Inkorten rolluik

Jolanda.Rijken

  • #1
Hallo

Ik ben op zoek naar advies.

Wij hebben een 2e hands rolluik gekocht (fabrikant Noens), maar kwamen tijdens het plaatsen erachter dat deze te hoog was. De beide zij-rails zijn ingekort en vervolgens is alles aangesloten.

Nu is de vraag of bij het laten zakken van de lamellen een mogelijkheid is om deze automatisch te laten stoppen als de lamellen de grond hebben bereikt.

Op dit moment moet er handmatig met de schakelaar de motor worden uitgezet, anders blijft de motor lopen en het gevolg is dat het rolluik van de rol loopt en dan moet mijn man de bak openen om de lamel rol weer handmatig op de rol te krijgen.

Is er ergens een "electrisch oog" of zo wat "kijkt" naar een bepaalde lengte?
 

Kluske

  • #2
Ja, er is een mogelijkheid om dit op tijd te stoppen.

Verwijder de kap van het rolluik, kijk bij de zijkant waar de motor aan de zijkant bevestigd zit daar zul je op de motor een mogelijkheid vinden om de motor af te stellen.

Er zullen waarschijnlijk twee op een schroef of inbus bout gelijkend iets zitten. Hieraan draaien dan zul je de motor daarmee kunnen afstellen.

Het eenvoudigst is helemaal naar beneden zodat je de veerstroppen (bevestiging van lamel aan de buis) los kunt nemen. Laat dan de motor helemaal in neerwaartse richting draaien tot deze stopt. Nu heb je de stop neerwaarts te pakken.

Kijk naar de bedoelde schroeven of inbus boutje of er een pijl bijstaat waar mee de draairichting van de motor mee bedoeld wordt. Gebruik de schroef waar mee bedoeld wordt om op te gaan. Probeer door daar aan te draaien of de motor ook stopt (zit de motor van buiten kant gezien links of rechts?)

De ene richting op draaien is motor stopt of draait nog een stukje door. Nadat je dit weet laat motor op nieuw naar beneden lopen tot hij stopt. Zet veerstroppen weer vast en doe luik omhoog en stel dit via het schroefje bij op gewenste hoogte.

Een heel verhaal maar succes verzekerd.
 

Jolanda.Rijken

  • #3
Hallo Kluske,

Is er nog een mogelijkheid om het teveel aan lamellen te verwijderen na inkorten van de rails?
 

Kluske

  • #4
Ja, zeker is er een mogelijkheid om het pantser in te korten.

Laat het pantser (luik) helemaal zakken en schroef de kap open, laat de motor zover door draaien totdat de buis zichtbaar wordt.

Maak de stroppen los van de buis en kijk hoeveel lamallen er uit moeten.
De hoogte van het pantser moet zo zijn dat de laatste lamel rechtop in de bak kan staan en dat deze bijna de bovenkant van de bak raakt.

Het zal dan zo moeten zijn dat wanneer alles weer gemonteerd is en de motor afgesteld, de laatste lamel rechtop in de bak gedrukt wordt door middel van de veerstroppen.

Dit is een soort beveiliging: wanneer je het pantser van buiten af optilt schuift de laatste lamel boven in de hoek en is dan niet verder op te tillen.
 

Jolanda.Rijken

  • #5
Nou Kluske te gek zeg, ik wist niet dat er zoveel kennis kon worden overgebracht.

Ik heb helaas nog 1 nijpende vraag, het lijkt wel alsof ik alles zelf moet doen, maar dat klopt aardig, want mijn man is "slecht ter been".
Wat mij alleen nog onduidelijk is de manier waarop de overbodige lamellen kunnen worden verwijderd.
Ik weet dat ik nogal veel vraag, maar ja ik weet gelukkig weer meer van koken etc , dat is weer mijn grote passie.

Vele malen bedankt alvast
 

Kluske

  • #6
Nou wat een kennis: het je vak of het is het niet, maar koken is een van mijn hobby's.

Maar om de overbodige lamellen te verwijderen:
Maak het pantser los van de buis nadat je geteld hebt hoeveel lamellen eruit moeten. Schuif het pantser over en achter de buis langs omhoog en trek dan gelijktijdig het pantser naar je toe, zodat hij over de buis hangt.

Zo kun je het pantser zover als nodig naar je toe trekken en kun je de lamellen verwijderen. Deze zijn dan naar links of rechts, waar je de ruimte hebt heen te schuiven. Kijk of in de zijkant van de lamellen ook een soort van kunststoffen dop zit, deze moet je van te voren verwijderen, dan pas kun je de lamellen weg schuiven.

Nadat je dit hebt gedaan, schuif dan de veerstroppen weer op de bovenste lamel en bevestig ze weer aan de buis.


Succes met het werk en het koken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu