Isolatie geankerde spouwmuur uitbouw

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #21
Het is dus vastgelegd dat de muur gebruikt mag worden door de buren?
En het is opgebouwd als 100 mm baksteen, geïsoleerde spouw en 100 mm kalkzandsteen?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • JJ1980

  • #22
  Ik voeg de akte even bij

  Screenshot_20210607-231600_WhatsApp.jpg
   

  JJ1980

  • #23
  Ik vind een uitbouw prima, mits geplaatst onder garantie van de werkzaamheden. Die krijg ik niet van de aannemer. Daarnaast vraag ik mij dus af of we goedkeuring moeten geven voor infrwzen van leidingen in onze muur, ook zonder garantie, bouwexploit en nul meting.
  Het had fijn geweest als er vanaf het begin bij ons overleg was over wat er verbouwd zou worden aan de buitenmuur van onze uitbouw.
  Maar de zzp-er die de uitbouw gaat plaatsen heeft zich uit zichzelf nog nooit bij ons gemeld en de buren hebben ons ook niets gevraagd of gemeld.
  Die uitbouw komt er echt wel, maar hoe kunnen we dit het beste oplossen zodat we allebei nog fijn wonen zonder kans op gezeur over garantie en geluidsoverlast als er toch iets gebeurd tijdens de bouw?
   

  JJ1980

  • #24
  "En het is opgebouwd als 100 mm baksteen, geïsoleerde spouw en 100 mm kalkzandsteen"

  Maten weet ik niet, maar idd kalkzandsteen binnen. Geankerde spouwmuur (pas nagevraagd bij de aannemer) met RC waarde 2,5
   

  Juul..

  • #25
  Waarvoor gaan de buren deze ruimte gebruiken? Geluidsoverlast werkt natuurlijk 2 kanten op, dus ik zou verwachten dat je met alle genoemde argumenten bij hen ook wel wat twijfel zaait, zij willen natuurlijk ook geen overlast van jou bioscoopavonden... lastige situatie, enerzijds de vrede bewaren met je buren en anderzijds wel je rechten doordrukken.
   

  JJ1980

  • #26
  Ik zie wel in de bouwtekeningen van het huis dat de muur/spouw/muur 290mm is.
   

  JJ1980

  • #27
  Goedemorgen Juul, het is ter uitbreiding van hun woonkamer, net als wij hebben. Zij lijken geen problemen daar in te zien.
  Zij horen ons nu nl niet. Dat komt wellicht doordat wij onze dekvloer totaal los hebben van alle muren dmv isolatie. Wij horen hen nu al wel lopen, maar zij hebben zo'n betonnen gietvloer, met daaroverheen nog plavuizen.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #28
  290 is zeer waarschijnlijk 120 kzs spouw 50 mm 120 kzs.
  De uitbouw zou dezelfde opbouw moeten hebben, maar dat wordt heel lastig nu, jouw binnenblad is zeer waarschijnlijk al te dun.
  De aansluiting van het buitenblad met de oude achtergevel kan ook nog problemen geven.
  Destijds onvoldoende nagedacht wat er gebeurt als de buren later uitbouwen, nu oplossen is heel lastig.
   

  JJ1980

  • #29
  Danknje Rila. Destijds is aan de toenmalige buurman gevraagd of hij een uitbouw wilde tegelijk. Dat wilde hij niet. De aannemer heeft voorgesteld alvast heipalen neer te zetten ivm kosten later, wilde hij ook niet. Ook gehad over een knik die hij in de kamer zou krijgen als er op dat moment niets gedaan werd extra. Waarschijnlijk ook nee op geantwoord, want wij hebben alles betaald en er is dus een geankerde muur neergezet.
  Achteraf allemaal erg jammer. Nu dus zoeken naar een oplossing.
  Wij willen gaan voor muur afbreken en een nieuwe muur laten bouwen door de buren. Maar dat zal voor hen meer kosten dan beoogd. Nou goed, we gaan zien wat ze reageren op ons voorstel.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #30
  Als de aannemer geen garantie kan bieden, maken je buren de verkeerde keus. Goed om ze nu al aansprakelijk te stellen via de bouwexploit. Ik zou ook geen toestemming geven voor gebruik van de muur zonder garantie. Dat is jouw goed recht.

  Geef je buren het advies een partij te zoeken die wel garantie biedt. Vertel ze dat zij zelf een probleem hebben en aansprakelijk worden bij schade. Er hoort bijvoorbeeld een constructieberekening gemaakt te worden om de garantie veilig te kunnen geven. Op voorhand goed regelen kost hun minder dan achteraf problemen oplossen.
   

  JJ1980

  • #31
  Dank je IJkenhout. Er is geen constructietekening gemaakt. Toen ze nog wilden inbalken in onze fundering en de draagbalk wilden verankeren in onze buitenmuur vroeg ik om garantie. De aannemer zei dat hij dan een bouwkundige een constructie tekening moest laten maken en dat dat veel geld kost.
  Daarna zijn de plannen ineens veranderd en wordt er een eigen dragende constructie gemaakt door de aannemer.
  Dus die constructie tekening zal er niet gemaakt zijn denk ik zo?
  En garantie heb ik dus ook niet, tenminste ik heb nog geen papieren gezien, op de andere verbouwingswerken aan onze muur. De man schijnt wel een CAR verzekering te hebben trouwens.
  Ik vind een erg onprettige situatie: geen idee wat de aannemer gaat doen, geen idee wat de consequenties zijn aan geluid bij een geankerde spouwmuur, (is een geankerde woningscheidende wand eigenlijk wel toegestaan?) en geen garantie of overleg
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #32
  Jouw fundering behoort hiervoor geschikt te zijn, zie het stukje uit de akte.

  Ankerloze spouwmuur is beter, maar of je dit kan eisen betwijfel ik.
  Daar is niets over vastgelegd.

  Dit is nu het grote nadeel van op deze wijze uitbouwen. Zolang het buitenmuur is, dient deze geïsoleerd te zijn, en voorzien van spouwankers. Wordt het binnenmuur, dan dient het binnenblad dikker te zijn en geen spouwankers in de spouw. Mijn advies is altijd: bouw geheel op eigen grond. Dan heb je alleen een sprong aan de binnenzijde, maar dat wil men dan niet.
   

  JJ1980

  • #33
  Rob, als mijn fundering dat houdt dan is dat prima. Laten berekenen en garantie erbij, helemaal goed. Alleen de aannemer geeft de garantie niet. Dan vind ik dat helaas niet goed.

  De situatie is nu zoals het is, de buren hebben het huis gekocht, met onze uitbouwmuur op hun grond. Daar kan ik echt niets meer aan veranderen.

  Door de aannemer die toen onze uitbouw heeft gerealiseerd wordt nu geadviseerd om de muur af te breken en een nieuwe muur te metselen bij de buren als binnenmuur. Lijkt mij prima of is dit een vreemde constructie?
  Anders een voorzetmuur ervoor voor het geluid. Beiden wordt door de buren geweigerd helaas.
   

  ABCDE

  • #34
  Dan zelf ook dwars gaan zitten
   

  JJ1980

  • #35
  ABCDE, er lijkt weinig anders op te zitten. Van de rechtsbijstand moeten we het nog een keer met de buren proberen te regelen. De brief is klaar met daarin onze wensen en de harde eis van garantie. Anders geen goedkeuring voor gebruik op welke manier dan ook van de muur. Ik vind dit zo jammer.......
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #36
  Dwars gaan liggen is nooit een goede optie. Altijd meewerken, suggesties aandragen en duidelijk vertellen waarom dat de juiste keus is. En dat is wat anders dan zomaar accepteren wat ze voorstellen.

  Jouw gesprekspartner is niet de aannemer, maar je buren.

  Als ze nu een eigen dragende constructie maken is dat al een goede verandering. Dan resteert alleen nog het gebruik van de bestaande buitenmuur. Er is geen regel dat een ankerloze spouwmuur verplicht is. Er zijn wel geluidseisen waar het aan moet voldoen. Er zijn meedere manieren om hier aan te voldoen. Ook hier geldt weer om je buren erop aan te spreken en duidelijk aangeven dat het risico voor hun is. Maatregelen achteraf zijn altijd duurder dan het vooraf goed uitvoeren.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu