Intergas HR36/30 icm LT vloerverwarming en WAR - hoog verbr!

Sklus

  • #1
Enige maanden geleden heb ik een nieuwbouwwoning betrokken. Hierbij is lage temperatuur vloerverwarming ingeinstalleerd als hoofdverwarming met Ketel Intergas HR Combi 36/30. Deze stookt d.m.v. een WAR en een maximium tenpartauur van 50 graden. Vloerverwarming van WTH is bedienen door enkele ruimteregelaars. Tevens is er een Balansventilatie Brink Renovent installatie aanwezig + douche WTW .Ik heb tegels op de BG en laminaat met de laagste Rc waarde (zeer binnen de marges van de vloerverwarming) op de overige verdiepingen.

In de praktijk blijkt dit een zeer hoog gasverbuik op te leveren (15/20 kuub op een koude dag, zonder koken op gas...)

Wat is hieraan te doen? Het huis is n.b. verkocht als zeer energiezuinig en geïsoleerd - ik verbuik meer als ooit te voren!

Ik vroeg mij sowieso ook af wat een betere oploissing is om de ketel niet contstant o.b.v de WAR te laten draaien zoals nu het geval is:
- een aan/uit thermostaat
- een modulerende thermostaat (honeywell vision mod, die ook tap warm water 's nachts uit kan zetten)



De specificaties zijn als volgt:
-Rijtjeshuis, vloeroppervlak 125m2
-WTW unit van Brinks (Renovent HRmedium met bypass)
-Intergas HR Kompakt 36/30
-Buitenvoeler aangesloten op CV ketel

Vloerverwarmingssysteem van WTH type LT verdelers, 2 stuks:
-1 verdeler (4 groepen en bypass), gemonteerd op zolder met de bypass naar badkamer en vier thermomotors op de verdeler voor 3 kamers en 1 voor de zolder die meeloopt op woonkamerthermostaat ?
-1 verdeler gemonteerd op begane grond, zonder thermomotors, maar een thermomotor die zit aangesloten op een klep in de retourleiding van de verdeler richting de zolder

-CV keteltransformator Belpa type TR 172.63PZK
-voor de 3 slaap kamers + 1 woonkamer een WTH kamerthermostaat type D 529

Alvast bedankt!!!
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #2
Een WA regeling verbruikt over het algemeen meer maar is wel comfortabeler.
Is de WA regeling 100% WA of is deze met ruimte compensatie in geregeld.......

U heeft een behoorlijk grote ketel voor een goed geïsoleerd nieuw bouw huis, maar is mogelijk gedaan i.v.m. de vloerverwarming.

Nu is de vraag wat het verbruik over een langere tijd is, het verbruik van dag tot dag bij houden vind ik niet echt reeel, omdat de laatste weken kouder zijn geweest dan de laatste jaren.

U trekt waarschijnlijk een vergelijking t.o.v. 1 of meerdre vorige woningen, en dit moet u niet doen.

Hoe hoog zet u de thermostaat in de nacht???? Deze niet lager zetten dan max 2 graden onder de dag themperatuur. Opwarmen kost meer energie dan stabiel houden.
 

Sklus

  • #3
Screech, bedankt voor jou antwoord!

Het is een 100% WA regeling. Indien je met ruimtecompensatie bedoeld een binnenvoeler; die is er niet! Er zijn slechts ruimteregelaren per vertrek die aan/uit de kleppen van de verdelingsunit van de vloerverwarming open en dicht zetten. Er zit geen link naar de ketel, deze staat slechtes continue op de WAR te stoken en verwarmt de bypass in de badkamer 24hr... Ketel zit tevens geen thermostaat/timer oid op aangesloten; deze staat altijd aan! (vandaar mijn vraag mede over het aansluiten van een thermostaat)

stooklijn Intergas HR straat op "standaard". De max temp van de ketel op 50graden.

Ik begrijp dat je moet oppassen met het trekken van vergelijk met ander woningen/ervaring etc. ieder systeem is uniek en het is inderdaad een stevige winter. Maar hoe deze situatie in ons plan is opgeleverd klopt gewoon niet. Bij normaal gebruik van de ruimteregelaars (op 19graden) was het verbruik zo hoog (15/20kuub) in de maanden september / oktober toen we hier kwamen wonen, dat ik sindsdien alle regelaars op nul heb -dag en nacht-, de vloerverwarming nergens aanstaat en ik slecht 's avonds een aantal uur de vloerverwarming beneden aanzet. Het huis is zo goed geïsoleerd dat de warmte nog 24 mbv de balansventilatie door het huis circulieert.

Het verbuik daalt nu op een dag als vandaag tot 8 a 10 kuub met 2u de vloerverwarming aan en 1x douchen. Ik kook niet op gas. Ik vind dit nog steeds veel voor een verwarming die nauwelijks aan is!
 

Xr8

  • #4
Hallo, staat mogelijk het tapcomfort van de ketel aan? Zoja dan kan het zijn dat de ketel veelvuldig op warmwater staat te stoken. De pomp van de vloerverwarming trekt nl warmte uit de wisselaar als deze draait.

Bij deze ketels hoort bij toepassing van een vloerverwarming een keerklep in de retour geplaatst te worden om dit te voorkomen. Hier is een speciaal intergas onderdeel voor te bestellen. Het is ook op te lossen dmv een watts keerklep.

Heb deze klacht meer meegemaakt met deze ketels, de keerklep wordt nl vaak vergeten!

Als je geen pompschakeling op de verdeler hebt dan draait deze continue en is dit effect ook continue aanwezig. Het is op te lossen door tapcomfort uit te zetten, je kunt dan zien of het verbruik afneemt.

Deze ketel houd nl de wisselaar warm om snel warmwater te kunnen leveren, doordat de 2e pomp de boel beinvloed krijg je dit ongewenste effect. Eea staat omschreven in de installatie voorschriften.

Succes.
 

W en d

  • #5
Deze ketel is niet voorzien van een 3weg klep volgens mij.
het probleem is nu dat de vloerverwarmingspomp continu over de warmtewisselaar pompt en zo het warme tapwater af laat koelen.
ik heb dit al meerdere keren met andere merken mee gemaakt die op het zelfde principe werken.
ik heb toen de bedrading van de pomp van de vloerverwarming aangesloten op de bedrading van de cv pomp aangesloten zodat,als de cv pomp stopt de vloer pomp ook stopt.
ook het stoken met buitentemp regeling is zeer slecht voor de beurs.
je kan beter met ruimtethermostaten gaan werken die de kleppen open en dicht sturen
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #6
2 uur de vloerverwarming aan is zeer inefficiënt gebruik van het verwarmingssysteem. Dat is net voldoende om het beton rond de leidingen in de vloer op te warmen maar het oppervlak is dan nog niet warm genoeg om echt te stralen en de ruimte op temperatuur te brengen.

Vloerverwarming is het best geschikt voor ruimten die grote perioden achter elkaar door mensen gebruikt worden. Als je de verwarming maar een paar uur per dag nodig hebt sta je met vloerverwarming praktisch gesproken toch 24 uur per dag te stoken en verbruik je op die manier veel meer gas dan wanneer dezelfde ruimte via radiatoren zou worden verwarmd gedurende alleen de perioden dat er mensen aanwezig zijn.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #7
Weet je wat even het punt is, die 20kuub gas verdwijnen niet.
Die warmte moet toch ergens verloren worden.
 

Chathanky

  • #8
Daar zat ik ook aan te denken. :mrgreen:

Of het is aan de (te) warme kant in huis of je warmteverlies van je woning is toch wat aan de hoge kant. (wat is hoog :denk: )

Rijtjeshuis? Tussen of hoekwoning?

Over de ketel, minimaal modulatie is uit m`n hoofd 8kw. 20/0,8= ongeveer 25uur brandend op het laagste vermogen.
Mocht er geen warmtevraag zijn dan kan de ketel met 2 vingers in de neus de leidingen wel op 50 graden onderhouden lijkt mij, daar heeft hij geen 8 kw voor nodig.

Verder rekenend:
Als je ketel 95% rendement heeft komt er 19m3 netto ten goede aan je woning, omgerekend zo`n 19kw.
190kw/24uur/125m2= 63,3 watt verlies per m2 als je de 125m2 volledig verwarmd.
Met deze koude dagen lijkt me dit zo niet overdreven veel.
Per m3 is het 24,3 watt per m3 als je plafonds 2,6 m zijn
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu