Instellen en afregelen Atag E32C ketel

Mikey

  • #1
Afgelopen zomer heb ik een nieuwe CV-ketel geïnstalleerd omdat ik meer water nodig had voor mijn nieuwe badkamer.

De ketel die ik nu heb is de ATAG E32C. Deze ketel heeft qua verwarming een behoorlijke over-capaciteit (23kW was ruim voldoende) en CW5 (nodig voor bad en dubbele douche) en wordt bestuurd door een BrainQ.

Het geheel werkt als een zonnetje, alleen heb ik een vergelijkbaar probleem als met de vorige ketel; de ingestelde temperatuur (momenteel 18 graden) wordt in recordtijd bereikt en zelfs meer... het loopt op tot 20 graden en dan koelt de CV langzaam af. Dit duurt een paar uur en heeft tot gevolg dat de CV niet of nauwelijks meer aanslaat.

De instellingsmogelijkheden van de BrainQ en ketel duizelen mij een beetje, want de stooklijn is aan te passen, de watertemperatuur in de ketel is aan te passen, ruimtevoeler aanpassen (parameter 4), autom. aanpassen van de stooklijn (parameter 5) enz. enz.

De temperatuur wordt niet weersafhankelijk geregeld.

Wat is de beste methode om dit aan te pakken? alles handmatig afregelen met de parameters of eenvoudigweg de temperatuur van het water in de ketel verlagen?

Alvast dank!
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
U zou om te beginnen het vermogen van de CV ketel wat terug kunnen brengen op parameter 3 voor CV vermogen

Dan zal het wat rustiger verlopen, overigens moet de brain dit allemaal goed gaan regelen op de juiste temperatuur.

Al het minimale vermogen dan meer niet te groot is want als de ketel niet lager kan branden dan nodig is zal uw probleem blijven bestaan.

Eerst maar eens proberen met parameter 3.

En als u niet WA stookt zal de parameter van de stooklijn en alles wat daar bij hoort niet werkzaam zijn, het staat toch wel uit in de parameters ?

Vr Gr en succes emee
 

Mikey

  • #3
Excuus voor mijn trage reactie, maar ben een paar dagen afwezig geweest.

Dank voor je reactie!

Van de ketel kan ik geen parameter 3 vinden. Weet je waar ik die informatie over alle parameters van de ketel kan vinden? (het boekje bij de ketel bevat er slechts een paar).

Zover ik kan zien, staan alle WA-parameters op uit of vergelijkbaar.
De stooklijn staat standaard op 1,75, terwijl het boekje zelf max. 1.5 adviseert... Echter werkt die alleen bij WA-regeling en die staat bij mij uit.
(moet wel zeggen dat Atag geen prijs wint voor de documentatie :s)

Onderhand moet ik de temp op 17 graden instellen om het 19 graden te krijgen :s
 

Chathanky

  • #4
Standaard laat de brain een temperatuursoverschrijding van 1 graad toe.
Als je ruimte zeer snel warm wordt ligt dit meestal aan een grote overdimensionering van de radiatoren.
Je kunt dan de stooklijn een stuk lager zetten..
De instellingen zijn inderdaad zeer uitgebreid, zeker voor minder ervaren personen.

Ik zou eerst eens beginnen met het verlagen van de stooklijn.
Voor iedere situatie is het anders maar ik kan je mee geven dat die van mij op 0.8 staat. Doordat ik veel geinvesteerd heb aan isolatie zijn mijn radiatoren te groot. aanvoertemperatuur is deze weken rond de 38 graden en dit is voldoende om het huis warm te houden.
Je kunt dit stapsgewijs verlagen tot dat je op een acceptabel resultaat zit.

Verder kun je de boosterfunctie uitschakelen, deze zorgt er voor dat na de nachtverlaging extra snel wordt opgewarmd. Als je later een nauwkeurige stooklijn hebt gevonden duur het langer voordat je huis na een nachtverlaging opgewarmd is. Dan kun je de boosterfunctie weer activeren.

Er zit ook een gradient regeling op. Deze zorgt dat de cv temperatuur per tijdseenheid niet sneller stijgt dan ingesteld is, Wat de standaard is weet ik niet uit mijn hoofd maar als je dit verlaagd zal je ketel minder snel naar vol vermogen gaan. Dit vertraagt het aanwarmen van het cv water.

Voor de rest is het een kwestie van goed doornemen van de handleiding en proberen te bevatten wat de functie doet. Mocht je hier nog vragen over hebben kunne we dit wel uitleggen.
Bij twijfel niet veranderen van parameters, en ook niet verschillende parameters tegelijk veranderen, anders weet je niet welke parameter invloed heeft gehad op de verandering.
Meerdere instellingen veranderen is alleen aan te bevelen door mensen met gedegen ervaring.

De stooklijn werkt ook als de ruimteinvloed aan staat en een buitenvoeler geplaatst is. Heb je geen buitenvoeler dan heeft deze instelling minder invloed en kun je de cv temperatuur begrenzen door een maximale aanvoertemperatuur in te stellen.
 

Mikey

  • #5
De aanvoertemperatuur is vrijwel altijd het maximum ingestelde als de ketel inschakelt totdat ie boven de 20 graden komt. Ik heb ook het idee, dat de ketel "vol gas" naar de ingestelde temperatuur gaat ongeacht of het temperatuursverschil bij inschakelen nu groot of klein is.

Ik heb vanochtend de parameter voor het adaptief aanpassen van de stooklijn uitgezet en de stooklijn van 1,75 (standaard ingesteld) terug gezet naar 1,5 (maximum geadviseerde instelling in de handleiding).
Als ik thuis kom, weet ik of het geholpen heeft... :)

Ook mijn huis is behoorlijk goed geïsoleerd en ik vermoed dat mijn radiatoren ook een aardige overcapaciteit hebben (waar/hoe kan ik dat berekenen?). Dat samen met de overcapaciteit van de ketel....

Ik verwacht lager uit te komen met mijn stooklijn, maar als ik je goed begrijp kan het zijn, dat dit geen grote invloed heeft, omdat ik geen buitenvoeler heb. Is dat mij aan te raden? Ik heb geen grote kamers in huis; alle kamers zijn tussen de 12 en 16 m2 (30 - 47 m3) en zoals gezegd redelijk goed geïsoleerd (alleen geen spouwmuur-isolatie)

De ketel heb ik afgelopen weekend al terug gezet op 70 graden, want je brandde je handen bijna als je ze radiatoren aanraakte. Dit hielp 1 dag en toen was de BrainQ al weer op de hoogte ;)

De booster wil ik liever nog niet uitzetten, omdat dit op bepaalde momenten wel extra comfort levert bij bijv. thuiswerken.

Die Gradient regeling ga ik proberen te vinden, want wellicht is daar wat in te vinden!

Dank voor je info en je aanbod!
 

Mikey

  • #6
De aanpassingen hebben niks geholpen :(

De thermostaat is ingesteld op 18,5 graden om 17:00 uur.
Vanaf ongeveer half 5 begint de installatie zich op te warmen, om rond 17:00 uur op volvermogen het huis te verwarmen (aanvoer temp loopt op tot de maximaal ingestelde waarde van 70 graden). De temperatuur loopt daarbij op tot ruim 20 graden op een externe thermometer. Op de BrainQ is het dan 19,5 graden.
Het water in de radiatoren blijft dan nog zeker een uur tussen de 60 en de 70 graden, wat een onaangename warmte veroorzaakt in huis, zeker in de buurt van een radiator.

Het gevolg is, dat de installatie langzaam afkoelt en de rest van de avond niet meer aan gaat. Op het einde van de avond (22:00) is het dan afgekoeld naar 17 graden, maar de CV slaat niet meer aan, logisch, want om 23:00 uur schakelt de klok terug naar het nacht programma.
Het is dan niet meer aangenaam in huis.

Ik ben nu de weg een beetje kwijt, want na de zoveelste keer de handleidingen gelezen te hebben, snap ik de volgende dingen niet:

Bij parameter 4 - Ruimtevoelerfunctie staat een formule. De variabelen van deze formule worden amper uitgelegd. Wat is de "ruimtefactor" en hoe bereken je die? Temperaturen van -1K... is dat Kelvin?

In de tekst van Parameter 5 - Adaptief staat, de volgende tekst:
Het valt aan te bevelen om deze parameter na afgesloten aanpassing uit te schakelen en de door aanpassing vastgestelde steilheidswaarde in Parameter 27 (stooklijnaanpassing) handmatig in te stellen.
WTF staat hier?!

Daar komt bij.... in Parameter 27 - Stooklijnaanpassing staat, dat deze aanpassing niet werkt als ruimteregeling gekozen is (RC in parameter 4)... en dat is dus wat ik heb.

Het aanpassen van de stooklijn, heeft volgens de handleiding geen zin wanneer je geen WA-regeling hebt :(

De Gradient-regeling kan ik niet vinden in de handleidingen, evenals instellingen op de ketel, behalve de aanvoer-temperatuur.

Wat is wijsheid?
- de aanvoertemperatuur nog verder verlagen?
- toch de stooklijn aanpassen?
- nieuwe/andere BrainQ?
- iets anders? (hoe pas ik het vermogen van de ketel aan??)
 

Chathanky

  • #7
Je kan in iedergeval je maximale aanvoertemperatuur een stuk verlagen.
Zet deze eens op 50 graden.

Die 1k is inderdaad 1 graad kelvin.

Het maximale vermogen is op de ketel aan te passen de parameter moet ik ook even opzoeken.

De regeling met de brain werkt met een buitenvoeler altijd nog beter dan zonder.
Met de combinatie van ruimteinvloed slaat de ketel af als de ruimtetemperatuur bereikt is. Het is dus niet echt een wa regeling meer te noemen.
Zonder buitenvoeler gaat de brain uit van 0 graden als buitentemperatuur.

Zet de maximale aanvoertemperatuur eens een stuk lager dat moet een stuk schelen.
 

Mikey

  • #8
Ik zal bij thuiskomst gelijk de aanvoertemperatuur verlagen naar 50 graden en zal eens rondkijken naar een buitenvoeler.

Hebben deze aanpassingen geen nadelige gevolgend voor de ketel en voor het verbruik? Ik begrijp dat een ketel met buitenvoeler (iets?) meer verstookt dan zonder.
 

Chathanky

  • #9
Ik had al eerder aangegeven dat de buitenvoeler van deze thermostaat de ketel wel zal uitschakelen als de kamer op temperatuur is.
Je dient dan wel de kamerinvloed in te schakelen.
 

E Bere

  • #10
Om de cv zijdige vermogen in deze ketel te verlagen dient u op het toestel de "MODE"toets ingedrukt te houden tot hij vraag om een code, je krijgt dan een willekeurig getal tussen de 001 en 255. Van dit getal maak je 123 ( + of - links boven en midden)en vervolgens druk je op STORE ( sneeuwvlokje ). Bevestiging van de code is de kniper reactie van 123. nu druk je wederom kort op Mode je komt dan bij hoodstuk PARA vervolgens druk je 3x de STEP toets ( rechts boven) je ziet dan parameter 3 met een instelling, dit is je max vermogen cv zijdig. Door met de min toets naar onderen te gaan kun je hem instellen naar de gewenste waarde ( advies voor u 25 KW) door de STORE toest te bevestigen.

Instelingen voor de Brain Q om een rustiger beeld te krijgen:



sucses

mocht je hier nog vragen over hebben dan vuur ze maar af ( ben goed ervaren met dit apparaat)


Instellingscode's verwijderd.
Op codes zit copyright, ze mogen niet zomaar geplubiceerd worden, ook het hanteren van deze codes/parameters is geen werk voor leken.
Er zijn niet voor niets goed opgeleide monteurs die instellingen mogen en kunnen veranderen, mod.
 

Mikey

  • #11
Heb de ketel nu lager ingesteld (60 graden) en wacht even een paar dagen om te zien hoe het gaat. Het lijkt er op dat het stook-verloop gelijkmatiger gaat, maar ook langer duurt. Dit komt ws doordat de nieuwe instelling nog geleerd moet worden.
even afwachten dus :)

@Chathanky:
Klopt, maar ik heb geen buitenvoeler en dus ook geen WA-regeling.
Ik zal mij even moeten orienteren wat de voor en nadelen zijn.

@ E Bere
Dank voor de codes en info!
Ik zal dit bestuderen en gaan proberen
 

W en d

  • #12
Het lijkt me niet verstandig om in de parameters achter de genoemde code te zitten rommelen.
de fabrikant heeft niet voor niks deze instellingen achter een code verstopt.
bij twijfel gewoon een service monteur langs laten komen en niet zelf van alles veranderen zonder dat je weet wat je veranderd
 

Chathanky

  • #13
Buiten dat zijn vele parameters voor elke situatie anders, anders hadden ze er ook vaste waardes van kunnen maken.
Je moet de woning en cv installatie goed kennen om ze in te geven.
Het lukraak een lijst met para`s ingeven lijkt mij ook niet verstandig.
 

Mikey

  • #14
Thnx heren!

Daarom had ik ook gezegd dat ik 't ging bestuderen ;)

Ik wacht eerst dit weekend af wat de verlaging naar 60 graden tot gevolg heeft.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu