Isolatie schuine zolder dak

SanderGr

  • #1
Ik heb een vraag aangaande isolatie van mijn schuine zolder dak. Na de plaatsing van onze dakkapel hebben wij besloten om het bestaande dak verder te isoleren. Het bestaande dak heeft reeds dikke isolatieplaten van geperst stro 6-7 cm., met een lage isolatiewaarde. Op de gordingen heb ik een houten regelwerk aangebracht. Tussen de gordingen heb ik extra isolatieplaten (Isover Comfortpanel 2 x 9 cm om de gehele ruimte goed op te vullen) aangebracht. Hier direct tegen aan heb ik Isover Vario KM Duplex UV folie aangebracht. Verder is het schuine dak afgewerkt met gipsplaat, die later gestuct is. Vanwege verwarmingsbuizen die zich op de vloer bevinden in de overgang van het dak naar de vloer, is de isolatie niet tot onderaan doorgetrokken. Echter er zijn (niet dragende) knieschotten aangebracht. Uiteraard op dezelfde wijze als het schuine dak, dus met isolatieplaten en de Isover Vario klimaatfolie.

Dit moet voorkomen dat vocht vanuit huis de ruimte achter het schot in kan en daar evt. kan condenseren. Er blijft dus sprake van een luchtdichte schil met klimaatfolie. Echter door de aanwezigheid van CV-leidingen (die weliswaar geïsoleerd zijn), die naar de beneden verdieping lopen en zich achter de knieschotten bevinden, zal er verwarming en later afkoeling van de lucht in deze ruimte plaats vinden, ondanks dat de isolatiebuis geïsoleerd is. Hierdoor zal er toch lucht (en dus vocht-) transport gaan plaatsvinden, door krimp/uitzetting van deze lucht. In geval van afkoeling vindt er luchttransport naar de ruimte achter het knieschot plaats òf door het dak (eventuele kieren in het bestaande dak, ondanks dat deze met PUR zijn afgedicht) òf door de knieschotten (gaatjes in de folie vanwege het schroeven van gipsplaat of via afdichtingen van het luik in het knieschot). Dit gaat uiteraard via de weg van de minste weerstand.

Dit laatste zou mijns inziens voorkomen moeten worden, omdat luchttransport vanuit de zolderruimte condensatie achter het luik zou kunnen veroorzaken (in koude buitenomstandigheden). Mijn idee was, om in het dakbeschot (achter het knieschot) één klein pijpje aan te brengen, waardoor de lucht die vanachter het schot wordt "aangezogen" van buiten komt en niet vanuit de (vochtige warme) kamer. Opgewarmde lucht achter het knieschot wordt dan ook naar buiten toe afgevoerd. Ik begrijp dat dit de isolatie niet ten goede komt, maar dat is beter dan een vochtprobleem. Volgens mij is de kans op bevriezing van de geïsoleerde leidingen erg klein.

Klopt mijn redenatie? Graag jullie advies.

M.vr.gr.

Sander
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Is het dakbeschot dampopen? Dan hoef je volgens mij geen voorzieningen te treffen.
 

Bernhard

  • #3
Het is beter om een paar openingen te maken. De openingen afdichten met een vliegengaas.
Waterdamp is een gas. In de kamer heeft de waterdamp een hoge dampspanning. Achter het knieschot is er een lage temperatuur.
Dan is de dampspanning ook laag. Het gas met de hoge druk zal zich verplaatsen naar het deel met de lage druk. Er hoeft geen luchtstroming te zijn voor de vereffening van de dampdruk.
De geproduceerde waterdamp op de zolder zal niet zo hoog zijn. De hoeveelheid waterdamp die nog door de gaatjes zal komen zal ook laag zijn. Met een paar openingen in het dak is de kans op condensatie nihil. mvgr bernhard
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Je dakbeschot van stro is behoorlijk dampopen, het gas wat eventueel voorbij de dampremmer kan komen zal door dat dampopen materiaal naar buiten stromen en zal zich niet in de constructie opsluiten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu