Installatiedraad buiten schuur

Jospenx

  • #1
Hallo, wederom een korte vraag:

Binnenkort ontvang ik mn schemerschakelaar. Deze monteer ik aan de buitenzijde van de schuur. Nu heb ik als voorbereiding vanuit een doosje (binnen) middels lasdoppen in een PVC buis installatiedraden getrokken naar het punt waar ik naar buiten moet.

Ik verwacht dat ik een centimeter of 10 in de openlucht komt met die installatiedraden om in de schakelaar te komen. Dit wil ik voorkomen.

Kan ik een stukje flexibele pvc buis gebruiken, het stukje omwikkelen met bijvoorbeeld vulkaniserende tape of is alleen een XMVK/VMVK geschikt?

Blijft een stukje dat buiten de schuur komt (2 meter hoog), wil het zo veilig mogelijk aansluiten.

Iemand een tip?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Stukje kabel gebruiken van binnen naar buiten.

Flexbuis gaat kapot, en omtapen is niet sterk genoeg.
 

Jospenx

  • #3
Wederom dank :)

Zou jij wel installatiedraad (in pvc buis) TOT uitgang doen en vanaf daar dan flexibele kabel? Verbind ik die dan met kroonsteen? Kabel van bv huishoudapparatuur heeft te dunne kern voor een lasdop lijkt me.
Of zou jij vanuit de opbouw/lasdoos al met een "kabel" richting boven en buiten gaan?

Ben zelf erg te spreken over vulkaniserende tape, als je dit goed strak en dik wikkelt zou het 100% waterdicht moeten zijn.
Ben jij van mening dat alle tape te zwak is of deel je mn mening mbt deze soort?

Thanx
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Met kabel wordt dit bedoeld. Gewoon gebruiken van inbouw/opbouwdoos tot en met lamp. Voor het strak monteren en extra bescherming kun je deze door een grijze slagvaste buis voeren:



De draden in deze kabel zijn massief.

Wat jij aangeeft is snoer. Vaak wit of zwart, en met een kern van dun gevlochten draad. En niet geschikt voor een vaste installatie.

Voor de volledigheid: losse draden in een buis heet installatiedraad. En mogen dus nooit los hangen.
 

Jospenx

  • #5
Ok, thanx. Heb nog wat XMVK liggen.
Dat zal ik doen!

Vroeg het me af omdat naar mijn idee (onervaren) er aan het einde (buiten) dus dan vrijwel identieke draden komen thv de schakelaar.

Enkel het feit dat deze soorten kabels een dikke/goede mantel hebben is het verschil dus?

Ga sowieso niet met zo.n huishoudkabeltje vd bouwmarkt (lamp) werken, maar ga dan kijken voor die (X/Y-)MVK kabel.

Maar puur vd theorie / ter lering:

Is het omwikkelen van 3 installatiedraden (nul,fase en schakel) met een goede laag vulkaniserende tape onveilig? Gaat dan om een stukje van ca 5 cm buiten de schuur, op ca 2 meter hoogte. Draden eindigen uiteraard IN de schakelaar, gaat enkel om de "mantel" in het kader van vrieskou / regen.

Dank vh duidelijke antwoord
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Het is vast mogelijk om zelf iets te creëren wat in de praktijk net zo veilig is als xmvk/ymvk, maar jouw creatie is natuurlijk niet beproefd door de diverse instanties en beschikt niet over de nodige keurmerken.

Xmvk en ymvk zijn dat wel. Daarom gebruikt iedereen gewoon dat, in plaats van een (no offence) beun de haas oplossing. Als jij onomstotelijk kunt aantonen dat jouw oplossing net zo goed is als de beproefde varianten en daar ook toe bereid bent mocht het onverhoopt fout gaan en mocht je opstalverzekering moeilijk doen, dan is jouw oplossing waarschijnlijk net zo goed. Maar in de praktijk moet je dat niet willen. ;)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu