Isolatie en dakbeschot, spouw ja/nee?

Zwjanehals

  • #1
Beste mensen,

Hoe meer ik lees, hoe meer vragen ik krijg. In de bouwmarkten krijg ik ook steeds een ander verhaal. Dus toch maar wéér een isolatie vraag.

Ik wil de schuine zolder graag isoleren. Er is een dakbeschot van een soort vezelplaat aanwezig. Hierin zitten wat gaten geperforeerd en op een aantal plaatsen ook een ventilatie rooster. Of er tussen dakschot en pannen nog iets zit weet ik niet. Het tocht in ieder geval flink uit die gaten!

Nu weet ik niet of ik de isolatiewol gewoon tegen het dakschot kan zetten of dat er een kleine spouw tussen moet (vanwege de gaten en roosters).
De een zegt wel, de ander niet (http://www.hhd.nl/downloads/GDJ0607_p26_27_29.pdf)

Uiteraard tegen de warme zijde een dampfolie plaatsen. Vervolgens afmaken met gipsplaat.

Wie kan mij helpen? Alvast bedankt!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Omdat de meningen al zo verschillend zijn lijkt het mij beter om zeker te weten hoe en waarvan wel of niet en dat nog even te vermelden. En ik zou er minstens zo dik in willen doen. Toch.
 

Kacheltje

  • #3
Tocht doet afbreuk aan de isolatiewaarde.
Als het dakbeschot damp open is kun je de kieren, ventilatieroosters en gaten dichten.
Een vezelproduct is in bijna alle gevallen damp open.
 

Tiho

  • #4
Die gaten zijn voor ventilatie van de woning, niet voor het dakhout te drogen. Als het dichtgemaakt wordt, zul je wel weer voor andere ventilatie moeten zorgen.

Maar idd kijk eerst eens oo het dakbeschot.
 

Zwjanehals

  • #5
Hoe kan ik zien wat er achter het dakbeschot zit? En is dit van essentiële waarde?

Edit: ik zal zo'n ventilatierooster los schroeven en er eens doorkijken. Dan zie ik vast meer.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Wat in ieder geval van waarde is.
Van welk materiaal en hoe dik is je dakbeschot. Zit er misschien toch isolatie op die soort vezelplaat. Handig om te weten is ligt er een dampopen folie tussen de pannen en het dakbeschot.
Wat zijn de plannen verder.
 

Kacheltje

  • #7
Misschien dat iemand het herkent als je een foto maakt van het dakbeschot.

De bestaande ventilatie zal je net als Tiho zei doorvoeren zodat deze weer de zolderruimte kan ventileren. Dus door het dakbeschot en de isolatie herstellen. Niet achter de isolatie laten zitten of afblinden.
Kieren en gaten kun je wel dicht zetten, dit is ongewenste luchtlekage wat gelijk staat aan energieverspilling.

Het luchtdicht afwerken is echt geen overbodige luxe.
Je kent vast het principe van een hete luchtballon. Als je daar een gat in maakt zal de warme lucht ontsnappen. Die maakt plaats voor koude buitenlucht uit de lager gelegen kieren en gaten in huis. Dit wordt waargenomen als tocht in huis, zeker als het grote luchtlekken zijn.
 

Zwjanehals

  • #8
Ik heb een ventilatierooster weggehaald en dan kijk ik meteen tegen de onderkant van de pannen aan. Ik voel ook geen folie aan de zijkanten.



 

Tiho

  • #9
Dat is spaanplaat, de ronde gaten zitten zeker boven in de nok?

Aan de buitenkant, zit daar ook geen papierachtig laagje dat half vergaan is? Dan zou je hetzelfde hebben als ik. Dit laagje is overigens dampopen evenals de spaanplaat alleen als het laagje er niet op zit.
 

Kacheltje

  • #10
Dit is idd dampopen.
Als ik er aan moest beginnen ging er eerst een damp open folie tegen aan om de gaten luchtdicht te maken. Het rooster doorzetten op het nieuwe afwerklaag middels een stukje buis. Met een raamwerk er voor kun je de isolatie achter aanbrengen. Dampdichte folie en dan de afwerklaag aanbrengen. Gips, spaanplaat of wat je in gedachte had.
 

Zwjanehals

  • #11
De gaten zitten inderdaad alleen in de nok. Verder heb ik nog een ventilatierooster in het metselwerk van de schouw. Een aparte constructie dus.

Resumé: dampopen folie tegen beschot zonder spouw. De 4 ventilatieroosters doorvoeren zodat ventilatie mogelijk blijft ( en tocht??). Dan isolatiewol achter rachel werk zonder spouw. Dan dampdichte folie en vervolgens afwerken Met gipsplaat.
Correct?
 

Kacheltje

  • #12
De vraag is waarom die roosters geplaatst zijn, als er ooit een oude cv ketel heeft gestaan zullen de roosters geplaatst zijn om de ketel te voorzien van verse lucht, staat er inmiddels een moderne gesloten ketel hebben die roosters geen nut meer en kan je af met 1 klein rooster.

Dit kunnen we niet zo beoordelen. Je kunt 2 dingen doen, dit onderzoeken en aanpassen indien mogelijk, te veel ventilatie betekend ook te veel warmteverlies. Of je plaats goede roosters die je kunt afsluiten. Mocht er te weinig ventilatie zijn heb je nog een mogelijkheid om een rooster (verder) open te zetten.
 

Zwjanehals

  • #13
Ik vermoed dat die roosters er inderdaad gemaakt zijn voor een oude cv ketel. Ik denk dat ze er later ingemaakt zijn. Er is nu ook nog één rooster bij de schouw, over welke de moderne cv naar buiten gaat. Er hangt ook nog een oud stuk ongebruikt asbest pijp. De woning is van midden 60. Ik kan niet meer achterhalen waarom die gaten en roosters gemaakt zijn. De bewoners zijn overleden.

Mss toch maar alles dichtmaken dan? Of toch een kleine spouw en de ventilatie laten bestaan?
 

Zwjanehals

  • #15
Bijna identiek. Wel alleen in de platen die eindigen in de nok. In de platen eronder zitten de roosters.
 

Tiho

  • #16
Dat is woningventilatie aangebracht tijdens de bouw.
 

Zwjanehals

  • #17
Hebben ze dan nog zin na isolatie? Want dan weet ik of ik een spouw moet creëren of niet?
 

Kacheltje

  • #18
Je hoeft geen spouw te creeeren.
 

Zwjanehals

  • #19
Dus gaten en roosters dichtmaken en de isolatiewol direct tegen dakbeschot vastmaken?
 

Kacheltje

  • #20
Weltegen het dakbeschot aan isoleren maar voor de roosters had ik een ander voorstel. Lees eerdere berichtgeving.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu