Indicator deursloten

Reanimo

  • #1
Graag wil ik weten of er een eenvoudige uitvoerbare mogelijkheid bestaat om herinnerd te worden aan het afsluiten van een buitendeur of garagedeur. Ik vergeet wel eens zo'n deur op slot te doen en ontdek dat dan pas de volgende dag. Tot nu toe is dat goed gegaan maar het zou prettig zijn als bijvoorbeeld in de keuken, nabij het toilet of op een andere plaats waar je enkele malen per dag komt een lampje zou branden wanneer een buitendeur 's avonds niet op slot is gedraaid. Wellicht zijn er ook andere betaalbare oplossingen voor dit vraagstuk die toepasbaar zijn op een nog te bouwen woning. Bij voorbaat dank voor uw advies!
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Je zou kunnen detecteren of de schoot wel is uitgeschoven door in het kozijn een inductieve sensor te plaatsen. Dat zijn industriele sensoren die metaal detecteren maar voor andere zaken ongevoelig zijn. Ze zijn meestal waterdicht, hebben een lange levensduur en zijn rond zodat je ze gemakkelijk in een geboord gat kunt plaatsen. Dit soort sensoren zijn tegenwoordig ook te koop bij de grotere online elektronica winkels.

Inductieve sensoren werken op 24 Volt. Je plaatst in de meterkast een 24 volt voedinkje, sensoren in de kozijnen en lampjes op het toilet.

Je kunt ook met microschakelaars in het kozijn werken waar de schoot tegenaan drukt als het slot gesloten is. Die zijn goedkoper, maar wel gevoeliger voor vuil en storingen.

Als laatste kun je nog op de kop van de schoot een kleine verdieping boren, daar een sterk magneetje in plaatsen en vervolgens een reedschakelaar schakelen. Reedschakelaars zijn klein en gemakkelijk weg te werken. Bovendien zijn ze ook ongevoelig voor vuil en storingen.
 

Fiesiekus

  • #3
Die laatste optie kan je combineren met een alarminstallatie. Installatie aanzetten ('s avonds bijvoorbeeld), dan zie je aan de LED-jes of de sloten uitgeschoven zijn.
 

Reanimo

  • #4
Hartelijk dank voor deze prima tips!
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Gewoon een schootcontact toepassen.
Vaak veel goedkoper en handiger dan inductieve sensoren ed.

Ben je een handige knutselaar dan kun je ze ook zelf maken met een stukje aluminium U profiel en een microswitch.

Nog goedkoper is gewoon elke avond een sluitrronde uitvoeren, kijken of de lampen uit zijn, de deuren op slot zitten, er geen waardevolle spullen onnodig in het zicht staan, de sleutels niet zomaar op tafel liggen enz.

suc6

Gerrit
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu