Is moduleren eigenlijk wel zuiniger bij koud weer?

Kermit88

  • #1
Ik ben, zoals de meeste mensen hier, aan het proberen om mijn CV regeling zuinig en comfortabel te krijgen. Ik heb 2 thermostaten om mee te experimenteren: een Cenvax Basic aan/uit en een Cenvax CC5000 modulerend. Nu had ik altijd begrepen dat moduleren zuiniger in gebruik zou zijn vanwege de gemiddeld lagere watertemperatuur.

Het aan/uit principe is in de basis eenvoudig en is een vorm van Puls Breedte Modulatie. Je hebt twee vermogens van je ketel 100% (aan) en 0% uit en een tijdsconstante. Als je 60% vermogen wilt en je tijdsconstante is 10 minuten, brandt de ketel 6 minuten wel en 4 minuten niet. Het punt is dat de huidige ketels uit zichzelf al moduleren, waardoor het principe niet echt meer goed werkt. Je hebt namelijk niet meer 0% en 100% maar ook tussenliggende waardes.
Mijn ketel, Intergas HRE 36/30 doet het als volgt:
- Bij aanspringen start ie op zeer laag vermogen en voert dit langzaam op als de tijd verstrijkt (stappenmodulatie)
- In het tussengebied is het vermogen maximaal (100% van maximaal ingesteld CV vermogen)
- Zo'n 15graden voor het bereiken van de maximale keteltemperatuur wordt het vermogen weer teruggeregeld
Niks geen 0% en 100% dus en hiermee werp je de basis van Puls Breedte Modulatie omver.
Waarom moduleert de ketel zijn vermogen terug 15 graden voor het bereiken van de maximale aanvoertemperatuur? Dat zou zuiniger zijn??
Het is nu -5 en de max ketel temperatuur = 83 (buitenvoeler bepaalt dit). De watertemperatuur stijgt lekker vlot tot zo'n 70 graden en gaat daarna steeds langzamer omhoog (modulatie op aanvoertemp). En het duurt een eeuwigheid (40 minuten) voordat je richting de 83 komt. Al die tijd sta je dus te stoken met een hoge retour van >60.
Als ik allen al de buitenvoeler eraf haal en de max. keteltemperatuur op 90 zet ben ik dit gemoduleer op aanvoer temperatuur kwijt. Gevolg, de watertemperatuur blijft ook na 70 graden lekker doorstijgen en bereikt vrij vlot (10 minuten) de 83. Het wordt veel sneller warm in de kamer en bij 81 graden gaat de ketel uit door kamerthermostaat, omdat het veel warmer is. De retour zakt weer en de volgende ketelstart is bij een veel lagere watertemperatuur => meer rendement.
Waarom zou je dan die buitenvoeler gebruiken? En wat is er nou zuinig aan dat terugmoduleren op aanvoer? Ik wil toch niet zo lang blijven stoken met hoge retourtemp?


Als ik de aan/uit vervang door een modulerende thermostaat zie ik hetzelfde. De modulerende thermostaat bepaalt de max. cv temperatuur en je krijgt dus twee trajecten:
Gisteren bij -5 ging het als volgt:
gevraagde watertemp = 80 (bij opwarmen kamer), Inderdaad lager.
Bij 68 graden begint de ketel zelf terug te moduleren op aanvoertemp. Het duurt dus weer 40 minuten voordat je de 80 bereikt.
Op een gegeven moment wordt de gevraagde 80 bereikt. Retour 63. En dan wordt het vermogen van de CV nog verder teruggeregeld terwijl de retour blijft doorstijgen. Aanvoer blijft 80, retour gaat richting 70. (als die tijd dus hoge retour)
En na 1,5 uur wordt de gevraagde watertemp bijgesteld op 68.
Dan stabiliseert zich de zaak uiteindelijk. aanvoer 68 en ketel brand constant. de delta T aanvoer/retour wordt steeds kleiner en retour wordt 61. Hierna blijft het stabiel.
Hoezo zuinig? De hele dag blijft mijn retour 61 dus geen condensatie, ik verbuik de hele dag stroom voor de pomp en gas.

Is er iemand die mij kan vertellen waarom moduleren dan toch zuiniger is?
En wat kun je bereiken met de buitenvoeler in combinatie met aan/uit?

Wat me ook opvoel: Gevoelsmatig lijkt het alsof de radiatoren veel lekker/meer warmte afgeven als de ketel bij aan/uit zo nu en dan even stopt.
Klopt dit? Heb je minder warmteafgifte als het water continue circuleert?

Wat kan ik nu als bestel doen?
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #2
Zo aardig aan het experimenteren zo te zien.

elke start/stop van de ketel levert energieverlies op , ketel moet stoppen , hierna weer opstarten , voorventileren blabla... dat veroorzaakt elke keer onnodige energieverlies en verhoogde stroomverbruik. beste is ervoor zorgen dat de ketel blijft doordraaien en zomin mogelijk opnieuw moet opstarten.
en als je kamer 21,8 graden is en je vraagt 22 graden ,dan heb je echt geen 90 graden nodig om die 0,2 K op te warmen. daar zorgt een modulerende regelaar voor.

je gaat ook niet in je auto bij elke stoplicht gelijk keihard op de rem om daarna gelijk weer op volle gas weg te rijden. het beste is om gelijkelijk je snelheid op te voeren en ruim op tijd gas terug te nemen bij benaderen van een stoplicht , zodat je normaal kan stoppen , abrupt stoppen en opstarten met volle vermogen lijdt tot versnelde slijtage aan onderdelen en ongemak. :mrgreen:
 

Kacheltje

  • #3
Nou als ik haast heb doe ik dat wel eens hoor (dat stoplichtrelaas). :mrgreen: :wink:

Voor een modulerende ketel kun je het beste de modulerende Cenvax gebruiken, dit omdat de regeling volledig van de thermostaat komt.
Als je gebruik maakt van de eigen wa regeling van de cv ketel dan maakt het niet uit of je gewoon een aan/uit thermostaat gebruiken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu