Is deze waakvlam nog goed?

Iken

  • #1
Dit is de waakvlam van een oude Dru gevelkachel. Ik vraag me af of de verbranding nog ok is. Aan het einde van het filmpje zie je nog wat geel maar dat kan de wind zijn. De kachel zit echt aan de gevel van een hoekhuis en dan ook echt op de hoek.


Overigens merkte ik op dat als er even een raam vol open staat de vlam blauwer wordt (geen gele punten). Te weinig zuurstof in de kamer?

Dank!.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Dit is niets bijzonders, misschien ietsje vervuiling of een wat vervuild filter maar het valt erg mee.
 

Iken

  • #3
Ok, dus deze kachel hoeft deze winter nog niet te worden schoongemaakt? Bedankt!
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Of een gevelkachel onderhoud nodig heeft kun je niet alleen aan de hand van de waakvlam beoordelen. In principe elk jaar onderhoud uitvoeren.
 

Iken

  • #5
Tja. Het enige wat ik 'onderhoudsmonteurs' altijd heb zien doen is het glaasje losmaken, met een borsteltje bezig gaan en het glaasje erop en klaar. En dan weer 100 euro aftikken. Wanneer wordt alles doorgelicht en schoongemaakt? Monteurs (van wat dan ook) kunnen van alles doen (of niets) en ik snap het standaard wantrouwen wel.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Een gevelkachel is een gesloten toestel. Dus als de vlam reageert op het openen van een raam, is er in ieder geval iets niet in orde. Verder hang aan vakmanschap nu eenmaal een prijskaartje.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Zoek de service handleiding of vraag deze op bij DRU, daar staat exact in wat bij onderhoud nagekeken moet worden en wat er vervangen moet worden.

Kan je aan het einde van het onderhoud even de checklist langslopen voordat je aftikt.
 

Iken

  • #8
Ik betaal graag voor vakmanschap en kwaliteit. Alleen zijn er teveel beunhazen en oplichters die misbruik maken van leken. Erg jammer.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #9
Als je een juiste onderhoudsmonteur hebt zal deze op voorhand een foto van de typeplaat nodig hebben om te beginnen of eerst een opname doen.
En wel om de volgende reden moet de brander er uit moet er nou eenmaal een verse pakking tussen de behuizing en de brander. En dit is geen standaard artikel en word op voorhand besteld. tevens dient ook de pakking van het kijkglas vervangen te worden als deze verwijdert word, je weet nl niet hoe deze er uit komt.
Alleen waakvam brander reinigen is niet voldoende, dan nog controle op de omkasting zoals gezegt als een open raam op de vlam reageert is er vaak een lek in de omkasting aanwezig.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #10
Zo zou het moeten ja, maar er zijn er weinig die het zo doen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu