Invloed kwaliteit verwarmingswater op levensduur.

Pigion

  • #1
In een draadje op een forum bij onze Oosterburen werd veel aandacht besteed aan de kwaliteit van het water in het cv systeem. Er wordt daar gepleit voor het vullen van het systeem met onthard water en eventueel een inhibitor toevoegen.
Echter bij het doorlezen van de installatievoorschriften van onze Nefit HR 45 ketel werd juist gewaarschuwd GEEN inhibitor toe te voegen. Ik heb enige ervaring met stoomketels, ketelvoedingwater, ontgassers, zuurstofbinders etc. Ik zie wel de zin van beheersing van de kwaliteit van het vul-water.
Bij eengemengd systeem van metalen (radiatoren) en kunststof leidingen (vloerverwarming) is de noodzaak om iets te doen nog groter. Geen enkele kunststofleiding is immers zuurstof-dicht, de een iets beter dan de andere.

- wat is de mening van de experten?

- waarom zijn ketelfabrikanten tegen inhibitors?

- zijn ze bang niet genoeg ketels te verkopen?

- zijn onze verwarmingsinstallaties een tikkende tijdbom, m.a.w. moeten we het systeem vervangen na 20 - 30 jaar?

- In nederland heb ik over bovengenoemde problematiek nog nooit iets gelezen. Zijn we dom of worden we dom gehouden?

Vr. gr.
Pigion
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #2
Eerlijk...... ik weet het niet.

Voor zover ik weet, zou het het beste zijn om het water na het vullen zo lang mogelijk in het systeem te laten zitten, dit alleen al omdat alle zuurstof na een aantal x verwarmen bijna totaal verdwijnt uit het systeem.
Zonder zuurstof in het water kunnen de leidingen van binnenuit ook niet roesten.
Wat ik wel weet is dat de toevoegingen in het water misschien wel goed kan zijn voor het leidingwerk, maar kan er ook voor zorgen dat de doorstroming in de ketel zelf stagneert, door het aankoeken van de toevoeging op ketel onderdelen.De toevoeging zal op een aantal onderdelen van een bepaald matteriaal kunnen blijven hangen waardoor je een verstopping creeert.

Dat de fabrikant er niet achter staat zal dan weer mogelijk te maken hebben met de verschillende matteriaal keuzes die er in de ketels wordt gebruikt.

Nogmaals , ik gooi maar even een balletje op om reacties uit te lokken. Ikzelf heb nog nooit een toevoeging gebruikt, en ik ken ook geen voorbeelden waar de "water kwaliteit" de boosdoener zou zijn voor het wegrotten van een ketel.
 

Fiesiekus

  • #3
In stoomketels wordt onthard water toegepast vanwege de stoomproductie, maar in een CV-ketel is dat niet an de orde. Maar mij is wel eens verteld dat veel/vaak leidingwater bijvullen zou leiden tot meer afzetting in de warmtewisselaar. Maar het fijne weet ik er ook niet van.
 

Gamgra

  • #4
Een CV systeem kan men moeilijk met een stoomketel vergelijken.

Bij een stoomketel wordt de geproduceerde stoom vaak oververhit tot enkelen honderden graden celcius.
Vaak wordt de stoom gebruikt voor het aandrijven van turbines of in een productie proces, hier wordt dus hoge eisen gesteld aan de kwaliteit van de stoom.
Volledig ontharden van het voedings water en het toevoegen van allerlei inhibitoren e.d is een must.

Kijk ik echter naar MIJN verwarmingsysteem dan blijkt dat er geen speciale eisen aan het water noodzakelijk zijn.
Het systeem bestaat uit volledige vloerverwarming gelijksvloers, met radiatoren op de bovenverdieping .
Het geheel werd in 1972 geinstalleerd tijdens de bouw van ons huis, sedert die tijd is twee keer de verwarmingsketel vernieuwd, zelfs toen is het originele cv water slechts gedeeltelijk vervangen....

Elk jaar wordt de ketel onderhouden door een verwarmings firma, eens per twee jaar wordt een beetje water bijgevuld.
De ketel heb ik telkens na ruim 15 a 16 jaar service vervangen, mijn huidige ketel bespaart jaarlijks 600 m3 vergeleken met de vorige ketel.

Het gebruik van hard CV water heeft als nadeel dat op plaatsen waar het systeem "zweet" bij afsluiters en kranen enige kalkvorming kan voorkomen, dit zou na landurige lekkage mogelijk tot vastzitten van de kranen kunnen leiden.
Tevens zou binnen in de warmtewisselaar kalkaanslag kunnen vormen.
Wat het laatste betreft heeft vullen met onthard water misschien wel enkele voordelen.
 

Red

  • #5
Via de media wordt vaak geprobeerd mensen bang te maken voor kalk aanslag ed. om dan maar een ontharder aan te schaffen.

Ik ben zelf dialyse technicus en daarmee veel te maken met onthard water en (ultra) puur water. Water met een hardheid <1 dH is juist agressiever voor bv koper dan normaal water van bv 7dH. Ledingwerk voor dat soort water is of van kunststof of van RVS en dat is niet het geval in een normale CV installatie.

Ontharden voor normale toepassingen (ziekenhuis), wordt vaak gedaan door de hardheid te reduceren van een extreme waarde van bv 11dH naar 7dH, door onthardwater te mengen met hardwater.

Ik zou zeker in een CV systeem gewoon het advies volgen van de ketel leverancier en er normaal kraan water in stoppen, tenzij dit misschien extreem hard is en dan nog nooit volledig onthard water gebruiken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu