Indesit w165x: herrie bij centrifugeren

Colette

  • #1
Sinds enige tijd maakt mijn wasmachine enorm kabaal tijdens het centrifugeren. 't Klinkt als een doffe klap bij elke omwenteling, een beetje als de klets van een natte handdoek tegen metaal en dat dan steeds achter elkaar door. In ht begin trok hij het nog net bij 400 toeren en dan zat ik er naast voor als het mis ging, maar nu haalt hij dat eigenlijk ook al niet meer en was ik met de centrifugeknop op 0. Dan doet alles gewoon wat het moet doen en hoor ik ook verder niks.

Iemand een idee wat het kan zijn?
De trommel hangt zo te voelen nog goed (ik las elders over versleten lagers of trommelkruis als de trommel op en neer beweegt - hij beweegt wel wat, maar dat voelt verend en alsof het zo hoort, alsof ie in elastische ophangbanden hangt zeg maar - is dat ok of hoort het echt bewegingsloos te zijn?)
Voor zover ik me herinner heb ik nooit beugelbh's gewassen, zéker de laatste tijd niet meer. De truuk met de zaklamp werkt niet (mijn hoofd klaustrofobisch in de trommel en nog steeds kan ik niet echt iets zien). Ik heb wel het idee dat er iets meer dan normaal water onderin staat (als ik de trommel snel met mijn hand draai hoor ik water) – maar misschien komt dat omdat ik dus al een maand niet meer heb gecentrifugeerd en hij dan ook minder water wegpomt….? (ik hoor hem wel gewoon pompen)

Ik heb al eens intelligent naar de schroefjes aan de achterkant gekeken en dat helpt niet :) ik word alleen maar bevangen door techniekvrees.... zo van: heleboel werk en straks blijkt dat ik helemaal niet tussen trommel en behuizing kan komen, of dat het zo ingewikkeld is dat ik dat toch niet zelf kan. Van de andere kant: als het iets simpels is, is een monteur á 80,- (of zo? geen idee) ook weer zo jammer van het geld...

Iemand een tip? Moet ik mijn schroevendraaierangst gewoon overwinnen (en begin ik dan aan de bovenkant of juist aan de achterkant?) of bel ik toch maar beter de monteur?

Groet, Colette

Groet, Colette
 

Robje101

  • #2
Geachte Heer/Mevrouw,

Graag had ik nog een paar vragen beantwoord om de diagnose iets beter te kunnen stellen.

1.Als u trommel na boven duuwt heeft deze dan spoeling?????? Let wel op dat de buiten kuip niet mee gaat de buitenkuip hangt inderdaad namelijk in veren.

Vraag 2 daar kunt u eigelijk iets heel simpels aan doen draai de achterplaat even los en knijp een even in de slang van de kuip na de pomp misschien voelt u iets zitten wat die klap kan veroorzaken.

Als ik u verhaal hoor denk ik zelf aan een gescheurd trommel kruis maar om dit te bevestiggen is vraag 1 van groot belang.
Als er namelijk nix aan de hand is met de lagers (dus dan moet de trommel soepel rond draaien) en u mag tijdens het draaien geen schuurend geluid horen.

Als u de binnen trommel na boven duuwt en u hoort een krakkend geluid is dit na alle waarschijnlijkheid een scheur in het trommel kruis.

Wachtend op u verdere reacties,

Met vriendelijke groet,

Rob van Pey.
 

Colette

  • #3
Dank voor het meedenken!
Als ik de trommel omhoog / schuin naar achter-omhoog duw hoor ik niks, anders dan geklots van het water wat onderin blijft staan. Ik voel eigenlijk ook aleen het geheel bewegen in de veren, de binnentrommel lijkt geen eigen aparte speling te hebben.

Net de achterplaat losgeschroefd - ik zie daar een kruis en daar is niks mee aan de hand, v-snaar ziet er ook picobello uit, en het lijkt allemaal soepel te draaien als ik daar met de hand aan draai.

De grijze slang die vanaf de pomp naar buiten loopt is te stug om in te knijpen, daar kan ik eigenlijk niks aan voelen. Ik zie ook iets van zwart rubber, maar daar kan ik eigenlijk nauwelijks goed bij met mijn arm, ik kom klem te zitten - maar als ik er vluchtig in knijp lijkt het soepel te gaan - maar het lukt me dus niet echt goed om zorgvuldig uit te zoeken of daar een verstopping zit. Of ik zou hem op zijn kop moeten zetten.... en dan eerst mijn hele mini-keuken verbouwen voor ik daar ruimte voor heb :?

Mijn schroevendraaierangst is in elk geval overwonnen, dus sowieso dank daarvoor :cool:

groet, Colette
 

Colette

  • #4
'kleine verbouwing' tóch maar even gedaan (wat vallen dingen mee als je ze gewoon even dóét ipv er tegenop gaat zitten zien).

Zwarte rubber slang voelt helemaal leeg, kan er gewoon in knijpen en dan gebeurt er verder niks. Alleen weer een beetje water wat ik hoor terugklotsen.

Groet, Colette
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Staat er water in de machine na afloop van het programma ?
 

Colette

  • #6
Ja volgens mij wel, als ik de trommel beweeg hoor ik wat geklots, maar het water staat niet tot in de trommel ofzo - tijdens het programma pompt ie wel degelijk en dat hoor ik ook. Het is een restje wat achterblijft, maar ik heb het idee dat het wel iets meer is dan normaal (alhoewel ik het normaal nooit gecheckt heb en dus niet weet hoeveel 'normaal' is).

Groet, Colette
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
't Klinkt als een doffe klap bij elke omwenteling, een beetje als de klets van een natte handdoek tegen metaal en dat dan steeds achter elkaar door.
Ik heb het vermoeden dat het water niet voldoende weggepompt wordt voor het centrifugeren, er blijft dan teveel water in de machine staan, de beveiliging schakelt de machine uit omdat er teveel beweging in de machine zit.
Controleer de afvoerslang op knikken, indien mogelijk even kijken of uit de slang een flinke straal komt tijdens het pompen.
Het filter kan verstopt zitten of de pomp is door slijtage aan vervanging toe.

Overigens vragen de plaatselijke reparateurs geen € 80,= per uur, even rondbellen en u weet waar u aan toe bent.
 

Colette

  • #8
Ik denk niet dat dat het is - hij wordt nl. helemaal niet uitgeschakeld, integendeel. Hij draait keurig zijn programma - alleen maakt ik een k*l*re kabaal als ie ook maar een piepklein beetje centrifugeert. Maar dat hindert hem niet - hij gaat er uit zichzelf gewoon mee door.

Toch bedankt voor de feedback!
Heb vandaag ook nog even het filter leeggemaakt - daar zaten 2 muntjes in, dat kan het dus ook niet geweest zijn.....

Groet, Colette
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Hebt u het al opnieuw geprobeerd ?
Die 2 muntjes kunnen dit best veroorzaakt hebben, ze willen nog wel eens kantelen en daardoor de doorstroming belemmeren.
 

Colette

  • #10
Nee, nog niks geprobeerd, maar dat ga ik vandaag dan maar eens doen.

Word vervolgd :)

groet, Colette
 

Colette

  • #11
Hij maakt het geluid nog steeds. Pompt wel goed, heb de straal net gechecked die uit de slang kwam - dat zag er goed en krachtig genoeg uit.

groet, Colette
 

Ariston

  • #12
Hallo Collete,

wat de reden van het slaan bij het centrifugeren kan zijn is dat de trommel een onbalans heeft die dat veroorzaakt.

Ik ben er net ook achter want mijn Ariston wasmachine heeft hetzelfde probleem.

Was uit de machine halen en er voor gaag zitten en de trommel met dehand ronddraaien,

gr Ruud
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu