Isolatie boven inpandig balkon

Kavermeer

  • #1
Ik heb een inpandig balkon op de 1e verdieping en we gaan nu aan de slag met de zolderverdieping daarboven. Er zit nu geen isolatie in het dak van het balkon oftewel de vloer van (dat deel van) de zolder.

De vloer van de zolder bestaat uit houten balken. Die zijn gewoon aan de onderkant afgetimmerd, en dat is dan het plafond van het balkon. Die aftimmering is niet tochtdicht.

Mijn plan was:
  1. In de hoek van de balk en de aftimmering latten plaatsen, en daarop (dunne) platen leggen (en afkitten) om het tochtdicht te krijgen.
  2. Daaroverheen, tussen de balken, glaswol/steenwol.
  3. Underlayment op de balken als ondervloer.
Mijn vragen:
  1. Als ik de ruimte tussen de balken niet helemaal opvul, dan krijg ik een spouw tussen de glas/steenwol en de underlayment. Is dat geen probleem, of kan ik beter de hoogte van de dunne platen zo kiezen dat de ruimte tussen underlayment en dunne platen helemaal wordt opgevuld? Of: De dunne platen zoveel mogelijk naar onder, en daar boven een rachelwerk waar de isolatie op ligt, zodanig dat er geen lucht zit tussen underlayment en isolatie, maar de spouw zit tussen de isolatie en de dunne platen?
  2. Wat voor plaatmateriaal kan ik het beste (lees: goedkoopste) gebruiken voor die dunne platen? Hardboard?
  3. Moet er in deze constructie nog folie worden toegepast? Mijn gedachte is dat het niet nodig is omdat de warme kant (underlayment) dampdichter is dan de koude kant (dunne platen/aftimmering). Maar bij twijfel folie aanbrengen is niet heel veel extra moeite.
  4. Is dit überhaupt de juiste manier?
Als het onduidelijk is, dan maak ik even een tekeningetje.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het houtwerk wat nu als plafond dient blijft dat zitten. Dan kan je daar toch een flink pak isolatie op leggen. Hoe hoog is die ruimte.
Zelf zou ik voor een schuim gaan omdat dit materiaal stukken lichter is.
Kieren hebben een negatief effect maar van schuim is dat minder dan van wol. Uiteraard moet het boven de isolatie geen lucht van buiten kunnen komen.
Boven op de isolatie kan een PE folie leggen kan nooit geen kwaad.
 

Kavermeer

  • #3
Ik denk dat ik zo'n 17 centimeter heb (hoogte van de balk). Ik hoef met die ruimte niets anders, dus ik zoek de goedkoopste oplossing. Als ik het goed heb is schuim duurder dan glas-/steenwol. Als ik dan naar glas-/steenwol kijk, dan zie ik dat bij het isoleren van schuine daken wordt aangeraden om, indien het dakbeschot niet tochtdicht is, daar eerst een plaat tegenaan te zetten. Analoog daaraan meende ik de boel ook tochtdicht te moeten maken.

Maar kun je wat gedetailleerder uitleggen hoe de opbouw met schuim wordt? Rachelwerk op een dusdanige hoogte dat het schuim op het underlayment aansluit? Of mag daar een kies tussen zitten?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Zover ik het me voor kan stellen.
Ik zou de isolatie platen rondom de buiten randen rechtop zetten zodat die hoogte volledig is geïsoleerd.
Deze isolatie goed sluitend plaatsen eventueel met PUR schuim tocht vrij maken.
Vervolgens de bodem vullen met isolatieplaten zo dik als je kwijt wil.
Op de balken een damprem en de OSB platen erop.
De loze ruimte die (waarschijnlijk) ontstaat tussen bovenkant isolatie en onderkant damprem kan volgens mij geen kwaad. Deze ruimte zit aan de warme kant.
Belangrijk is wel dat het niet meer kan tochten in deze ruimte.
Uiteraard anders kan het ook raggels, platen, isolatie bovenkant gelijk balklaag en de damprem.
 

Kavermeer

  • #5
OK, ik ga even kijken wat e.e.a. kost en pas de keuze (schuim/wol) daarop aan. Ik heb voldoende ruimte voor wol, en het kan ook niet uitzakken (ligt toch horizontaal), dus als dat significant goedkoper is dan heeft dat mijn voorkeur.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu