Isolatie plafond, glaswol met aluminium laag?

Joosttt

  • #1
Momenteel ben ik bezig met het verbouwen van mijn twee-onder-een-kap woning met drie verdiepingen. Alle drie de verdiepingen worden gebruikt als woonruimte. Beneden de keuken en woonkamer met houtkachel. Op de eerste verdieping drie slaapkamers en een badkamer. En op de zolder wasmachine/droger en een studeerkamer. Het dak is reeds geïsoleerd.
Kortom, een vrij standaard woning.

Nu wil ik het plafond van de BG en van de 1e verdieping isoleren. Doel hiervan is zowel akoestische als warmte isolatie. Alle plafonds liggen open dus ik kan er gemakkelijk bij. In de bouwmarkt zag ik een aanbieding van glaswol op rol met aan één zijde een alu-kraft laag.

Mijn vraag is: Kan ik dit isolatiemateriaal gebruiken in mijn situatie?
Of is geeft de alu-kraft laag, welke vocht weert, mogelijk vocht problemen? En als ik dit materiaal gebruik, is het dan aan te raden de naden met aluminium tape dicht te plakken of heeft dit geen extra nut bij isolatie tussen twee woonlagen? In de dagelijkse situatie zal de woonkamer warmer gestookt worden dan de slaapkamers. En de slaapkamers weer warmer dan de zolder, dus de alu-kraft laag zou dan naar beneden zijde komen.



Bvd, Joost
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Je kan beter kiezen voor steenwol platen. Isolatie op rol gaat snel doorhangen, dus zal je goed moeten ondersteunen. Platen zijn makkelijk tussen de balken te klemmen. Steenwol is vervolgens beter voor geluidsisolatie. De alu laag doet niet veel, dus is niet nodig.
 

Joosttt

  • #3
Is doorhangen van het glaswol erg? Het plafond wordt afgewerkt met stucplaten en stuc.

De vierkante meter prijs van steenwol platen ligt 2,5 keer hoger dan dat van glaswol dekens. De voordelen van steenwol moeten dus wel opwegen tegen het prijsverschil.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Leg je die isolatie in de lengte tussen de balken. Ik neem aan dat er nog een raggellaag komt voor het aanbrengen van de gipsplaten. Die aluminiumlaag is een dampremmer, een deel van het woonvocht zal wat trager via het plafond enz. verdwijnen transporteren. Geen idee wat je daarmee veranderd. Dit type isolatie heb je toch ook met een laag papier.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Door het doorhangen krijg je naden rondom. Daardoor is je geluidsisolatie en warmteisolatie zo goed als weg.

Om dit doorhangen tegen te houden zijn er meerdere methoden, op deze site wordt nog al eens gesproken over het spannen van gaas eronder (lijkt mij onhandig). Ik zou rachels gebruiken. Bij platen is een enkel racheltje aan de zijkant al voldoende, bij rollen moet je denken aan elke 400mm een rachel dwars tussen de balken. Dit kost hout, schroeven en is veel werk. Toevallig laatst ook een stukje plafond zo gedaan thuis, met restmateriaal isolatie en afvalhout.

Bij het vergelijken van de prijs dus wel alle materialen meenemen!
 

Joosttt

  • #6
Voor het plaatsen van de stucplaten heb ik al rachels om de 40cm op de balken. Als ik hier de glaswol dekens op leg dan kunnen ze niet meer doorzakken. Het enige verschil zou de volgorde van lagen zijn:
Plafond -> isolatie -> lucht -> vloer
tegenover
Plafond -> lucht -> isolatie -> vloer

Lijkt mij dat dit geen verschil maakt. Of zie ik iets over het hoofd?

Daarnaast hebben de glaswol dekens een spijkerflens. Hiermee zou ik de dekens ook tegen de balken kunnen spijkeren/nieten toch?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Dat doorhangen zal wel meevallen dan. Voor de geluidsisolatie zal dit niet gaan werken. Dan moet de isolatie tegen de vloer aan. En zoals gezegd is steenwol beter dan glaswol tegen geluid.

Maar je wilt toch wat je wilt, dus ik ga er niet meer over zeggen...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu