Instellen ruimteinvloed moduline 30

Cvw

  • #1
Mijn woonkamer heeft vloerverwarming, aangevuld met 2 kleine radiatoren en een convector. Het is een grote ruimte, nl een verbouwde boerderij. De radiatoren en de convector hebben een thermostaatkraan. De Moduline 30 hangt in deze kamer.
Instellingen:
Soort regeling: weersafhankelijk met ruimtetemperatuurcompensatie
Installatietype: 3
Voetpunt: 20 30
Eindpunt: -10 75
Ruimteinvloed: 5

Mijn probleem is nu dat de temperatuur in huis steeds doorschiet naar een te hoge waarde (ong 1 graad te hoog). De mate waar dat in gebeurt is afhankelijk van de temperatuur buiten. En ik wil natuurlijk dat het gewoon die temperatuur wordt die ik instel.
Nu vermoed ik dat ik dat kan instellen door de ruimteinvloed te wijzigen.
Klopt dat? Iemand een advies
 

Klus81

  • #2
Of de hysterisis is te vlug met reactie , want radiatoren zijn na stoppen van de ketel nog een half uur warm . als hij echt weersafhankelijk is zit er een stooklijn op en staat die te hoog ( als het onder 5 graden is te heet of als het daarboven is wel goed ) vaak is dat het probleem . en niet teveel tegelijk instellen want het duurt een dag voor je het merkt .en ook hij kan zelflerend zijn . wat inhoud dat hij bij elke temperatuur kijkt wat de reactie van het gebouw is en daar op stookt , en het duurt langer voor dit goed is .
 

Chathanky

  • #3
Verlaag de ruimteinvloed van 5 naar 3 dan is zal de temperatuur minder doorschieten. Naderhand kun je het nog fijn afregelen door het 1 punt te verhogen of te verlagen.

Je vermoeden is in deze juist. :wink:
Blijf iig nog even af van de stooklijn. Mocht deze te hoog zijn vertaalt dit zich in een ruimtetemperatuur die te hoog blijft. (en vise versa)
 

Cvw

  • #4
Zal ik proberen. Toch klinkt het een beetje onlogisch: ik zou verwachten dat ik de ruimteinvloed juist moet verhogen. En voor mijn gevoel ga ik die nu juist verlagen. Hoe zit dat nou?
 

Chathanky

  • #5
Die ruimte invloed ga je idd verlagen.
Logisch toch, de wa maakt enkel een cv temperatuur aan. De ruimte invloed zegt enkel bij te koud doe er wat bij en bij te warm haal er wat van af.
Als de temperatuur 1 graad lager is dan moet je niet te veel vermogen toevoegen.

Als je met de auto een flauwe bocht door gaat geef je ook geen flinke ruk aan het stuur om netjes op de weg te blijven. :mrgreen:
 

Cvw

  • #6
En wat gebeurt er dan als ik die waarde op 0 (nul) instel? Dat is de waarde die Nefit voorstelt als je alleen maar een vloerverwarming hebt, zonder radiatoren en/of convector.
 

Chathanky

  • #7
Dan is er geen ruimtecorrectie en dit is ook niet nodig bij vloerverwarming want die werkt met een vaste watertemperatuur.
Verlaagt de correctie dan loopt je vloerthermostaat verder open en bij verhogen loopt deze weer dicht. Dit heeft niet zoveel zin dus.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #8
Ruimte invloed bij de moduline thermostaat wil zeggen dat als de temperatuur bij een afwijking van 2 graden ruimte temperatuur naar beneden bij de ingestelde waarde van 5 2 x 5 graden verhoging toepast op de CV water temperatuur.

Bij instelling 3 zal dat dan 2 x 3 graden zijn oftewel 6 graden hogere CVwater temperatuur worden.

Bij een hogere ruimtetemperatuur zal dat in de negeative zin plaats vinden, dus bij een overschrijding van de ruimte temperatuur zal deze de water temperatuur bij 2 graden hogere ruimte temperatuur de CV water temperatuiur met 10 graden verlagen.

Hoe hoger de ruimte invloed des te meer zal deze verlangen of verhogen rondom de ingestelde ruimte temperatuur .

Hoe hoger het getal van ruimte invloed hoe meer verschil er zal ontstaan bij over of onderschrijding van de CV water temperatuur.

U zal met de CVwater thermostaat op de vloerverdeler enige beperking aan moeten brengen zodat de water temp die de vloer ingaat niet boven de grens zal gaan van de gewenste ruimte temperatuur.

In uw geval zal ook de waarde die hoort bij 75 graden terug gebracht moeten worden naar een lager niveau omdat u zegd dat als het kouder wordt de temperatuur niet meer op de gewenste waarde blijft maar hoger wordt

Vr Gr en succes ermee
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu