Infrezen vloerverwarming: wel of niet doen

Marcgk

  • #1
Ik wil graag vloerverwarming als hoofdverwarming aanleggen in de woonkamer. Daar ligt nu laminaat dat er dan tijdelijk uit moet, en na de aanleg van de vloerverwarming weer teruggeplaatst wordt.
Ik heb drie redenen om voor vloerverwarming te gaan: het zou meer comfort moeten geven, het zou energiezuiniger moeten zijn en ik wil graag de cv installatie geschikter maken voor lage temperatuur verwarming (zodat ik in de toekomst de CV ketel misschien kan vervangen door een warmtepomp en zo het overschot van de energie van de zonnepanelen kan gebruiken om het huis te verwarmen).

Nu was het idee om die vloerverwarming in te laten frezen in de bestaande dekvloer. Bij het zoeken naar informatie op internet begrijp ik dat dit goed kan, maar ook dat je hierdoor je hele constructievloer mee gaat verwarmen waardoor je een slecht regelbare verwarming zou krijgen en (veel) energie zou verliezen (en dat klinkt heel plausibel).
Wie heeft hier ervaring mee? In hoe verre gaan mijn drie redenen om voor vloerverwarming te kiezen nog op als ik op deze manier vloerverwarming aan leg?

Ons huis is de helft van een blok uit 1989, en de beneden vloer bestaat uit een voorgespannen kanaalplaatvloer die aan de onderzijde geïsoleerd is met ca. 3 cm EPS (Rc>=1,3 m2K/W volgens het bestek). Die isolatiewaarde kan ik natuurlijk verhogen door aan de onderkant extra te isoleren. Je verliest echter oa. ook warmte via de kanalen in de vloer naar de spouw. Wat is wijsheid?

Ik zat als alternatief te denken om de cementdekvloer helemaal te verwijderen en dan een droogbouw systeem met beperkte hoogte aan te leggen. Dan krijg je een zwevend geheel met een isolatielaag tussen de verwarmde vloer en de constructie. Ik begrijp alleen dat als ik de cementdekvloer verwijder de betonvloer van de kanaalplaten die eronder zit getoogd is (dus niet vlak). Dat wordt dus ook lastig om daar dan in een keer een droogsysteem op aan te leggen.

Wie heeft er ideeën?

Mvg,
Marc
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Marcgk schreef:
..... maar ook dat je hierdoor je hele constructievloer mee gaat verwarmen waardoor je een slecht regelbare verwarming zou krijgen en (veel) energie zou verliezen .....
Laat ik voorop stellen, dat een vloerverwarming infrezen een prima methode is om vloerverwarming aan te leggen. Dat je daarmee ook de hele vloer (dekvloer + hetgeen daaronder ligt) waarin gefreesd wordt opwarmt is nogal logisch, maar die warmte hou je toch in je eigen woning.....Je geeft al aan dat onder die vloer isolatie is aangebracht, dus energie verliezen naar beneden zal wel meevallen.
En waarom slecht regelbaar? Dat is een "wijsheid" die ik niet deel.
Je moet er wel op letten, dat de buizen zo dicht mogelijk naast elkaar worden gelegd (10-12 cm). Tevens zal je in de gaten moeten houden dat laminaat nou niet de meest geschikte vloerbedekking voor vloerverwarming is.
Tegels en natuursteen bieden een beter rendement, ook al omdat je daaronder warm water van een hogere temperatuur kunt laten circuleren. Bij laminaat ben je beperkt to ca 30-35 graden C.

Droogbouw kan natuurlijk ook, maar is ca 3 tot 4 x zo duur als infrezen, plus je geeft zelf de nadelen al aan.

Ik zou het dus wel aanraden. (geloof niet altijd alles wat "op internet" geschreven wordt: er staat verschrikkelijk veel onzin over vloerverwarming geschreven)
 

L.vanBeek97

  • #3
Ik hoop dat iemand dit nog leest! Maar geldt dit nog steeds zo? Ik zit ook met een huis met waarde 1,3 (50mm EPS). Ik kijk ertegenop om uiteindelijk heel de vloer langzaam en dus lang op te warmen en tegelijkertijd ook lang en dus veel warmte te verliezen aan de grond.

Een mooie bijkomstigheid; de benedenverdieping is 40m2 en wordt over de hele breedte uitgebouwd naar 60m2, met dikke isolatie in de vloer, muur en dak. Zal ik hier kiezen voor isolatie (R = 4 a 5) op de betonvloer (snelle verwarming van dat deel en door de goede isolatie hopelijk snelle verspreiding van deze warmte in deze hele verdieping, zodat de bestaande ruimte/vloer niet heel lang opgewarmd hoeft te worden en dus niet veel warmte verliest) Of onder de betonvloer (langzame verwarming van de aanbouw zowel het bestaande gedeelte)?

Ik hoor het graag!

Mvg Luuk
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Een Rc van 1,3 is niet goed genoeg voor vloerverwarming. Dan stook je voor de pieren.
 

L.vanBeek97

  • #5
Dag Walker,

Ja, zoals je hopelijk uit mijn bericht opmaakt vind ik dat ook. Maar ik wil het er toch mee gaan doen (minder efficiënt, ik weet het). Alleen op zo’n goed mogelijke manier, mét de nieuwe aanbouw waardoor 1/3 van de benedenverdieping wél erg goed geïsoleerd is.

Als ik het dan toch doe, vraag ik me af of ik in de aanbouw de isolatie boven of onder de betonvloer moet leggen, i.v.m. dat de vloerverwarming ook in de minder geïsoleerd vloer komt.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #6
als je dan toch een stuk nieuw gaat maken waarom dan niet de gehele vloer eruit en ook opnieuw opbouwen, zoiets doe je maar 1 keer doe het dan meteen goed.
anders dan kom je hier in het stookseizoen klagen over koude trek over de vloer en in het oude gedeelte een onbehaagelijke temperatuur terwijl het in het nieuwe gedeelte wel goed is enz enz....
 

L.vanBeek97

  • #7
Zit wel te twijfelen, maar de reden om het niet te doen: kosten (en terugverdientijd), tijd en aanpassen van een hoop andere zaken. Als het voor de tamelijk kleine ruimte ook op te lossen is door het anders te doen en het beetje redementsverlies te accepteren, dan geeft dit de voorkeur. Ik hoop/verwacht nl. dat de combinatie toch wel zorgt voor een prima temperatuur en comfort. Ik hoef geen warme voetjes, maar een prima verwarmde ruimte

Als er geen oplossing is en het echt heel slecht is dan gaat de vloer eruit, maar denk dat het ook anders kan?
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu