Isolatie plafond etage en zolder

Eric B

  • #1
En wat moet er allemaal voorzien worden als dit een plafond is tussen een etage en de zolder.

Situatie: de bovenste verdieping zit deels onder het dag (schuine wanden) en is voorzien van een vals plafond. De dwarsbalken van de dakconstructie zijn aan de onderkant voorzien van een net waarop de plaatster van het plafond gekomen is.

Boven deze verdieping is de zolder. Nu willen wij die zolder verder inrichten als opslag ruimte. Hiervoor gaan we dus platen leggen boven op de dwarsbalken van de dakconstructie (aan de onderkant zit het plafond).

Maw van boven naar beneden:
OSB Plaat? als zoldervloer
Balken van de dakconstructie
Plaatster plafond in net.

Wat moet ik nu waar tussen steken?

Isolatie tussen de dwarsbalken? Is er een dampscherm nodig? Zo ja hoe plaats ik dit. (ik wil het bestaande plafond niet afbreken...)

Bedankt voor de wijze raad.
 

EdP

  • #2
Als opslagruimte zul de de zolder waarschijnlijk niet gaan verwarmen, dan lijkt me isolatie onder de vloer wel prettig. Bijna standaard zijn isolatiedekens al voorzien van een aluminium folie, die folie komt dus aan de plafond-zijde, dus naar beneden gericht. Deze kun je gewoon van bovenaf tussen de balken leggen, er hoeft niet afgebroken te worden.

Als vloermateriaal is underlayment wat geschikter dan OSB-plaat heb ik elders gelezen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Isolatie tussen de dwarsbalken, hiervoor gebruikt u glas of steenwol op rol met dampwerende laag naar beneden, dus op het pleisterwerk.

Als vloer kunt u OSB plaat, spaanplaat of underlayment gebruiken.
 

Eric B

  • #4
BEDANKT voor jullie snelle reacties.

En geeft dit dan geen condens problemen op het plafond onder het dampscherm?

Het dampscherm wordt dus bij iedere dwarsbalk onderbroken? Dit is geen probleem?

Mvg
Eric
 

Arie

  • #5
Als er al een dampremende laag onder je dak zit is het volgens mij niet verstandig om nu dus een dampwerende laag in je tussenvloer aan te brengen. Dan kun je beter glaswol met een karton laag pakken.

Het je verder geen geïsoleerd dak, dan is het een prima methode. Dat de dampremmende laag wordt onderbroken door de houten balk is niet erg. Hout zelf isoleert goed.

Succes,
 

Eric B

  • #6
Op https://www.rockwool.be/ staat uitgelegd dat er een volledig dampscherm moet komen boven op de balken, vervolgens isolatie tussen de balken en daarboven op mijn planken.

Klinkt logisch, maar gaan mijn houten balken dan niet nat worden van de condens onder het dampscherm?

Misschien nog interessant. Het dak zelf is ook volledig geïsoleerd natuurlijk. Dekens tussen de balken tegen de pannen.

M.v.g.
Eric
 

M3klusid

  • #7
Ik zou ook nog even bekijken welke maat je balkjes hebben. Soms te weinig om er een bruikbare vloer van te maken immers deze waren alleen bedoeld voor je plafond. Je wilt ook niet dat alles lekker gaat veren met je stuclaag eronder. Osbplaten plus opslag zou wel eens te veel kunnen zijn.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu