Inregelen radiatoren

Inhico

  • #1
Na het isoleren van mijn huis zijn veel radiatoren overbemeten. Binnenkort ga ik de radiatorkranen vervangen door dubbel instelbare thermostatische kranen. Vervolgens inregelen. Daar heb ik nog een paar vragen over:

1) in de woonkamer hangt de kamerthermostaat en komen daarom geen thermostatische kranen. In feite is dan toch de combinatie kamerthermostaat en radiatorkraan een dubbel instelbaar systeem?

2) ik overweeg toch de 4 radiatorkranen in de woonkamer te vervangen (en dan meteen dubbel instelbaar), omdat ze niet zo fraai meer zijn. Ik overweeg dan dezelfde thermostatisch voorbereide kranen (Danfoss RA-N) te gebruiken, maar dan met een knop voor handbediening (Twee redenen: bijna overal in huis dezelfde kranen, en de knop is fraaier). Dat kan toch?

3) klopt het dat het inregelen vooral van belang is om (te) grote radiatoren te "knijpen"? Dit omdat ik nog een paar niet dubbel instelbare thermostaatkranen heb liggen en ik ook nog 2 kleine radiatoren heb in kleine kamertjes. Kan ik die kranen toch nog gebruiken.

Alvast dank.

Peter
 

Kacheltje

  • #2
Je kunt ook de danfossventielen gebruiken met de standaard knop van aflevering. Met de kunststof dop kun je de kraan openen en sluiten.
Inregelen geldt voor zowel grote als kleine radiatoren en de eerste radiatoren achter de ketel krijgen het meeste water. Klein of groot maakt niet zoveel uit. Elke radiator hoort zo afgesteld te staan dat ze niet te veel of te weinig debiet krijgen om het maximale vermogen af te geven waar ze voor ontworpen zijn.

Bij een normale thermostaatregeling komen er geen thermostaatkranen in de kamer van de thermostaat. Wel dienen ze net als de anderen ingeregelt te zijn.
 

Bernhard

  • #3
Dubbel instelbaar radiatorventiel = 1x instelling dmv het handwiel en 1x instelling met bv een schroef in de spindel.
De 2e instelling is verdekt in de spindel ingebouwd.
Met de 2e instelling stel je eenmalig de max waterhoeveelheid l/h in voor elke radiator.
De grote radiatoren hebben een grote capaciteit. De benodigde waterhoeveelheid voor deze radiatoren is groot, meestal worden deze niet ingeregeld. De kleine radiatoren moeten ingeregeld worden. Hoe verder de radiator van de ketel hoe minder ingeregeld moet worden.
Mvgr Bernhard
 

Pigion

  • #4
Nooit thermostaische kranen in dezelfde ruimte als de thermostaat. Dat gaat niet werken.
Als de ketel "boven" staat, dan zijn de radiatoren in de kamer relatief ver weg. Als er grote onbalans is in het systeem of te hoge retour-temperatuur, probeer eerst de de radaiatoren dicht bij de ketel te knijpen en als dat werkt, installeer daar dan een dubbel instebare afsluiter of een instelbaar voetventiel.
Pigion
 

Inhico

  • #5
Dank voor de reacties/tips.

Inmiddels heb ik besloten de kranen in de woonkamer sowieso te vervangen en dan neem ik meteen dubbel instelbare uiteraard.
Uiteraard geen thermostaatkranen in de kamer met de thermostaat. Als ik Kacheltje goed begrijp kan ik dezelfde RA-N ventielen overal gebruiken. Alleen in de woonkamer komt er dan geen thermostatisch regelelement op, maar een gewone knop (of de bijgeleverde standaardknop).

De ketel staat beneden, vrij dicht bij de woonkamer. Door het isoleren heb ik inmiddels in de woonkamer en andere vertrekken op de begane grond een forse overcapaciteit. Maar los van het inregelen wil ik sowieso alle radiatorkranen (niet een ervan is nu thermostatisch) in huis vervangen. En dan uiteraard meteen dubbel instelbaar.

Ik begrijp dat ik de kleine radiatoren (o.a. in cv-hok zelf) ook moet inregelen. Da's jammer want dan kan ik die niet-dubbelinstelbare kranen die ik nog heb liggen niet gebruiken. Had weer een paar tientjes gescheeld.

Overigens zal dat inregelen wel een paar keer herhaald moeten worden, aangezien ik nog wel een tijdje bezig ben voordat alles is geïsoleerd. En aangezien ik de bovenverdieping nog ga verbouwen laat ik daar de oude radiatorkranen (niet dubbel-instelbaar) nog even zitten.

Nu maar hopen dat ik alles los krijg: de radiatoren met de kranen zitten er zo'n 30 jaar denk ik.

Nogmaals dank
Peter
 

Kacheltje

  • #6
Na het isoleren bijft de inregeling van de radiatoren gelijk. Als je overbemeten radiatoren te veel gaat knijpen heeft dat gevolgen voor de ketel en de goede werking van de ketel. Bij een beetje moderne ketel kun je dan de cv temperatuur verlagen.
 

StefanD

  • #7
Inregelen kun je ook met een voetventiel doen. Je hoeft daar niet speciale kranen voor te kopen.
 

Kacheltje

  • #8
Dat kan idd.
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #9
Zoek eens op dit forum naar hydraulisch inregelen van radiatoren.
Het gaat erom dat er over elke radiator een gelijke doorstroming wordt verkregen en dat is niet mogelijk met temperatuur meten, of door voetventielen knijpen.

Er zijn een paar collega,s op dit forum die dit niet met me eens zijn, maar als je er veel onderzoek en studie naar hebt gedaan zoals ik, kom je er achter dat het niet een kwestie van knijpen is, maar van berekenen van inhoud en aantal pa per radiator.

Succes Calenta :cool:
 

Kacheltje

  • #10
Niet te doen met de temperatuursmethode? :wink:
Probleem bij de meeste woninginstallaties zijn altijd de gebrekkige meetpunten om het debiet te meten.

Je kunt dan kiezen voor een berekeningsmethode door de gehele installatie in kaart te brengen en de weerstanden en het inregelen te berekenen of een temperatuursmethode toe te passen.
De berekeningsmethode is voor de meeste klussers een onmogeijke opdacht. Met de temperatuursmethode wellicht goed zelf te doen.

Voor elke methode is altijd de voorwaarde dat men wel weet hoe men aan de gang moet en waar rekening mee te houden.

Hier een leerzaam filmpje hoe je bij de meeste installaties de cv in ballans kunt brengen.
Er is in de tijd veel geschreven idd maar of je met de berg aan info nog uit kunt komen hoe nu echt te beginnen als beginnende "leek"?
 

StefanD

  • #11
Exact berekenen van een installatie met thermostatische regelaars is feitelijk onmogelijk: als 1 regelaar dicht gaat verandert het systeem, waardoor de hele berekening opnieuw zou moeten.
Volgens mij kun je volstaan met controleren of er over alle radiatoren een temperatuur-val is als de radiator helemaal open staat: de retour moet zo'n 10-20 graden kouder zijn dan de aanvoer. Als de retour te warm is kun je de radiator iets knijpen.
Je kunt je afvragen of zelfs dit nodig is: de ketel blijft de aanvoer immers gewoon op temperatuur houden, ook als er een radiator is die een te warme retour heeft.
 

Kacheltje

  • #12
Berekenen kan prima als je uitgaat van de ontwerpwaardes en alles bekend is. Het is echter veel werk en dit vele werk wordt voor grote projecten uit handen genomen door moderne software.
Als het geen zin had zouden Fabrikanten van appendages de moeite niet nemen om van elk onderdeel exacte gegevens op papier te krijgen.

Voor een woning alle gegevens verzamelen en berekenen zonder software kost het al gauw een halve dag maar vaak nog meer.
Met een temperatuursmethode ben je voor een niet bekende installatie een stuk sneller klaar.
Het achterwegen laten geeft comfortproblemen en een trage aanwarming bij aanwarmen van de woning.
 

Inhico

  • #13
Aangezien ik een leek ben ga ik het gewoon met de temperatuurmethode proberen. Lijkt me overigens ook wel een halve dag te kosten.
De radiatorkranen moeten toch worden vervangen en dan heb ik gewoon de mogelijkheid. Dat alleen is al voldoende motivatie. Daarnaast hoop ik dat ik ook nog wat zuiniger kan stoken en/of dat het het comfort vergroot.

Wie weet ga ik het later ook nog wel eens proberen te berekenen. Een oom van me heeft in verleden verwarmingsinstallaties ontworpen. Die vind dat wel leuk.

Overigens komt dat inregelen later wel, dus daar ga ik me later inverdiepen. Ik ga eerst de kranen vervangen.
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #14
Op temperatuur regelen terwijl u een modulerende ketel heeft hangen...
Succes :mrgreen:

Calenta :cool:
 

Kacheltje

  • #15
Ja dat kan als bekend is door welke thermostaat de ketel wordt aangestuurd kan aangegeven worden of men daar al dan niet tijdelijk iets aangepast moet worden om een constante aanvoertemperatuur te garanderen tijdens het inregelen.
Voor een modulerende ketel hoeft dit zeker geen belemmering te zijn om deze inregelmethode toe te passen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu