Intergas hr36/30 opentherm miniumtemperatuur wandverwarming

Humke

  • #1
Situatie: woning met wandverwarming (vergelijkbaar met vloerverwarming, maar dan in de muren), cv Intergas kombi kompakt 36/30, honeywell round clock deluxe thermostaat.

De wandverwarming is gebasseerd op een lage temperatuur. De CV is ingesteld op een maximum temp van 55 graden. Onlangs heb ik de honeywell thermostaat geinstalleerd om via OT maximaal gebruik te kunnen maken van modulatie. Een en ander lijkt tot zover prima te functioneren, maar ik zit nog met een instelling van de cv. Deze betreft de minimale temperatuur waarop de cv nog reageert als de ot thermostaat een warmtevraag doet. De waarde staat ingesteld op 40. Ik vraag me nu af of deze nog lager zou kunnen. Of met andere woorden: hoe bepaal je deze minimum waarde?

Groet,
humke
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Je schrijft al dat de minimum waarde 40 graden is, dus die instelling heb je al gevonden.
Nu wil je dat verder verlagen, wat verwacht je er van?
Ik verwacht er eigenlijk alleen maar van dat je constant warmte maakt met zo'n lage temperatuur dat je absoluut geen warmte afgefiifte meer zult hebben.
 

Humke

  • #3
Dat kan ik me ook voorstellen. De default waarde van de ketel is 10 voor dze instelling, maar dat is sowieso niet reeel. Dat deze dus op 40 staat kan ik mij voorstellen. Mag ik uit je reactie opmaken dat dit dan waarschijnlijk de laagste waarde is die nog zin heeft? Met andere woorden: dat dit (ongeveer) de grenswaarde is waarbij het moduleren tot energiebesparing leidt? Ik weet namelijk niet waarom deze instelling op 40 staat. De installatie is namelijk geleverd met een aan/uit kamerthermostaat, waarbij deze instelling er niet toe doet. Nu ik een OT thermostaat heb, gaat de instelling wel meespelen en is het dus van belang dat deze goed staat.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #4
In mijn bescheiden ogen / mening heeft verder naar benden zetten idd geen. Nut
 

Inter

  • #5
Parameter 3 zou ik wel terugzetten, dan brandt de ketel veel rustiger
 

Humke

  • #6
Zou je iets kunnen uitweiden over dit advies? Deze parameter (ingesteld CV vermogen) staat op 70. Waarop zou deze dan ingesteld moeten worden en waarom is dat dan beter? Het is mooi als de ketel rustiger brandt, maar wat betekent dat voor de verwarming van mijn woning?

Ik ben op CV gebied technisch niet voldoende onderlegd om te bepalen welke waarden van een dergelijke parameter zinvol zijn.
 

Inter

  • #7
Als je deze instelt op het vermogen van je wandverwarming maakt de ketel minder starts, dus zuiniger. Het toerental van de ventilator wordt hiermee verlaagd waardoor er minder gas naar de brander gaat. Je kunt het vermogen en de instelling terug vinden in de handleiding.
 

Humke

  • #8
Dat klinkt wel interessant. Als ik je goed begrijp heeft mijn wandverwarming dus een vermogen dat is uit te drukken in een getal zoals de 70 die nu ingesteld is op de ketel. Maar dit geeft (mij) gelijk het probleem: hoe kom ik achter het vermogen van mijn wandverwarming? Het betreft een nieuwbouwwoning uit 2006 en ik heb enkele tekeningen van de verwarmingsinstallatie, maar daar kom ik geen informatie tegen over het vermogen.

Als ik websites zoals https://www.cvtuning.nl/ mag geloven, hoef ik er in ieder geval niet vanuit te gaan dat alles al optimaal is ingesteld/ingeregeld.

Je geeft aan dat een en ander is terug te vinden in de handleiding, maar die zal niets roepen over mijn wandverwarming. Ik zie daar wel hoe je het vermogen kunt instellen. Wil ik bijvoorbeeld een vermogen van 19 kW, dan stel ik de waarde in op 60.

Is de pompstand ook interessant in dit verband of kan ik daar beter maar niet mee spelen (staat nu op III/max)?
 

Bernhard

  • #9
@humkie,
De wandverwarming heeft een capaciteit van ca. 93w/m2.
Dit is bij een wandtemp. van +28°C en ruimtetemp. van 20°C.
De temp. van de ketel afstellen is niet nodig. De keteltemp wordt bepaald door het benodigd vermogen van de wandverwarming. Het benodigd vermogen voor de ruimteverwarming zal in september laag zijn en in januari hoog. De ketelwatertemp. zal zich automatisch aanpassen aan de omstandigheden, in september is een lage keteltemp voldoende en in januari een hoge keteltemp. Bij het ontwerp van de installatie wordt de max. watertemp. gekozen. Een lagere Cv-watertemp. wordt bereikt door:
- het warmteverlies te beperken
- het verwarmdeoppervlak van de wand, vloer of plafond te vergroten.
mvgr Bernhard
 

Humke

  • #10
Ik heb het vermogen (parameter 3) inmiddels teruggezet naar 60 (19 kW). De ketel is ooit vervangen door een exemplaar met hoger CW waarde omdat na de oplevering van de woning bleek dat het warme water niet snel genoeg beneden was. Ik merk eigenlijk geen verschil met de nieuwe ketel, maar daar gaat het nu niet om. De andere ketel was een 28/24. Bij beide ketels geldt dat parameter 3 standaard op 70 staat. Dit komt bij de oude ketel overeen met 19 kW. Ik ga er gemakshalve vanuit dat de oude ketel ook op de standaard waarde heeft gestaan maar dat weet ik niet zeker. Vooralsnog lijkt mijn woning in ieder geval nog prima verwarmd te worden.

Dat de wandverwarming een vermogen heeft van ca. 93w/m2, hoe moet ik daar mee rekenen? Ik gok nu:
totaal verwarmd oppervlak in m2 * 93 = in te stellen vermogen CV? (nu dus ingesteld op 1900)

De waarde kan misschien best nog lager, maar ik weet niet goed hoe ik dat moet bepalen.

Een vervelend effect van de nieuwe instelling is dat de CV nu meer geluid maakt. Dat heeft vooral te maken met resonantie denk ik. Ik hoor de ketel nu 's avonds beter dan eerst het geval was. Jammer, dat had ik niet verwacht bij een instelling naar beneden bijstellen, maar met resonantie weet je het nooit natuurlijk.

Een paar dagen terug heeft de ketel (of het leidingsysteem, ik weet het niet) opeens een heel dramatisch geluid gemaakt. Alsof de boel ging ontploffen, het huis ging opstijgen of dat er een alien spaceship boven het huis hing. Duurde niet lang (max. seconde of 10) en is ook niet weer gebeurd. Weet iemand wat dat kan zijn? Geen foutcode op de CV (pas de volgende ochtend gekeken). Ik zou me kunnen voorstellen dat het wordt veroorzaakt door de pomp die niet kan rondpompen door een blokkade, maar dat wel probeert. Daarbij kan ik me dit geluid enigszins voorstellen. Ik ga er vanuit dat het niet door de andere instelling wordt veroorzaakt, of zou dat ook nog kunnen?

En tot slot: bij onderhoud wordt beschreven dat je ook de gaslucht regeling controleert en zonodig afstelt. Hoe belangrijk is dit en is er vaak reden tot bijstellen? Ik heb zelf onderhoud gepleegd op alle punten volgens het boekje, behalve dit punt. Simpelweg omdat ik het materiaal/apparatuur er niet voor heb.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #11
Daarom staat het er dus in. Dit is 1 van de belangrijkste punten van het onderhoud. Controle en afstelling gas - lucht verhouding.
Dit kan jou opstijgende/ brommende geluid al verklaren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu