Inductiekoken - krachtstroom - meer info

GBMAS

  • #1
Ik heb een jaren 60 woning met een ouderwetse meterkast erin met stoppen. Op zich ben ik hier gewoon tevreden over. Er zit een relatief nieuwe keuken in met inbouwapparatuur van Whirlpool. Ik heb een gaskookplaat en ik wil overstappen naar inductiekoken. Ik begreep van de witgoedman dat deze worden aangesloten op krachtstroom met een 5 polige stekker.
Zit alle apparatuur in de keuken op krachtstroom? Hoe kan ik hierachter komen zonder dingen uit elkaar te moeten halen?
En als ik nu nog geen krachtstroom heb, hoe ingewikkeld (en daarmee ook duur Smile) is het om dit om te laten zetten?

Ik hoop dat iemand me meer info kan geven. Alvast bedankt voor het meedenken!

Groetjes
Georgette
 

Ronaldjes

  • #2
Alle apparaten die op een normaal stopcontact worden aangesloten zitten niet op krachtstroom aangesloten.

Of je krachtstroom hebt kun je zien op je jaarafrekening van je energieleverancier. Of Onder je meter zit een verzegelde kast met hoofdzekeringen. Maak deze NIET open. Maar als de deksel transparant is, kun je zien of er 1 of drie zekeringen in zitten, 3 is kracht.
Of haal de kap van de meterkast, liefst spanningsloos! En plaats hier een foto.

De vraag is hoe zwaar je hoofdzekering(en) nu zijn om te waarborgen dat deze niet uitspringen bij het hoge verbruik van de kookplaat.

Als je krachtstroom hebt kun je een extra groep bijmaken.

Als je geen krachtstroom hebt, lijkt mij het eenvoudigst om de bestaande meterkast uit te breiden met een klein nieuw kastje met een aparte kookgroep. En deze via de geldende normen aan te sluiten. Dan heb je geen krachtstroom nodig. Maar zul je misschien de aansluiting in je stopcontact en kookplaat moeten controleren en aanpassen.

Als je geen krachtstroom hebt kun je dit aanvragen bij de energieleverancier en een krachtgroep bijmaken.

Misschien is het kosten baten dan niet zo heel duur om de gehele meterkast te vervangen.
Maar maak eerst maar eens een foto :lol:
 

Peter_H

  • #3
Beste Georgette,

De meeste inductiekookplaten (tot zo'n 7,3 kW) werken trouwens ook op 2x16A, dus geen man overboord als je geen krachtstroom hebt. Het is dan wel verstandig om je hoofdzekering te laten verzwaren van 25 naar 35A, mocht dit nog niet gebeurd zijn. Afhankelijk van je netbeheerder kan dat ook nog kosteloos zijn. Maar goed, plaats eerst maar eens een foto.
 

GBMAS

  • #4
Bedankt voor het meedenken! Ik heb hier een paar fotootjes bijgevoegd van de meterkast. Ik denk dat jullie dat bedoelden toch? Alvast bedankt weer voor de volgende ideeën!
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #5
Naast de aardlekschakelaar achter de grijze afdekking zou nog een kookgroep passen. Maar veiliger is het om de hele groepenkast te vervangen.
 

GBMAS

  • #6
Als je de groepenkast laat vervangen, moet je dan ook alle elektra vervangen gelijk? Want een nieuwe groepenkast zou geen overbodige luxe zijn, nu zit alles ook kriskras door elkaar en is er geen logica in de groepen (voor een leek in elk geval).
Is dat een hele dure onderneming om die te laten vervangen?

En dan nog iets: het is mij nog niet helemaal duidelijk hoe dat nou zit met die stroom, sorry. De man van de witgoedwinkel heeft het over krachtstroom. Hier (samen met mijn vader) wordt echter gezegd dat dat niet meer nodig zou zijn en dat je alleen de gemeentezekering moet laten vervangen. Loopt die man van de winkel dan een beetje achter? En moet ik dan de stekker van die kookplaat vervangen voor een normale stekker?

Op het zekeringetje staat trouwens een 16 gestanst. Betekent dat dat het een 16 amp is?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #7
Of er naast het vervangen van de groepenkast nog andere verbeteringen nodig zijn aan je huisinstallatie, kan ik uit de verte moeilijk beoordelen. Je zou dit moeten bespreken met je elektriciën. Een kleine 1-fasegroepenkast met kookgroep kost tussen de 250 en 300 Euro plus installatiekosten.

Voor een (4-pits) inductiekookplaat heb je geen krachtstroom nodig. Je kunt een zogenaamde kookgroep gebruiken. Dat zijn twee zekeringen van 16 A in één behuizing. Vanuit de meterkast moet er een vijfaderige leiding worden gelegd naar de keuken en daar komt dan een zogenaamde Perilexdoos. Je kookplaat wordt aangesloten met een Perilex-stekker.

De 16 op je zekering betekent inderdaad waarschijnlijk 16 A. Dat is een gebruikelijke waarde voor woonhuizen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
Je kan enkel de groepenkast laten vervangen en de bestaande bedrading hier op aansluiten. Gewoon een keer goed uitzoeken hoe eea zit aangesloten en op de groepenkast noteren. Naar de kookplaat zal een nieuwe leiding met 5 aders moeten worden aangelegd met een Perilex stopcontact erop. Krachtstroom is alleen nodig bij een kookplaat van meer dan 7200 Watt. Dat kun je in de winkel navragen. Over de prijs valt hier weinig te zeggen, je kunt bij één of meerdere installateurs een offerte aanvragen.

Ps Tom was me net voor.
 

GBMAS

  • #9
Beste allemaal,

heel erg bedankt voor het meedenken en reageren. Nu heb ik een beetje een idee hoeveel voeten het in de aarde heeft. Stedin vraagt alleen al 180 euro om de zekering te vervangen, dus ik moet eerst maar even gaan sparen. Voorlopig dus nog gas koken, maar wel een goed excuus om die oude stoppenkast te laten vervangen. Bedankt!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu