Indesit WIDL106 wasmachine geluid (met video's en foto's)

Gb83

  • #1
Hallo,

Ik heb zowel op dit forum als andere websites een groot aantal berichten gelezen over problemen met BH-beugels, lagers, schokdempers en trommelkruizen. Helaas heb ik daarmee de oplossing nog niet kunnen vinden en lijkt mijn specifieke geval weer net even anders.

Onlangs was onze wasmachine (Indesit WIDL 106 was-droogcombinatie) zonder problemen aan het centrifugeren.

Plotseling klonkt het alsof een metalen kogel losschoot en vervolgens meedraaide in de machine tijdens het centrifugeren. Zo klonkt het althans. Werkelijk een hels kabaal. Wasmachine meteen uit gezet door de powerknop lang ingedrukt te houden.

De trommel maakt na deze gebeurtenis een schurend / schrapend / rammelend / ratelend geluid als je deze handmatig ronddraait.

Geluid handmatig ronddraaien

Aan het einde van de vorige video zag ik dat de bout op en neer wipte bij het ronddraaien van de trommel.

Losse bout
---



Toelichting foto
Het gaat om de bout linksmidden op de foto die het lichtgele, kunststof onderdeel op de metalen kuip lijkt te bevestigen.



Toelichting foto
De grijze slang onderaan is van de wateraanvoer. Deze loopt aan de linkerkant naar het lichtgele, kunststof onderdeel. Dit kunststof onderdeel loopt langs de kuip naar beneden en draait naar de achterkant van de kuip. Op deze plek zit de losse bout.

---

Het lijkt alsof het onderdeel dat aan de andere kant (binnenkant) van de bout moet zitten er niet meer is. De bout kan makkelijk een a twee centimeter worden bewogen aan de binnenkant/onzichtbare kant, afgeleid van hoe los de bout voelt aan de buitenkant.De bout kan er echter ook niet uit worden getrokken. Vastdraaien wil niet lukken, aangezien de hele bout gewoon los zit en niet meer 'pakt'.

Het bewegen van de bout maakt ook hetzelfde geluid dat je hoort als je de trommel handmatig rondraait.

Ik heb met een zaklamp door de gaatjes van de trommel iets proberen te vinden tussen de trommel en de kuip, maar dat heeft niks opgeleverd.

Heeft iemand de gouden tip?
Alvast hartelijk bedankt voor jouw reactie.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Hoe oud is de machine ?
 

Gb83

  • #3
De machine is nieuw gekocht in 2005 en sindsdien in gebruik. De eerste vier jaar is de drogerfunctie volop gebruikt omdat er geen ruimte was in een studio voor droogrekken, daarna vrijwel alleen maar de wasfunctie gebruikt omdat we zijn verhuisd.

Onlangs hebben we de waterpomp moeten vervangen omdat een haarspeld en een veter in de pomp verzeild waren geraakt en deze lawaai maakte. Verder geen problemen gehad in al die jaren.

Eerste drie jaar gebruikt door 1 volwassene, daarna door twee en de afgelopen drie jaar door drie.
 

Gb83

  • #4
Ondertussen hebben we in overleg met iemand die regelmatig in de weer is met reparaties van wasmachines en drogers besloten om het apparaat te vervangen door een eenvoudige wasmachine.

De bergen was worden alleen maar groter. Er zit al wat tijd in tot nu toe in verband met het verplaatsen naar een geschikte ruimte, laten leeglopen en onderzoeken. Ik ben buiten computers om zelf verder niet al te handig in de traditionele zin van het woord, dus er zou een ander moeten bij komen die ook nog eens van ver komt. Dan moet de hele machine nog eens uit elkaar om aan de binnenkant op de plek te komen waar het euvel zit. En moet nog maar blijken of het de moeite is om het te repareren voor een machine die volgens alles tegen het einde van de verwachte levensduur/wasbeurten aan zit.

De Bosch WAB28060 Classixx 5.5 wasmachine is op dit moment in de aanbieding voor 329,- en doet alles wat we nodig hebben. Aan, uit, wassen. Klaar. Tot in de woning bezorgd en de oude wordt meegenomen.

Jan, bedankt voor je reactie. Jouw vraag heeft geleid tot verder onderzoek naar de levensduur en een berekening van het aantal wasbeurten en al met al hebben we geconcludeerd dat we er verder niet te veel tijd meer aan gaan besteden en gewoon een eenvoudige, nieuwe machine kopen die ons hopelijk weer 9 jaar of langer van dienst kan zijn.

Weer een hoop geleerd in korte tijd in ieder geval. Mocht iemand alsnog een idee hebben, is dat uiteraard altijd welkom. Wellicht hebben we er zelf nog iets aan voordat we een nieuwe machine bestellen of hebben in de toekomst talloze 'stille' bezoekers van deze site er nog iets aan die hier terecht komen via Google.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu