Is dit hout voldoende voor carport?

Andyb

  • #1
Hallo,

Ik wil een carport maken met lariks douglas hout en wou weten of mijn hout afmetingen het gevaarte wel in de lucht kunnen houden.

De positie van de palen is ongeveer 4,5 op 4,5 meter.
Hierop komt een metalen sandwich panelen dak (zonder isolatie) dat wel nog op de één of andere manier 80 cm zou moeten overhellen aan één kant. Dwz dat de panelen een lengte hebben van 5,30 meter aan één stuk door. En dit onder een hoek van ongeveer 13 graden.

Verder komt deze carport NIET op de vaste grond, dus wordt er een zwevende betonplaat gegoten; Wel worden alleen de palen achteraan vast gemaakt aan het bestaande huis met metalen profielen.

De palen zou ik als volgt zetten, 3 palen achteraan en 3 palen vooraan; De zijkanten zou ik 4,5 meter willen overspannen met houten I liggers eventueel.

De palen zelf zou ik 12x12 cm nemen. Deze zou ik zetten op H ankers die, in samenhang met de betonplaat, in een fundering zitten van 0,5x0,5 meter op 0,6 diepte.

De volgende stap zou dan zijn om bovenaan die staanders, een "halfje" uit te zagen ter breedte en ter hoogte van de ligger die er op komt bijvoorbeeld 63x175cm of mogen deze lichter zijn? Deze liggers zou ik dan met slotbouten vast zetten aan de staanders.

Voor de rest zou ik voor de overspanning van 4,5 meter werken met eventueel houten I liggers maar hier ben ik nog niet uit. Wel zal de hoh 50 cm zijn.

Eventueel maak ik eens een schetsje als eea niet duidelijk is.

Alvast bedankt mocht iemand me kunnen helpen!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Een tekening is wel handig ja.

Ik ben ook erg benieuwd hoe de zwevende betonplaat gemaakt gaat worden :denk:
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #3
IJkenhout schreef:
Ik ben ook erg benieuwd hoe de zwevende betonplaat gemaakt gaat worden :denk:
Met lichtgewicht beton :mrgreen:
 

Andyb

  • #4
Uitleg zwevende betonvloer

Voor de rest heb ik even een online foto genomen van freds bouwtekeningen



Mijn huis staat op de vaste grond, echter de vaste grond zit op 5 meter diepte dus de carport ga ik zwevend maken, dus NIET op de vaste grond.
Deze ga ik bijgevolg alleen met de linkse drie palen aan het huis vast maken dmv metalen profielen.

Verder zoals aangehaald zes palen van 12x12 cm elk in een fundering van 0,5 x 0,5 x 0,6 meter.
Is de dikte van deze palen zwaar genoeg om een metalen golfplaten dak te dragen én liggers én spanten? Waarbij het dak in totaal 5,30 meter is en 0,80 meter zou moeten overhellen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Ah, een Belgische term. In NL heet dit een plaatfundering.

Wat ik niet snap is waarom je de zes palen op een eigen fundering zet :?:

Een carport krijgt normaal gesproken geen betonvloer. De palen zet je op poeren. Wil je toch een betonvloer, maak dan een vorstrandfundering waar alle palen op komen.

Als je de carport aan je huis vast zet voor de stabiliteit, zorg dan dat deze verticaal kan bewegen. Dus met slobgaten en niet vastgedraaide schroeven. Zo krijg je geen problemen met werking / zetting.
 

Andyb

  • #6
Ah oke, weer een term bij geleerd om op te zoeken :)

De palen komen inderdaad op poeren, maar samen versmolten in een volledige betonplaat, omdat deze carport ook als soort van werkplaats zal gebruikt worden waar ik bvb m'n wagen eens moet opkrikken.

Vorstrand wordt inderdaad ook voorzien.

Maar palen van 9x9 zullen waarschijnlijk sowieso te licht zijn, vandaar mijn vraag of 12x12 goed was of toch beter 15x15?

op de palenrij komt een balk te liggen volgens half-half verbinding. Ongeveer zoals op deze foto, maar stel voor dat de onderste de paal is en de bovenste de ligger op de drie palen, echter wordt er uit de ligger géén halfje gehaald maar rust deze volledig op de staander/paal

Op de twee liggers worden dan opnieuw balken gelegd met hoh 50 voor het dak
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu