Isolatie zolder of zoldervloer?

Jeffreyh

  • #1
Hallo allemaal,

Ik heb een vraag over het isoleren van onze zolder. Ik heb een woning uit 1950 waarvan de zolder niet beloopbaar is. Het plafond boven bestaat uit regelwerk wat over de halfsteens muren ligt, waaraan gipsplaten zijn geschroefd.

De zolder beloopbaar maken voor de extra ruimte is geen wens van ons en het budget laat het eigenlijk ook niet toe omdat er andere dringendere zaken zijn welke eerst aangepakt moeten worden (cv, dubbele beglazing boven etc.) Deze ruimte boven het plafond is ongeveer 1,50 hoog 4 meter breed en 6,50 meter lang, en is bereikbaar middels een luik in een van de vaste kasten in de slaapkamer.

Nu is mijn vraag: Is het mogelijk om isolatie materiaal OP de gipsplaten te leggen?

Ik hoor veel tegenstrijdige verhalen. De een zegt dat het wel kan, de ander weer niet. Een van de argumenten was condensvorming door de overgang van warm naar koud. Immers, de ruimte boven de isolatie zou in de winter steenkoud zijn en de ruimte onder de isolatie rond de 21 graden. Het werd vergeleken met een glas koude limonade op een warme zomerdag, op den duur zet zich condens af op het glas.

Hoeveel is hier van waar? En is het dus verstandiger om de gehele kap te isoleren?

Alvast bedankt voor de reacties!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als er geen buizen voor water over je zolder lopen kan je het tussen de balken isoleren.
Wat ik me afvraag in hoeverre je fatsoenlijk isolatie kan plaatsen. Meestal lopen electra buizen. Hebben ze allerlei plankjes geplaatst waardoor het fatsoenlijk aanbrengen van isolatie erg lastig maakt. Onder de zolder is dat woonruimte of zijn het slaapkamers.
Je hoeft geen dampremmer aan te brengen. Het vocht kan zich niet opsluiten of verzamelen.
 

Jeffreyh

  • #3
Bedankt voor de snelle reactie.

Nee er lopen geen buizen voor het water over de zolder, enkel voor elektra. Onder de zolder liggen de slaapkamers. En dat van die planken is inderdaad waar. Het "toeval" wil alleen dat gedeelten van het plafond nog van zachtboard is. Dit wordt dan allemaal verwijderd en vervangen door gipsplaten zodat het isoleren al weer wat gemakkelijker zou worden.
 

Kacheltje

  • #4
Als de zolder alleen berging is het voordeliger om de zoldervloer te isoleren. minder warmteverlies en je hebt minder isolatie nodig voor een beter resultaat. Woon je in een rijtjeswoning is de kans klein dat het daar in de winter gaat vriezen.
Zelf heb ik de zoldervloer geïsoleerd en heb aan beide kanten buren, dit heeft nooit geleidt tot problemen ook niet met de ketel en leidingen die op zolder aanwezig zijn.

Ik zou wel een dampscherm aanbrengen, ook al kan de koude zijde zijn vocht kwijt zal het tussen de vloer toch vochtig kunnen worden waardoor je wel vochtproblemen kunt krijgen. Een hellend dak waar voldoende ventilatie achter zit plaats je ook een dampscherm en waarom in dit geval dan niet.
 

Jeffreyh

  • #5
Het plan was te gaan isoleren met een isolatie materiaal waar het dampscherm al in verwerkt zit in de form van een aluminium laag. En op de zolder zelf is helemaal niks. Ook de cv ketel komt in de keuken te hangen.
 

Kacheltje

  • #6
Dat kan ook en aan welk soort isolatiemateriaal denk je dan aan?
Rollen isolatiedekens?
Heb je ook een badkamer onder de zoldervloer?
 

Jeffreyh

  • #7
Inderdaad, rollen isolatie materiaal van de praxis van het merk knauff van 160mm dik met een isolatie waarde van ik meende 4,nogwat? Onder de zoldervloer is ook een badkamer met een plafond van groene gipsplaat en deze is voorzien van een afzuiging met dak doorvoer.

Ik begrijp ook het voorbeeld van het glas limonade niet helemaal. Wanneer nu de warme lucht aan de onderkant van de gipsplaten, en de koude lucht aan de bovenkant van de gipsplaten elkaar raken moet het effect van vocht afzetting zonder isolatie toch veel groter zijn door hogere temperatuurs verschillen aan beide kanten?
 

Kacheltje

  • #8
Gasvormige stoffen trekken door "poreuze" stoffen heen dit wordt dampdifusie genoemd. Door de isolatie trekt zo vochtige warme lucht en zal ergens gaan condenseren waneer de lucht op dat punt verzadigd is.
zoiets is het dus. :mrgreen:
Een dampscherm zorgt ervoor dat dit proces sterk verminderd wordt en houdt het vocht aan de warme zijde. De ventilatie moet dit afvoeren.

Voor de badkamer zal je extra rekening moeten houden dat er geen vocht door je isolatie kan trekken. Een badkamer is door het gebruik een vochtige ruimte.

Het voorbeeld van een koud drankje in een warme ruimte geeft inzichtelijk aan dat vocht neerslaat op koude vlakken en niet zozeer wat er gebeurt als je gaat isoleren.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Jeffteyh het is hier, gelukkig, een goede gewoonte het antwoord niet de quoten als je direkt daar onder een antwoord geeft.

Dan zal je die isolatie als het ware op zijn kop moet aanbrengen dus het aluminium op het plafond.

Kacheltje. In deze constructie zit helemaal niets waar het vocht op zou kunnen verzamelen.
De vloer ? ik lees dat je op zolder tegen het plafond aan kijk. Komt of licht er een vloer dan wordt het verhaal inderdaad anders.
 

Jeffreyh

  • #10
Excuses voor het quoten, ik was hier niet van op de hoogte. Ik zou dan inderdaad het isolatie materiaal met de aluminium zijde naar de onderkant leggen aangezien dit immers de warmste kant is.

Dus uit jullie antwoorden kan ik concluderen dat het leggen van isolatie materiaal over het gipsplaten plafond, mits juist gebruikt, geen problemen met vocht zal opleveren?
 

Kacheltje

  • #11
Het vocht kan in de isolatie condenseren an als dat lang genoeg duurt dan liggen de druppels op je plafond en kan hele nare vochtvlekken geven. Tevens neemt de isolatiewaarde af als dit gebeurt wat het probleem ook nog versterkt.
Ik zou er niet op bezuinigen iig wat ik bij mezelf dan ook niet gedaan heb. :wink:

Je hebt zeker gelijk dat er een vrije weg is om het vocht af te voeren bij een zolder die niet te luchtdicht is. Bij een jaren 50 woning is die kans zeker groot.
 

Kacheltje

  • #12
Ja dat kan, maar aangezien je de zachtboard plafonds wil verwijderen is het goed te doen om de dekens vast te nagelen op het houtwerk.
 

Jeffreyh

  • #13
De kap waait mooi door inderdaad. Het messing en groef dakbeschot lucht voldoende door.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
Inderdaad kan er vocht condenseren maar dat is zo weinig dat je toch een veilige constructie hebt. Die condens situatie is er 149 gr/m2. Binnen is het 24 gr 70% vocht en buiten is het -10 en 80% vocht. En het moet behoorlijk lang vriezen wil het op je zolder -10 worden. Hoe goed je ook isoleert de zolder zal toch iets worden verwarmd. In de badkamer zal 24 op 24 een luchtvochtigheid van 70% zijn.
Maar goed een damprem kost niet veel.
 

Kacheltje

  • #15
24 graden 70% Heeft een condensatietemperatuur van rond de 13 graden.
Zolang het ergens in de isolatie deze temperatuur is zal er dus gelang die tijd vocht condenseren.
Of het dan 0 graden buiten is of -10 doet er niet zoveel aan toe.
Zolang het op zolder lager is dan 13 graden blijft het vocht gedurende die tijd toenemen.

Ik vraag me af hoe je die 149 gram/m2 intrepeteerd. Per uur per?
 

Millew

  • #16
Hier ben ik weer :wink:

Ik heb een kleine variantenstudie gemaakt bij 24 graden en 70% R.V. op de bovenverdieping en 80% R.V. op de zolder en een temperatuur, waarbij net geen condenstie optreedt.
Dikte isolatie overal 100 mm.

1) steenwol op gipsplaat met rachels, temperatuur zolder -10 graden


2) als 1 maar met balklaag en vloerdelen, temperatuur zolder 17 graden


3) als 1 maar dan met een dampopen folie op de steenwol, temperatuur zolder 15 graden


4) als 1 met een laag stilstaande lucht boven de steenwol, temperatuur zolder 10 graden


Conclusie: naarmate de uittreding van vochtige lucht naar de zolder wordt verhinderd of bij afwezigheid van luchtcirculatie op zolder, des te groter is de kans op inwendige condensatie.

Zonder iets boven de steenwoldekens is de kans op condensatie onder de gebruikelijke omstandigheden niet aanwezig. Het moet wel heel erg hard en langdurig vriezen, voordat het op zolder -10 graden wordt.

Overigens vind ik een R.V. van 70% bij 24 graden in de winter uitzonderlijk hoog. Bij normale ventilatie zal dat hooguit 40% zijn.
 

Kacheltje

  • #17
Dat is ook hoog maar dat kan heel goed in een badkamer die regelmatig gebruikt wordt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #18
Kacheltje ik wilde het laatste woord. :lol: :lol:
 

Jeffreyh

  • #19
Er komt 170 mm isolatie in combinatie met een dampscherm op zolder te liggen.
 

Kacheltje

  • #20
Dat is een mooi pakket wat je zeker gaat merken in comfort en besparing.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu