folielijm), zodat maar weinig waterdamp in de constructie wordt toegelaten.
  2. Zorg voor een forse luchtlaag tussen de bovenkant van de isolatie en de onderkant van het dak die enigszins in verbinding staat met de buitenlucht, zodat vocht naar buiten kan ontsnappen. Vaak zal de bestaande naad tussen muur en dak voldoende zijn.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #12
Mijn persoonlijke suggestie is:

Als je toch van plan bent over een jaar of twee, drie de dakbedekking te laten vervangen, isoleer dan nu niet de onderkant. De risico's dat het niet goed gebeurt zijn blijkbaar vrij hoog, en weggewerkt weet je niet of de zaak al of niet gaat rotten.

Laat je dan na die periode de dakbedekking vervangen, dan laat je daar een "warm dak" zoals Willem noemt van maken, dus eerst de isolatie op het dak, en dan de dakbedekking. Dan wordt het gedaan door vakmensen, en het zit meteen goed.

Je moet dan alleen tijdelijk genoegen nemen met iets meer kou / energiegebruik in die hal (bijkeuken?). Maar die situatie zit er, neem ik aan, al langer...
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #13
Dat is inderdaad de beste maar niet goedkoopste oplossing. Met roofmate isolatieplaten op het dak bescherm je ook het bestaande dakleer. Alleen het randje/gootje rondom moet je in de gaten houden. Afwerken met een reflecterende laag aluminiumverf voorkomt veroudering.

Groeten, Hein
 

Kiekj01

  • #14
Er is sinds kort speciaal isolatiemateriaal te verkrijgen voor het isoleren aan de onderzijde van een bitumen dak. Het merk weet ik niet meer, Isover of Rockwool. Is speciaal voor deze situatie ontwikkeld.
 

Chathanky

  • #15
Staat mij iets van bij, het ging hierbij om een speciale damp regulerende folie.

Misschien heb je hier wat aan.
 

Kiekj01

  • #16
Blijkt een nieuw systeem te zijn. Verkrijgbaar bij veel bouwmarkten. Kijk op deze site.

Namen bouwmarkten verwijderd. Het is niet nodig bepaalde bouwmarkten te promoten. Indien vragensteller het materiaal nodig heeft, kan hij zelf even informeren. Moderator
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #17
Dit zijn heel interssante nieuwe ontwikkelingen die ik nu voor het eerst hoor.
Bedankt voor de tips mannen!

Groeten, Hein
 

Matje

  • #18
Een ieder bedankt voor jullie support. Ik ga het een en ander afwegen wat voor mijn situatie het beste is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu