Is houtworm dodelijk voor de perenboom

Pietjepuk11

  • #1
Hoe bestrijd ik houtworm?

Ik zag van de week ineens gaten in de perenboom onderaan de stam trekkend naar boven en ook nog eens in de schuurdeur bovenaan die helemaal doorboort is met mooie ronde gaatjes. Dit heb ik nooit eerder in mijn tuin meegemaakt. Graag zou ik info willen over de houtworm en of dit diertje dodelijk is voor de perenboom en hoe ik het kan bestrijden tegen houtschade. Alvast bedankt
 

Fiesiekus

  • #2
Hoe en wat met die perenboom weet ik niet, volgens mij is dat van 'n kevertje en niet van " de houtworm".

Toevallig heb ik vandaag m'n zolderbalken geïnspecteerd, > 1 jaar na behandeling met chemisch goedje. Geen verse sporen meer. Ik heb de vloeistof met injectiespuit en -naald in 10-tallen gatjes gespoten; blijkbaar werken die chemische middelen prima.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Hoe groot zijn die gaatjes ?
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #4
Graag een foto van de schade aan de boom.
 

Pietjepuk11

  • #5
Gaatjes zijn 1 a 2 mm. per stuk en bij de perenboom alleen aan de onderzijde bij e hoofdstam te traceren. Perfect rond. De deur ziet er slechter uit, daar is de hele bovenkant doorboort. Heb net gelezen dat houtwormeitjes wel al 4 jaar aanwezig kunnnen zijn voordat de larven naar buiten kruipen. waarschijnlijk is dit hun jaar om naar buiten te treden. Ben je err dan ook vanaf of is de schade erg groot en kan die nog groter worden omdat er weer nieuwe eitjes onder de schors of andere delen liggen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Dan zijn het geen kevertjes maar gewone houtwormen, de deur behandelen tegen de houtworm.
De perenboom zal gedeeltelijk dood hout bevatten, zeker wat oudere bomen hebben daar last van, u hoeft de boom niet te behandelen maar het mag wel.
 

Pietjepuk11

  • #7
De perneboom is inderdaad een hele oude soort van wel 6 meter hoog en ik denk 60 jaar oud. Het zijn niet heel veel gaten in de perenboom dus dat laat ik zo maar. Hij had wel een waardeloos jaar dit keer zelfs zonder blad, kan dat te maken hebben gehad met die houtworm? Er is nooit gesnoeid in al die jaren dus ik ga eerst uit van een slechte verwijdering van oud hout va de jaren ervoor. De deur zal ik dan eens gaan behandelen met een anti houtwom middel.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Ook een perenboom geeft het eens op. :?
Bemest en snoei de boom eens goed, vaak helpt dat wel om de boom weer vitaal te krijgen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
5

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu