Isolatiemateriaal van oude kleding

Robertengels1978

  • #1
Hallo,

Op internet kwam ik een isolatiemateriaal tegen gemaakt van oude kleding.

Omdat ik binnenkort mijn dak moet gaan isoleren vroeg ik me af of er mensen reeds ervaring mee hebben en hoe dit bevallen is?
Lijkt me wel lekker zacht!

Mvgroet, Robert Engels
 

Remsey

  • #2
Ik heb zelf allemaal kleding achter mijn gipsplaten aangetroffen uit de jaren '70 met de mottengaten erin. Dat is natuurlijk iets anders dan isolatie van oude kleding maar begrijp goed dat kleding van katoen (organisch) is en materialen als steenwol zijn van niet-organische materialen gemaakt en dus ook tegen waterbelasting kan. Bovendien heeft het zich bewezen hoewel het materiaal niet milieuvriendelijk is en onprettig om te verwerken is het wel het meest bestendig tegen de weersomstandigheden en vochtverhoudingen.
 

Robertengels1978

  • #3
Beste Remsey,

Bedankt voor de reactie. Juist vanwege het gebrek aan milieuvriendelijkheid en de irritaties bij het verwerken (ervaring vorige keer bij het isoleren van mijn ouderlijk huis) ben ik op zoek naar een alternatief.
Goed punt voor wat betreft vocht etc.. Is het niet zo dat als je zorgt voor een goede waterkerende laag dit geen probleem hoeft te zijn? Heb wel eens gehoord dat de meeste vochtproblemen in bijv isolatie van binnenuit ontstaan.
 

Remsey

  • #4
Hi Robert

Ja je moet je voorstellen dat leefvocht altijd van warm naar koud gaat dus condenseert tegen je koude dakbeschot. Een dampdichte folie is dan aan de warme kant achter de gipsplaat gewenst. Maar bij een eventuele lekkage van regenwater zijn de omstandigheden geheel anders. Gebruik steenwol of test een beetje met het materiaal. Gewoon snijden met een broodmes. Werk rustig en zet alle ramen/deuren dicht bij verwerken. Tocht werkt namelijk alleen maar in de hand dat je de deeltjes door de kamer wervelen en dat je ze inademt.
Glaswol is een ander verhaal, daar kan ik ook niet tegen. Maar steenwol (rockwool) is prima te doen
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Glaswol is ook met ecose te koop, dat irriteert een stuk minder. Er zijn veel meer alternatieve isolatiematerialen verkrijgbaar, bv. van papierpulp, vlas enz.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu