Isolatie dakkapel

Arnoud81

  • #1
Hallo allen,

Ik ben onlangs begonnen met het opknappen van de zolder van mijn moeder. Nu is een groot gedeelte al geïsoleerd ,maar nu weet ik niet goed hoe ik het beste de dakkapel kan isoleren. Ik heb al het een en ander gelezen over warme en koude daken. Het probleem is nu dat we alleen van binnenuit kunnen isoleren dit wegens financiele redenen en omdat ik simpelweg liever niet het dak op ga. Nou vraag ik mij dus af of het mogelijk dan wel zinvol is de onderkant hermetisch af te sluiten zodat het vocht niet van binnen in het dak kan trekken en het alsnog van binnen geïsoleerd kan worden. Daarnaast is er in de ruimte zelf genoeg ventilatie.

Dus:

-------------------- dakbedekking (soort plastic)
+++++++++++ dak
=========== isolatie
-------------------- folie / vochtwerende afdekking
_______________ gipsplaat

Graag zou ik horen wat de experts hier van vinden en/of er wellicht andere mogelijkheden zijn om van binnenuit te isoleren. De ruimte tussen het dak en de gipsplaat is 7 cm.

Daarnaast wil ik ook graag de zijkant isoleren waar ik een maximale ruimte heb van 5cm. Ik zelf zit te denken om deze op te vullen met 5cm steenwol of wellicht piepschuim. Op de houten planken zit direct een plaat aan de buitenkant bevestigd.

Voor de duidelijkheid een aantal foto's.


 

Millew

  • #2
De volgorde voor het dak lijkt mij prima zo.
De vochtwerende folie heet in vaktermen dampremmende laag. Bij de bouwmaterialenhandel weten ze dan ook gelijk wat je nodig hebt.
Deze volgorde kan je voor de wanden ook aanhouden.
De naden tussen de dampremmende laag moet je dichtplakken met tape en laat het ook aansluiten aan de dampremmende laag van de rest van het dak.
Als je weinig ruimte hebt voor de isolatie, zoals bij de zijkanten van de dakkapel, dan zou je PIR-hardschuim kunnen gebruiken. Dat heeft een hogere isolatiewaarde dan 'piepschuim' of steenwol.
De dikte moet natuurlijk wel worden afgestemd op de rest van de isolatie. Als het dak b.v. met 4 cm 'piepschuim' is bekleed, dan is dat voor de dakkapel ook wel voldoende.
 

Arnoud81

  • #3
Dank voor je reactie!

Een ding is me echter onduidelijk, is het de bedoelding dat de dampremmende laag aanlsuit op die van het schuine dak? Ik had namelijk in in gedachten om de gipsplaten aan de onderkant van de dakkapel te bevestigen op de balken. Tussen de balken isolatie en het platte dak in zijn geheel voorzien van de dampremmende laag. Als je op de foto kijkt dan blijft de voorste balk dus gedeeltelijk in het zicht.

De rest van het dak is voorzien van 10CM steenwol met een isolatie waarde van 2.5 als ik me niet vergis. Dus dan zouden die PIR platen daar een goede aanvulling op zijn voor de zijkant en wellicht ook voor de bovenkant.

Is het ook verstandig om een dampremmende laag aan te brengen aan de zijkant van de dakkapel?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu