Isolatie van houten vloer met steenwol. Met/ zonder folie

KoenV

  • #1
Ik ben van plan mijn houten vloer te isoleren met steenwol. Ik heb de boel binnenkort open, dus dan kan ik er goed bij. Ik wil onder de balken latjes of ijzerdraad spannen en dan tussen de balken de steenwol klemmen, zodat tussen de steenwol en de ondervloer (van underlayment) nog een cm of 10 ruimte is.

Nu kom ik, ook op dit forum, verschillende antwoorden tegen op de vraag of ik een dampremmende laag moet gebruiken, en zo ja, of deze aan de onderzijde of de bovenzijde van de isolatielaag moet zitten.

Overigens: mijn kruipruimte is gortdroog, zelfs aan het einde van de natte zomer kwam ik op minder dan 1m - maaiveld geen grondwater tegen onder het huis.

Alvast bedankt.
Koen
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Op de vraag of je onder of boven de isolatie een damprem moet plaatsen is boven beter dan er onder. Warme lucht gaat van warm naar koud dus van binnen naar je kruipruimte.
Wat betreft die 10 cm die kan je beter kleiner maken. In verband met convectie. Je kan ook deze ruimte laten vervallen het doet niet veel.
Wat gaat er voor een vloer komen. Ga je laminaat leggen zal je ook een damprem moeten toepassen. Die heb je dan.
Een andere, dampopen, vloerbedekking.
Dan zou ik zelf de damprem op de balklaag leggen en dan de underlayment er op. Werkt het eenvoudigst, lijkt mij, het meest dampdicht.
Je kan ook tussen de balken een damprem aanbrengen veel werk.
Zelf zou ik een PUR met alucachering tussen de balken aanbrengen.
 

Kacheltje

  • #3
Als je laminaat gaat leggen dan heb je daar of een dampremmende ondervloer of tegels maar dan maar werkt je laminaat zelf als damprem.
Aan de onderzijde van je isolatie plaats je nooit een damprem.

Een damprem plaats je altijd aan de warme zijde, dus ook bij je vloer.

Na het isoleren zou de bodem van je kruipruimte wel eens vochtiger kunnen worden. De kruipruimte wordt kouder waardoor er minder vocht uit je bodem verdampt. Tevens is het zo dat de ventilatielucht sneller condenseert op een koudere bodem.
 

KoenV

  • #4
Er komt een parketvloer vast op het underlayment.

Dus de damprem moet naar boven. Als ik steenwol met een dampremmende laag vlak onder het underlayment tussen de balken klem, is dit dan voldoende?
Ik zal in ieder geval de ruimte tussen underlayment en isolatie klein houden (geen 10cm), om convectie tegen te gaan.
 

Kacheltje

  • #5
Ja dat is voldoende.
De isolatie mag ook tegen de houten ondervloer aan liggen, een spouw is niet nodig.
 

Millew

  • #6
In dit geval is er helemaal geen dampdichte laag nodig. De isolatie zit immers aan de buitenkant. Vergelijk het maar met een "warm dak" constructie. Bovendien is de situatie een stuk gunstiger dan bij een dak want in de wintermaanden is het in de kruipruimte een stuk warmer dan aan de buitenkant van een dak.
Bij een houten vloer heb je ook geen kans op optrekkend vocht, dus het laminaat/parket beschermen met folie zoals op een betonvloer is ook niet nodig.
 

KoenV

  • #7
Kijk, het lijkt zo'n makkelijke vraag, maar nu komt er toch tegenstrijdig antwoord. Wel of geen damprem?
Deze is toch niet bedoeld om optrekkend vocht tegen te gaan (want inderdaad, houten vloer, dus geen last daarvan), maar om de isolatie droog te houden?

Zelfs als het niet nodig is, kan het volgens mij geen kwaad toch?
 

Millew

  • #8
Nee, kwaad kan het niet. Daarom wordt op dit forum waarschijnlijk te pas en te onpas geadviseerd om overal maar dampremmende of andere folie aan te brengen. Zelf ben ik er geen voorstander van als het niet echt nodig is.
Maar lees eens iets over de verschillen in een koud dak isolatie (isolatie aan de binnenkant van de constructie) en warm dak isolatie (isolatie aan de buitenkant) en trek dan zelf je conclusie.
 

Jaapvandebosch

  • #9
Hoi,

wij hebben onze woning laten isoleren door **********

niet alleen een goede prijs maar ook een eerlijk advies.

Met vriendelijke groeten,

Jaap van de Bosch


Link verwijderd, reclame maken voor een bedrijf is hier niet toegestaan, mod.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu