Instellingen Nefit Moduline 400 thermostaat

Hutspot

  • #1
Ondanks is bij mij een weersafhankelijke regeling geplaats en zijn de radiatorknoppen vervangen door nieuwe inregelbare knoppen. De reden hiervoor is geweest dat het in de woonkamer waar 2 convectoren geplaatst zijn niet voldoende warm werd. In de open keuken met één radiator werd het juist wel voldoende warm en soms zelfs te warm. Het wordt nu wel voldoende warm, maar het probleem is dat de temperatuur die de klokthermostaat aangeeft ongeveer 2 graden hoger kan zijn dan de geprogrammeerde temperatuur. Tevens heb ik het idee dat 's nachts het cv toestel uitgeschakeld wordt en dus 's morgens weer helemaal moet opstarten.

De huidige instellingen zijn als volgt:

CV toestel: Nefit Topline Compact HRC 30
Klokthermostaat: Moduline 400
Weersafhankelijke regeling: Buitenvoeler Nefit
Woonkamer met open keuken: in de keuken radiator, in de woonkamer 2 convectoren

De toelichting achter de instellingen tussen haakjes verwijst naar de handleiding klokthermostaat Moduline 400.

Welk afgiftesysteem (10.1 blz 35): convectoren
Type regeling (10.2 blz 36): weersafhankelijk
Maximale aanvoertemperatuur in cv toestel: 85 gr C
Maximale aanvoertemperatuur in klokthermostaat (10.4 blz 37): 75 gr C, omdat deze instelling in het CV-toestel hoger moet zijn dan de maximale aanvoertemperatuur in de klokthermostaat.
Minimale aanvoertemperatuur (10.5 blz 37): 10 gr C
Eindpunt stooklijn (10.6 blz 38): (-10gr C) 80
Stooklijn offset (10.7 blz 38): -2
Ruimte invloed (10.8 blz 39): 2
Welke type nachtverlaging (10.10 blz 40): ruimtetemperatuur

Van de firma die mij het een en ander geïnstalleerd heeft word ik helaas niet veel wijzer en zelf ben ik een grote leek op dit gebied dus ik hoop dat iemand mij kan adviseren.
 

Pirke

  • #2
Even een erkende nefit installateur erbij halen. Die doen dat sorfware matige gedoe allemaal met de mobiele telefoon geloof ik. Zou er zelf niet prutsen.
Dat is mijn advies.
 

Hutspot

  • #3
Pirke,

Bedankt voor je advies. Degene die alles geïnstalleerd heeft is een erkende Nefit installateur en het resultaat is de genoemde problemen die ik nu heb. Vandaar mijn vraag aan het forum.

Groet
Hans
 

Cvpomp

  • #4
Welke type nachtverlaging (10.10 blz 40): ruimtetemperatuur

klopt dus dat de wa reg. s'nachts wordt uitgeschakeld.

Kijkt u eens op blz 31 hier kunt u de ruimtetemp. kalibreren
 

Hutspot

  • #5
Cvpomp,

Als ik goed begrijp wat er staat dan wordt de weersafhankelijke regeling 's nachts uitgeschakeld en treedt de ruimtetemperatuur (geprogrammeeerde temperatuur klokthermostaat) in werking totdat deze onder de geprogrammerde temperatuur komt waardoor de weersafhankelijke regeling weer in werking treedt (buitentemperatuur). Als het voorafgaande juist is dan werkt het niet. De radiatoren zijn 's nachts steenkoud, terwijl ik de temperatuur op de klokthermostaat geprogrammeerd heb op 18 gr C.

Wat het kalibreren betreft vraag ik mij het volgende af:
  • - is het niet beter om de ruimte invloed aan te passen
    - zo ja wat is dan de waarde, zo neen moet deze dan op 0 staan om vervolgens de ruimtetemperatuur te kalibreren
    -indien de ruimtetemperatuur gekalibreerd moet worden is het dan niet beter om een thermometer te gebruiken, die ik dus niet heb

Groet
Hutspot
 

StefanD

  • #6
Wat bedoel je precies met "de temperatuur die de klokthermostaat aangeeft ongeveer 2 graden hoger kan zijn dan de geprogrammeerde temperatuur"?

Als de installatie WA geregeld wordt, dan kun je de Moduline niet meer gebruiken om de temperatuur in te stellen. Daar gebruik je de thermostatische regelaars op de radiatoren voor.

Bij nachtverlaging op ruimtetemperatuur schakelt de Moduline over op "normale" werking: de temperatuur die ingesteld is op de Moduline wordt gehandhaafd. Dat wil dus zeggen dat de ketel pas aan zal gaan als de temperatuur in de woonkamer (ik neem aan dat de Moduline daar hangt) lager wordt dan de temperatuur ingesteld op de Moduline.
Als de radiatoren koud blijven, dan is het (als het goed is) in de woonkamer dus warmer dan ingesteld op de Moduline.
 

Hutspot

  • #7
Met de temperatuur die de klokthermostaat aangeeft bedoel ik dat als volgens het programma van de thermostaat het 21 gr. moet worden de temperatuur op de thermostaat aangeeft dat het 23 gr. is. De installateur heeft juist inregelbare kranen op alle radiatoren geplaatst om de watertoevoer naar de radiatoren te regelen. Dit heeft hij binnen in de kraan gedaan met een speciale sleutel. Het zijn dus geen zogenoemde thermostatische kranen. Als ik het nu goed begrijp dan heeft men volgens jou de verkeerde kranen gebruikt. Dat zou erg zijn, want het is nogal ingewikkeld geweest.

Wat de nachtverlaging betreft heb ik T1 niet meer gebruikt als nachttemperatuur, maar T2. Op het eerste oog lijkt dit beter te zijn, omdat het cv toestel nu niet uitgeschakeld wordt en dus 's morgens sneller op de te bereiken temperatuur is.

Kortom komt het hierop neer dat mijn nieuwe kranen vervangen moeten worden door thermostatische kranen. Moet dat dan voor de hele woning of alleen voor de woonkamer waar de thermostaat hangt?

Groet
Hutspot
 

StefanD

  • #8
Je moet bij een WA regeling inderdaad thermostatische regelaars op de radiatoren hebben.
Een WA regeling zorgt ervoor dat het water in je CV installatie continu op temperatuur wordt gehouden, afhankelijk van de buitentemperatuur. Hoe kouder het buiten is, hoe warmer het water. (Dit is de stooklijn)
Je regelt vervolgens de temperatuur in een vertrek met de daar aanwezige radiator.
Een uitgebreide uitleg kun je vinden op Wikipedia.
 

Hutspot

  • #9
Je moet bij een WA regeling inderdaad thermostatische regelaars op de radiatoren hebben.
Ok, bedankt. Ik zal met de installateur gaan overleggen en ben benieuwd wat hij te zeggen heeft.

Groet
hutspot
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #10
Als u niet tevreden bent met de werkzaamheden van de installateur, moet u dat met hem zelf overleggen.
Werk van derden wordt hier niet beoordeeld.

Daarom is dit topic nu ook gesloten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu