Is een Inbouw koelkast als onderbouw te gebruiken?

MD010

  • #1
Ik wil 2 inbouw apparaten onder het keukenblad direct op de vloer zetten. Het gaat om de
Siemens KI18RV60 inbouwkoelkast en de Siemens vriezer GI18DA65, beiden 54cm breed. Gewone onderbouw machines van elk 60cm zijn samen te breed, ik heb max 114cm. Er is voldoende ventilatieruimte aan de achterkant. Is dit te doen of gaat het dan helemaal mis?
 

Ik en mijn huis

  • #2
Ik wil hetzelfde doen, maar mijn koelkast en vriezer staan los van de rest van de keuken zodat ik met dat stuk werkblad wel wat hoger kan (bijv. naar 105 cm) omdat er alleen waterkoker ed op komt en niet echt als werkblad gebruikt gaat worden. Is dat bij jou ook het geval of wordt het blad langer dan alleen deze apparaten? Als je hoger kan met je blad, kun je ruimte onder de apparaten creëren om lucht aan te voeren en aan de bovenkant zul je dan ook afvoer van warme lucht moeten crëeren. Je zegt dat je ventilatieruimte aan de acherkant hebt, maar dat heeft alleen zin als er onder en boven openingen naar en van die ventilatieruimte zijn van minimaal 200 cm2 per apparaat. Ik zit zelf te denken aan een plaat hout (of maatkastjes laten maken) met verstelbare pootjes (ivm waterpas) van 5 cm (te koop op internet). Op die manier heb je onder de plaat voldoende aanvoer van lucht (kun je open laten of roosters / gaas ervoor (dat beperkt de effectieve aanvoer wel behoorlijk! Op de plaat hout zet je de apparaten met aan de zijkanten verticaal platen hout van bijvoorbeeld 93 hoog, waarop het blad rust (3 x 2 cm, plus 2 x 54 cm is precies 114!). Zo krijg je tussen blad en apparaten ook 5 cm ruimte voor luchtafvoer. Ik wil zelf fronten (deurtjes) op mijn apparaten (zelfde als rest van de keuken), dus ik krijg dan een mooi geheel met de rest van de keuken met als enige verschil dat er onder het werkblad en bij de vloer een opening zit van 5 cm. (als het werkblad een beetje oversteekt denk ik dat je er nauwelijks iets van ziet omdat je toch van bovenaf kijkt; aan de onderkant zal het helemaal niet opvallen...

Mijn probleem is vooral hoe ik stevigheid krijg in het geheel om het blad (composiet) goed steun te geven. Ik heb zel 135 cm ruimte, dus ik zou ook gewoon een soort inbouwkasten kunnen gebruiken, maar die moeten dan wel op maat gemaakt worden. En als je een kast van 93 cm binnenhoogte hebt en een koelkast van 88, kun je die koelkast dan nog wel vastzetten in de kast, of trek je dan met het openen van de deur de hele koelkast mee naar buiten???
 

MD010

  • #3
Mijn werkblad kan helaas niet omhoog, het kookgedeelte zit namelijk in dat blad. Lijkt me niet fijn om op 105cm hoogte te koken.
Ik heb nog 1 oplossing bedacht, namelijk het hele blok een paar cm opschuiven, daar is nog ruimte voor met wat breekwerk. Ik wilde toch al een nieuw blad en tegels, dus het maakt niet uit dat de boel beschadigt. Dit weekend moet het gebeuren...

In jouw geval zou ik voor maatwerk kastjes gaan. Ziet er strak uit en zijn geschikt om een blad te dragen (lijkt me). Je zou halverwege nog een lat kunnen plaatsen om het naar voren kantelen van de apparaten te voorkomen (zeg als een ladefront, maar dan verder naar achter. Succes in ieder geval!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu